• Διεθνής πολιτική

    Οι ΗΠΑ απαγόρευσε την εξαγωγή προηγμένων τσιπ ΑΙ στην Κίνα


    Οι ΗΠΑ προχώρησαν στην απαγόρευση των εξαγωγών τσιπ στην Κίνα. Αυτό πρόκειται να πλήξει σχεδόν οποιαδήποτε μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας που διαθέτει δημόσια σύννεφα ή προηγμένες εκπαιδευτικές ενότητες τεχνητής νοημοσύνης στη χώρα, είπαν οι ειδικοί.

    Η Nvidia Corp δήλωσε την Τετάρτη ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ της είπαν να σταματήσει να εξάγει δύο κορυφαία υπολογιστικά τσιπ για εργασία τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα. Η Advanced Micro Devices είπε επίσης ότι έλαβε νέες απαιτήσεις άδειας που θα σταματήσουν την εξαγωγή του προηγμένου τσιπ AI που ονομάζεται MI250 στην Κίνα. Διαβάστε περισσότερα.

    Τι ανέφερε το Πεκίνο

    Ο Shu Jueting, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, δήλωσε την Πέμπτη ότι το Πεκίνο αντιτίθεται στα μέτρα, λέγοντας ότι υπονομεύουν τα δικαιώματα των κινεζικών εταιρειών και απειλούν να διαταράξουν τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Οι εντολές υπογραμμίζουν την εντατικοποίηση των εντάσεων ΗΠΑ-Κίνας σχετικά με την πρόσβαση σε προηγμένη τεχνολογία τσιπ.

    «Θα εμποδίσουμε ορισμένες αμερικανικές εταιρείες να προμηθεύουν σε μια συγκεκριμένη εταιρεία, όπως συνέβη με την Huawei, στην απαγόρευση πώλησης ορισμένων προϊόντων των ΗΠΑ στην Κίνα», δήλωσε ο Jay Goldberg, Διευθύνων Σύμβουλος της D2D Advisory, σύμβουλος οικονομικών και στρατηγικής. εταιρεία.

    Το χειρότερο σενάριο θα ήταν να διευρύνει η Ουάσιγκτον την απαγόρευση για να εμποδίσει συμβάσεις κατασκευαστών τσιπ όπως η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (2330.TW) και η Samsung (005930.KS) να παράγουν τσιπ για κινέζους σχεδιαστές τσιπ, ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της Jefferies. «Δεν είμαστε ακόμη εκεί και οι ΗΠΑ πιθανότατα θα αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα κάθε σταδιακού βήματος προτού εξεταστεί το ενδεχόμενο δραστικής δράσης», ανέφερε.

    Πλήττει μία σειρά από εταιρείες

    Οι παρατηρητές της αγοράς λένε ότι η τελευταία απαγόρευση είναι πιθανό να πλήξει μια σειρά από κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων κολοσσών όπως η Alibaba Group Holding Ltd (9988.HK), η Tencent Holdings Ltd (0700.HK), η Baidu Inc και η Huawei Technologies Co Ltd (HWT). UL).

    Ο Jefferies πρόσθεσε ότι οι επηρεαζόμενες εταιρείες θα μπορούσαν είτε να βασίζονται σε υπηρεσίες cloud από το Google (GOOGL.O) της Alphabet Inc ή το AWS της Amazon.com Inc (AMZN.O) για να αναπτύξουν λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης και να το εξαγάγουν πίσω στην Κίνα ή να χρησιμοποιήσουν πολλαπλά τσιπ χαμηλότερης ποιότητας για αναπαραγωγή η επεξεργαστική ισχύς των απαγορευμένων, high-end chip.

    Ένα πρώην ανώτερο στέλεχος της AMD στην Κίνα είπε ότι οι περιορισμοί δεν θα εμποδίσουν τις κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας από το να προχωρήσουν την έρευνά τους για την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά θα καταστήσουν την έρευνα πιο δαπανηρή και λιγότερο αποτελεσματική βραχυπρόθεσμα.

    “Είναι ένας αντίκτυπος στους πόρους. Θα συνεχίσουν να εργάζονται στα ίδια έργα, θα συνεχίσουν να προχωρούν, απλώς τους επιβραδύνει”, είπε στο Reuters. Οι Alibaba, Tencent και Baidu δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό. Η Huawei αρνήθηκε να σχολιάσει.

    Χρήσιμες για εκπαιδευτική εκπαίδευση

    Τα τσιπ Nvidia και AMD που στοχεύει η Ουάσιγκτον χρησιμοποιούνται για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής εκμάθησης, ιδιαίτερα για την κατασκευή εκπαιδευτικών ενοτήτων για εργασίες όπως η επεξεργασία φυσικής γλώσσας. Αυτές οι μονάδες θα μπορούσαν επίσης να είναι χρήσιμες για στρατιωτικούς στη μοντελοποίηση προσομοιώσεων βομβών και στο σχεδιασμό όπλων. Η Goldberg στο D2D είπε ότι υπάρχουν λίγες κινεζικές εταιρείες που θα μπορούσαν να προσφέρουν τσιπ για να αντικαταστήσουν γρήγορα εκείνα της AMD και της Nvidia και οι περιορισμοί πιθανότατα θα ωθήσουν περισσότερη χρηματοδότηση για εγχώριες startups τσιπ για να μειώσουν το χάσμα τους με τις εταιρείες των ΗΠΑ.

    Η Κίνα φιλοξενεί μια σειρά από νεοφυείς επιχειρήσεις που φιλοδοξούν να δημιουργήσουν τσιπ που μπορούν να ανταγωνιστούν την Nvidia και την AMD. Πολλές ιδρύθηκαν από πρώην στελέχη αυτών των εταιρειών, αν και λίγες έχουν αποκτήσει σημαντική κλίμακα. Οι μετοχές των κινεζικών κατασκευαστών τσιπ τεχνητής νοημοσύνης Hygon Information Technology Co (688041.SS) και Loongson Technology Corp (688047.SS) αυξήθηκαν την Πέμπτη, σημειώνοντας άνοδο 10% και 6%, αντίστοιχα.

    Την περασμένη εβδομάδα, η Biren, μια εταιρεία που ιδρύθηκε από αποφοίτους της Nvidia και της Alibaba, παρουσίασε ένα τσιπ 7nm που σύμφωνα με τους ειδικούς σηματοδοτεί αξιοσημείωτη πρόοδο για τον κλάδο των chip της Κίνας. «Υπάρχουν αρκετές δεκάδες κινεζικές εταιρείες τσιπ που εργάζονται σε όλες τις γεύσεις επιταχυντών τεχνητής νοημοσύνης και τα βιβλία παραγγελιών τους θα γεμίσουν αύριο», είπε ο Goldberg.

    Διαβάστε επίσης

    Μακρόν: Ποιος θέλει η Τουρκία να είναι η μόνη που συνεχίζει να μιλά με τη Ρωσία;

    Στρατιωτικές ασκήσεις με Κίνα και Ινδία ξεκίνησε ο Πούτιν

    BBC: Πόσοι Ρώσοι στρατιώτες επίλεκτων μονάδων έχουν σκοτωθεί



    ΣΧΟΛΙΑ