• Διεθνής πολιτική

    Γερμανία: Η ελληνογαλλική συμφωνία δεν στρέφεται εναντίον άλλων εταίρων

    • NewsRoom
    Γερμανία: Η ελληνογαλλική συμφωνία δεν στρέφεται εναντίον άλλων εταίρων

    Χάικο Μάας ,Γερμανός υπουργός Εξωτερικών


    Η ελληνογαλλική συμφωνία «περιέχει σαφείς αναφορές στην ιδιότητα (των δυο χωρών) ως κρατών – μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και δεν στρέφεται εναντίον άλλων εταίρων», ανέφερε η Γερμανία μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    «Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε γνώση της συμφωνίας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας για τη δημιουργία στρατηγικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

    «Πρόκειται για μια διμερή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας η οποία περιέχει σαφείς αναφορές στην ιδιότητά τους ως κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και δεν στρέφεται εναντίον άλλων εταίρων», υποστηρίζει η Γερμανία.

    Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία προβλέπει την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, εάν υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, με την απλή προϋπόθεση πως τα δύο μέρη  διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο.

    Το συγκεκριμένο άρθρο της συμφωνίας, το άρθρο 2, δεν αναφέρει κάποια εξαίρεση για κράτη μέλη των συμμαχιών των δύο χωρών. Αντίθετα παραπέμπει μόνο στο Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο απλά μιλά για νόμιμη άμυνα σε περίπτωση επίθεση κατά ενός κράτους, και όχι στις αντίστοιχες διατάξεις του NATO ή της ΕΕ.

    Διαβάστε επίσης

    Συμβιβάζοντας τα ασυμβίβαστα: Το παζλ ενός κυβερνητικού συνασπισμού στην Γερμανία

    ΣΥΡΙΖΑ: Θα πει «όχι» στην αμυντική συμφωνία – Σε ποια άρθρα ζητά διορθώσεις



    ΣΧΟΛΙΑ