• Διεθνής πολιτική

    Η ΕΕ συντονίζεται στην κατεύθυνση παραπομπής της Ρωσίας σε δίκη για εγκλήματα πολέμου

    • NewsRoom
    Βομβαρδισμένο τοπίο στην Μπούτσα

    Βομβαρδισμένο τοπίο στην Μπούτσα


    Διεθνή κατακραυγή έχουν προκαλέσει οι φρικαλεότητες σε μια σειρά από ουκρανικές πόλεις. Η ΕΕ συντονίζεται στην κατεύθυνση της παραπομπής των υπεύθυνων σε δίκη για εγκλήματα πολέμου.

    Σχετικές δηλώσεις έκαναν τις τελευταίες ώρες η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έπειτα από επίσκεψη στην Μπούκα, όπως και ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς.

    Σχετική δήλωση έκανε χθες και ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο οποίος μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ζήτησε τη σύσταση δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

    «Όποιος έχει ευθύνη για αυτά τα εγκλήματα θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις» δήλωσε ο Στάινμαϊερ.

    «Αυτό περιλαμβάνει και τους στρατιώτες. Αυτό περιλαμβάνει τους στρατιωτικούς διοικητές. Και φυσικά και εκείνους που έχουν την πολιτική ευθύνη», είπε.

    Αφότου τα ρωσικά στρατεύματα αποχώρησαν από την Μπούκα την περασμένη εβδομάδα, Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε πως εκατοντάδες άμαχοι έχουν βρεθεί νεκροί.

    Ο αντιδήμαρχος της Μπούκα δήλωσε πως τουλάχιστον 360 άμαχοι σκοτώθηκαν και 260-280 τάφηκαν σε ομαδικό τάφο από άλλους κατοίκους.

    Η Ρωσία αποκαλεί «αποκρουστική πλαστογραφία» τους ισχυρισμούς ότι ρωσικές δυνάμεις εκτέλεσαν αμάχους στην Μπούκα την περίοδο της κατάληψης της πόλης, με σκοπό τη δυσφήμιση του ρωσικού στρατού.

    Μιλώντας σε μια συγκέντρωση πριν από τις εκλογές στο βόρειο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χολστάιν, ο Σολτς είπε πως η Γερμανία θα συνεχίσει να εφοδιάζει την Ουκρανία με αμυντικά όπλα, για να στείλει το μήνυμα ότι είναι δεσμευμένη στην προστασία της ακεραιότητας των ευρωπαϊκών κρατών.

    «Τα ευρωπαϊκά σύνορα πρέπει να παραμείνουν ανέγγιχτα» είπε.

    Η Ρωσία αποκαλεί τις ενέργειές της «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την αποστρατιωτικοποίηση και “αποναζιστικοποίηση” της γειτονικής της χώρας. Η Ουκρανία και η Δύση λένε πως η εισβολή είναι παράνομη κα αδικαιολόγητη.

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Αν αυτά δεν είναι εγκλήματα πολέμου, τότε τι είναι;

    Οι θηριωδίες που αποκαλύφθηκαν στην πόλη Μπούκα αποτελούν απόδειξη εγκλημάτων πολέμου, ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναχωρώντας σήμερα από την Ουκρανία.

    Ο πρόεδρος της Κομισιόν επισκέφθηκε την Ουκρανία την Παρασκευή, για να δει από κοντά τον απόηχο των ρωσικών βομβαρδισμών σε πόλεις, όπως η Μπούκα.

    «Το ένστικτό μου λέει: Εάν αυτό δεν είναι έγκλημα πολέμου, τι είναι έγκλημα πολέμου; Αλλά είμαι γιατρός και οι δικηγόροι πρέπει να το ερευνήσουν προσεκτικά» είπε η φον ντερ Λάιεν σε δημοσιογράφους μέσα στο τρένο αναχωρώντας από την Ουκρανία.

    «Είδα τις φωτογραφίες, μου τις έδειξε ο Ουκρανός πρωθυπουργό. Να σκοτώνουν ανθρώπους την ώρα που περπατούν. Μπορούσαμε επίσης να δούμε με τα μάτια μας ότι η καταστροφή στην πόλη στοχεύει τις ζωές των πολιτών. Τα σπίτια δεν είναι στρατιωτικοί στόχοι είπε, αναφερόμενη στον Μπούκα.

    Χθες, ομάδα ιατροδικαστών ξεκίνησε την εκταφή ομαδικού τάφου στην Μπούκα.

    Η ΕΕ και άλλοι δυτικοί σύμμαχοι βοηθούν την Ουκρανία να συγκεντρώσει στοιχεία για μελλοντικές διώξεις εγκλημάτων πολέμου.

    Διαβάστε επίσης:

    Όλαφ Σολτς: Οι θάνατοι αμάχων στην Μπούτσα είναι εγκλήματα πολέμου

    Ουκρανία: Ενισχύονται οι Ρώσοι με στόχο Ντονμπάς και Οδησσό – Σθεναρή διεθνή αντίδραση περιμένει ο Ζελένσκι

    Μακρόν: Η Γαλλία συλλέγει αποδείξεις για τα εγκλήματα πολέμου από Ρώσους στην Ουκρανία



    ΣΧΟΛΙΑ