• Διεθνής πολιτική

    Γκουτέρες: Παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις μου – Καταδίκη στις φρικιαστικές τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς

    • NewsRoom
    Αντόνιο Γκουτέρες, επικεφαλής ΟΗΕ

    Αντόνιο Γκουτέρες, ΓΓ ΟΗΕ


    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εμφανίστηκε για να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης.

    Ο Γκουτέρες ξεκίνησε λέγοντας ότι είναι “σοκαρισμένος από το πόσο ορισμένοι παρερμήνευσαν” τις χθεσινές του δηλώσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας – όπου είπε ότι είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ότι οι επιθέσεις της Χαμάς δεν έγιναν “από το πουθενά”.

    “Λες και δικαιολογούσα τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς”, είπε στους δημοσιογράφους. “Αυτό είναι ψευδές. Ήταν το αντίθετο.”

    Ο επικεφαλής του ΟΗΕ συνέχισε και τόνισε ότι καταδικάζει απερίφραστα “τις φρικιαστικές και άνευ προηγουμένου τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς στο Ισραήλ της 7ης Οκτωβρίου”.

    Ο Γκουτέρες επισήμανε ότι είπε χθες “τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη σκόπιμη δολοφονία, τον τραυματισμό και την απαγωγή αμάχων – ή την εκτόξευση ρουκετών εναντίον αμάχων στόχων”.

    Και συνεχίζει:

    “Πράγματι, μίλησα για τα παράπονα του παλαιστινιακού λαού. Κάνοντας αυτό, δήλωσα ξεκάθαρα και παραθέτω: ‘Αλλά τα παράπονα του παλαιστινιακού λαού δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς'”.

    Τέλος, ο Γκουτέρες είπε ότι πιστεύει πως είναι απαραίτητο να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα: “Ειδικά από σεβασμό προς τα θύματα και τις οικογένειές τους”, είπε.

    Τι αφορά η διαμάχη Γκουτέρες-Ισραήλ

    Απευθυνόμενος σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, άνοιξε λέγοντας ότι “καταδικάζει απερίφραστα τις φρικιαστικές και άνευ προηγουμένου” επιθέσεις της Χαμάς και ότι τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη σκόπιμη δολοφονία, τον τραυματισμό ή την απαγωγή αμάχων.

    Πρόσθεσε ότι είναι “σημαντικό να αναγνωρίσουμε επίσης ότι οι επιθέσεις της Χαμάς δεν ήρθαν από το πουθενά”, λέγοντας: “Ο παλαιστινιακός λαός έχει υποστεί 56 χρόνια ασφυκτικής κατοχής”.

    Τα σχόλια αρχικά προκάλεσαν οργισμένα σχόλια από τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, ο οποίος είπε ότι “δεν μπορεί να υπάρχει λόγος για μια τέτοια σφαγή”.

    Εν συνεχεία το Ισραήλ κάλεσε τον Γκουτέρες να παραιτηθεί.

    Διαβάστε επίσης:

    Ζελένσκι: Το Κίεβο θα αντεπιτεθεί αν η Ρωσία αρχίσει τους βομβαρδισμούς τον χειμώνα

    Σαλβίνι: «Τα λόγια του Ερντογάν είναι βαριά και αποκρουστικά, δεν βοηθούν την αποκλιμάκωση»

    Ρωσία: Θα μιλήσουμε για τα πυρηνικά με τις ΗΠΑ όταν θα είναι λιγότερο εχθρικές



    ΣΧΟΛΙΑ