• Πολιτική

    Νίκος Δένδιας: Μηνύματα προς Άγκυρα και Βερολίνο κατά τη συνάντηση με την Αν. Μπέρμποκ

    • Contributor
    Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλά με τη Γερμανίδα ομόλογό του Annalena Baerbock

    Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλά με τη Γερμανίδα ομόλογό του Annalena Baerbock (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Γεμάτες σαφή μηνύματα προς την Τουρκία και τη Γερμανία ήταν οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ κ. Νίκου Δένδια αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης του με τη Γερμανίδα ομόλογό του πριν από λίγο στο νεοκλασικό κτήριο της Βασιλίσσης Σοφίας.

    Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, επιβεβαιώνοντας απολύτως τα προηγούμενα ρεπορτάζ του mononews.gr, υπογράμμισε το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων προς την Ελλάδα και βεβαίως το πρόβλημα των γερμανικών εξοπλισμών προς την Τουρκία.

    Τονίζοντας με νόημα πως όχι μόνο δεν ζήτησε διαμεσολάβηση του Βερολίνου προς την Άγκυρα για τα ελληνοτουρκικά, αλλά πως περιμένει από κάθε Ευρωπαίο υπουργό, άρα και από την ομόλογό του της Γερμανίας, η οποία θα μεταβεί σήμερα στην Τουρκία για συζητήσεις με τον Μ. Τσαβούσογλου, να θέσει τις παραβιάσεις εκ μέρους της γείτονος, των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, του ίδιου του ευρωπαϊκού κεκτημένου, όπως είναι η εδαφική κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα, η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η παράνομη κατοχή του 40% εδάφους κράτους μέλους της ΕΕ, όπως η Κύπρος.

    Θεωρούμε τη Γερμανία έναν από τους στενότερους εταίρους εντός την Ευρωπαϊκής οικογένειας. Για την ελληνική Κυβέρνηση αλλά και για την ελληνική κοινωνία, το ζήτημα των Γερμανικών επανορθώσεων αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό. Η ρύθμισή του, που είναι κυρίως ένα θέμα αρχής θα είναι αμοιβαία επωφελής, σημείωσε ο κ. Δένδιας.

    Τα υποβρύχια με τα οποία εξοπλίζει η Γερμανία την Τουρκία κινδυνεύουν να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων στην Αν. Μεσόγειο υπέρ μιας χώρας, που αν και είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει εκδώσει απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας. Μιας χώρας που παραβιάζει την κυριαρχία μας, τα κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά και άλλων κρατών. Μιας χώρας που κατέχει παράνομα έδαφος χώρας κράτους- μέλους της ΕΕ. Μιας χώρας που κονιορτοποιεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών, τα δικαιώματα του Τύπου, πρόσθεσε με ένταση.

    Ο Νίκος Δένδιας ήταν λάβρος κατά της ακολουθούμενης πολιτικής από το καθεστώς Ερντογάν. Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν από τους γείτονές της, δεν καταπατά καμία έννοια Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Δικαίου της Θάλασσας. Η Ελλάδα δεν είναι αναθεωρητική δύναμη. Και η Ελλάδα και η Γερμανία έχουν ως πυξίδα τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, είμαστε εταίροι στην ΕΕ, σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και αυτό σημαίνει ότι δείχνουμε και πρέπει να δείχνουμε την απαραίτητη αλληλεγγύη. Εμείς είμαστε πάντα έτοιμοι για διάλογο με την Τουρκία, αλλά έναν διάλογο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

    Ο ΥΠΕΞ χαρακτήρισε ανησυχητικές εξελίξεις στο Κυπριακό, ιδιαίτερα μετά από την επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες στη Λευκωσία, και υπογράμμισε την ανάγκη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην Κύπρο.

    Οι «φωτογραφικές» αναφορές Δένδια στον τουρκικό αναθεωρητισμό συνεχίστηκαν και με αφορμή την Ουκρανία. Το παράδειγμα του αναθεωρητισμού δεν μπορεί να πετύχει. Κι αν αυτό το παράδειγμα πετύχει, η Ελλάδα μπορεί να είναι το επόμενο θύμα. Εμείς, παρά το κόστος εφαρμόζουμε όλες τις ευρωπαϊκές κυρώσεις. Ενώ, αιχμές στην τουρκική πολιτική άφησε και αναφορικά με τα Δυτικά Βαλκάνια. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε αναθεωρητικές ιδεολογίες να καλύψουν το κενό, το μέλλον της περιοχής είναι η Ευρωπαϊκή οικογένεια, τόνισε.

    Πληρωμένη απάντηση Δένδια στον Τσαβούσογλου: Δεν δαπανούμε τον χρόνο μας σε ανταλλαγή επιστολών με την Τουρκία – Θα απαντήσουμε σε κάθε νέα πρόκληση



    ΣΧΟΛΙΑ