• Διεθνής πολιτική

    Γερμανία: Βουλευτής του CDU επικρίνει την Μπέρμποκ για την κριτική της στην Τουρκία

    • NewsRoom
    Turkish Minister of Foreign Affairs Mevlut Cavusoglu (R) and German Foreign Minister Annalena Baerbock (L) attend their press conference in Istanbul

    Αναλένα Μπέρμποκ – Μεβλουτ Τσαβούσογλου


    Κριτική στην στάση της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα και την Τουρκία στάθηκε επικριτικά στην Άγκυρα, άσκησε ο Γερμανός βουλευτής του CDU Γιόχαν Βαντεφούλ.

    Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας και εμπειρογνώμονα εξωτερικών υποθέσεων του CDU/CSU, η κριτική της Μπέρμποκ στην Άγκυρα «δεν ήταν χρήσιμη», διότι όπως αναφέρει «χρειαζόμαστε και τις δύο χώρες μόνιμα ως εταίρους – όχι μόνο, αλλά κυρίως στο ΝΑΤΟ».

    «Όποιος συνδυάζει ταξίδια σε αυτές τις δύο χώρες πρέπει να διαμορφώσει εξαρχής το ύφος και την επικοινωνία για μετριοπάθεια», υποστηρίζει ο βουλευτής, ο οποίος επιμένει στην λογική τις ουδετερότητας. «Από αυτή την άποψη, ήταν λάθος να επικρίνουμε δημοσίως την Τουρκία από ελληνικό έδαφος. Όσο σωστή κι αν είναι η θέση, η έξυπνη εξωτερική πολιτική το αντιπροσωπεύει αυτό στην προσωπική συζήτηση«.

    Κριτική στην Μπέρμποκ άσκησε ωστόσο και το Αριστερό Κόμμα «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποσιωπάται η πολιτική της Μπέρμποκ για την Τουρκία, όσο η κριτική στην Τουρκία του Ερντογάν παραμένει ασήμαντη», δήλωσε στο AFP η εμπειρογνώμονας εξωτερικών υποθέσεων της κοινοβουλευτικής ομάδας του Αριστερού Κόμματος στην Μπούντεσταγκ, Σεβίμ Νταγκντελέν.

    «Τόσο οι γερμανικές εξαγωγές όπλων όσο και η οικονομική βοήθεια συνεχίζονται και οι επιθετικοί πόλεμοι του εταίρου του ΝΑΤΟ, της Τουρκίας, τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία, που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, εξακολουθούν να μην καταδικάζονται ως τέτοιοι«, επέκρινε.

    «Η Μπέρμποκ πρέπει τώρα να ακολουθήσει τα επικριτικά της λόγια με πράξεις», ανέφερε.

    Διαβάστε επίσης:

    Άγρια σύγκρουση Τσαβούσογλου-Μπέρμποκ στην Κωνσταντινούπολη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Οσμάν Καβάλα και Συρία

    Νίκος Δένδιας: Μηνύματα προς Άγκυρα και Βερολίνο κατά τη συνάντηση με την Αν. Μπέρμποκ



    ΣΧΟΛΙΑ