• Διεθνής πολιτική

    Handelsblatt: Ο Μακρόν βλέπει τη χώρα σαν «οικονομία του πολέμου»

    Εμανουέλ Μακρόν

    Εμανουέλ Μακρόν


    Το Cholet βρίσκεται στην περιοχή των εκβολών του Λίγηρα, ειδυλλιακά περιτριγυρισμένο από βοσκοτόπια και χωράφια. Ωστόσο, ένα μέρος της μικρής πόλης στη δυτική Γαλλία δεν είναι καθόλου προσβάσιμο στους λάτρεις της φύσης. Πρόκειται για απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, σημειώνει η Handelsblatt.

    Μηχανικοί της αμυντικής εταιρείας Thales αναπτύσσουν εδώ τεχνολογία για τον ηλεκτρονικό πόλεμο. Αυτά περιλαμβάνουν ραδιοεξοπλισμό με προστασία από κοριούς, συσκευές για την παρεμβολή εχθρικών σημάτων ή φορητούς επίγειους σταθμούς για δορυφορική σύνδεση.

    Και οι επιχειρήσεις ανθίζουν. Η Thales, σύμφωνα με το σουηδικό ινστιτούτο ερευνών για την ειρήνη Sipri, η τρίτη μεγαλύτερη αμυντική εταιρεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και νούμερο 14 στον κόσμο, θέλει να επενδύσει 70 εκατομμύρια ευρώ σε ένα νέο εργοστάσιο στο Cholet.

    Προληπτικά, ο όμιλος έχει ήδη δεσμεύσει αρκετά εκτάρια γης για μελλοντικές επεκτάσεις. Τον Δεκέμβριο, ο γαλλικός στρατός ανέθεσε στην Thales σύμβαση για ένα νέο δίκτυο υψηλών ταχυτήτων που θα συνδέει τα στρατεύματα στο πεδίο της μάχης.

    Η τοποθεσία Cholet επωφελείται επίσης από την παραγγελία, η οποία αποτελεί παράδειγμα για την ανάπτυξη ολόκληρης της γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας. Οι εταιρείες όπλων στη γειτονική χώρα ζουν όχι μόνο από τη ζήτηση του γαλλικού κράτους. Και αυτό έχει αυξηθεί απότομα μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

    Ο Μακρόν κάνει λόγο για “οικονομία πολέμου”, ο Σολτς για “σημείο καμπής”

    Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν χρειάστηκε να ανακοινώσει μια “αλλαγή εποχής” όπως ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Οι δαπάνες για τις αμυντικές ικανότητες αποτελούσαν ήδη υψηλότερη προτεραιότητα για το Παρίσι σε σχέση με τη Γερμανία. Αλλά ο πρόεδρος επινόησε έναν διαφορετικό όρο γι’ αυτό: η Γαλλία είχε εισέλθει σε μια “πολεμική οικονομία”.

    Αυτό το αισθάνονται τώρα και οι γαλλικές αμυντικές εταιρείες. “Η οικονομική δυναμική είναι ισχυρή στις επιχειρήσεις μας”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Thales, Πατρίς Κενέ πριν από λίγες ημέρες κατά την παρουσίαση των οικονομικών καταστάσεων του 2022.

    Ο όμιλος, ο οποίος εδρεύει στην περιοχή La Défense του Παρισιού, αύξησε τα κέρδη του πέρυσι κατά 15% και συγκεκριμένα σε 1,94 δισεκατομμύρια ευρώ. Πάνω απ’ όλα, ωστόσο, ο Κενέ υπογράμμισε το “ιστορικό ρεκόρ νέων παραγγελιών” ύψους 23 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Η Dassault Aviation, η οποία κατασκευάζει το μαχητικό αεροσκάφος Rafale και συμμετέχει στην ανάπτυξη του γαλλο-γερμανικού-ισπανικού συστήματος αεροπορικής μάχης FCAS, ανακοίνωσε επίσης την Πέμπτη αύξηση των κερδών της κατά 18% πέρυσι στα 716 εκατομμύρια ευρώ.

    “Το 2022 ήταν μια ιστορική χρονιά όσον αφορά τις παραγγελίες”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Dassault, Ερίκ Τραπιέ. Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν “μια κλήση αφύπνισης για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι οι ένοπλες συγκρούσεις δεν ανήκουν πλέον στο παρελθόν και ότι πρέπει να προετοιμαστούμε γι’ αυτές”. Στη Γαλλία, η “πολεμική οικονομία” του Μακρόν αντιπροσωπεύει αυτό, λέει ο Τραπιέ.

    Ο Πρόεδρος είχε επιλέξει αυτόν τον όρο τον περασμένο Ιούνιο στην έκθεση όπλων Eurosatory στο Παρίσι για να τονίσει τη νέα σημασία της βιομηχανίας όπλων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

    Ο Μακρόν δήλωσε επίσης τότε ότι θα επανεκτιμήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό “υπό το πρίσμα του γεωπολιτικού πλαισίου”. Στη συνέχεια, στα τέλη Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης σε μια αεροπορική βάση, ανακοίνωσε ότι το επταετές σχέδιο για τις γαλλικές στρατιωτικές δαπάνες θα αυξηθεί κατά το ένα τρίτο σε 413 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Ο στρατός της Γαλλίας δεν είναι καλά προετοιμασμένος για χερσαίο πόλεμο

    Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Γαλλία επένδυσε περισσότερο στις ένοπλες δυνάμεις της από ό,τι η Γερμανία από άποψη οικονομικής ισχύος, επίσης επειδή η πρώην αποικιοκρατική δύναμη συνεχίζει να διεκδικεί διεθνή στρατιωτική παρουσία, για παράδειγμα στον Ειρηνικό ή στην Αφρική. Το επίκεντρο των αμυντικών δαπανών, ωστόσο, ήταν οι ξένες αποστολές. Για το σενάριο της επιστροφής ενός χερσαίου πολέμου στην Ευρώπη, ο γαλλικός στρατός είναι επίσης απροετοίμαστος.

    Μια κοινοβουλευτική έκθεση που δημοσιεύθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα αποθέματα πυρομαχικών των γαλλικών στρατευμάτων θα εξαντλούνταν σε λίγες εβδομάδες σε περίπτωση μιας “σκληρής” σύγκρουσης. Ο υπουργός Άμυνας, Σεμπαστιέν Λεκορνούδήλωσε πρόσφατα ότι οι παραγγελίες για βλήματα όλμων, φυσίγγια ή αντιαεροπορικούς πυραύλους θα αυξηθούν.

    Οι γαλλικές αμυντικές εταιρείες προσπαθούν να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις. Ο κατασκευαστής αρμάτων μάχης Nexter, για παράδειγμα, σχεδιάζει να διπλασιάσει την παραγωγή του πυροβόλου Caesar σε έξι μονάδες το μήνα κατά τη διάρκεια του έτους.

    Η ανάγκη για προσωπικό σε περιόδους έλλειψης ειδικευμένων εργαζομένων είναι μεγάλη στη βιομηχανία εξοπλισμών. Μόνο η Thales λέει ότι σχεδιάζει να προσλάβει 12. 000 υπαλλήλους φέτος.

    Διαβάστε επίσης

    Ιράν: Η Τεχεράνη πρόκειται να αγοράσει ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35

     



    ΣΧΟΛΙΑ