• Διεθνής πολιτική

    Γερμανία: Συνεδριάζει σε δραματική ατμόσφαιρα η ΚΟ της Χριστιανικής Ένωσης

    • NewsRoom
    Γερμανία: Συνεδριάζει σε δραματική ατμόσφαιρα η ΚΟ της Χριστιανικής Ένωσης

    Μάρκους Ζέντερ


    Δραματικές εξελίξεις έχει πυροδοτήσει στο εσωτερικό της Χριστιανικής Ένωσης (CSU) η ήττα της περασμένης Κυριακής από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).

    Αφορμή για νέες τριβές έγινε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ένωσης, η οποία ξεκίνησε πριν από λίγο, με αντικείμενο την εκλογή του νέου επικεφαλής της.

    «Περισσότερες πιθανότητες» να γίνει Καγκελάριος ο Όλαφ Σολτς (SPD) βλέπει ο αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (SPD) Μάρκους Ζέντερ, ο οποίος συνεχάρηκε τον σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο.

    «Ξεκάθαρα, τις μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνει Καγκελάριος έχει αυτή τη στιγμή ο Όλαφ Σολτς. Είναι η σειρά του SPD», δήλωσε ο κ. Ζέντερ μετά το τέλος της συνεδρίασης της Κ.Ο. του και σημείωσε ότι από την «ξεκάθαρη δεύτερη θέση δεν μπορεί πραγματικά να νομιμοποιηθεί πραγματικά» μια εντολή σχηματισμού κυβέρνησης για CDU/CSU.

    Έσπευσε μάλιστα να συγχαρεί τον κ. Σολτς για τη νίκη του, κάτι που δεν έχει κάνει ακόμη ο κ. Λάσετ.

    «Το να συγχαρείς κάποιον που έχει περισσότερες ψήφους, είναι θέμα στιλ. Και θέλω από αυτή τη θέση να το κάνω εμφατικά. Είναι σημαντικό να σέβεται κανείς το αποτέλεσμα των εκλογών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζέντερ.

    Κατά τη διάρκεια της κλειστής συνεδρίασης της Κ.Ο. της CSU, ο κ. Ζέντερ φέρεται ακόμη να δήλωσε ότι η Χριστιανική Ένωση δεν δικαιούται να ξεκινήσει επαφές για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά πρέπει να αφήσει το προβάδισμα στο SPD και στον Όλαφ Σολτς.

    Περιέγραψε μάλιστα τον συνασπισμό «φανάρι» ως τον πιθανότερο για την επόμενη κυβέρνηση.

    Εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, τότε η Ένωση θα πρέπει να είναι έτοιμη ξεκινήσει συνομιλίες για συνασπισμό «Τζαμάικα».

    «Η ευθύνη παραμένει. Πρέπει να δείξουμε σωστή στάση. Είμαστε πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε τη Γερμανία για μια σταθερή κυβέρνηση, κάτι που δεν πιστεύω ότι μπορεί να προσφέρει η «Τζαμάικα», δήλωσε.

    Διαβάστε επίσης:

    Γερμανία: Παροτρύνουν τον Ζέντερ του CSU για Καγκελάριο σε κυβέρνηση «Τζαμάικα»



    ΣΧΟΛΙΑ