• Διεθνής πολιτική

    Γερμανία: Ανοίγουν κάποια μαγαζιά από Δευτέρα- Τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται

    • NewsRoom


    Χαλάρωση των μέτρων υπό όρους σε παιδεία, λιανικό εμπόριο και παράταση των αυστηρών περιορισμών στις επαφές ως τις 3 Μαίου ανακοίνωσε σήμερα η Γερμανία μετά την τηλεδιάσκεψη Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων. Κλειστές παραμένουν εκκλησίες, ρεστοράν, θέατρα.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την deutsche welle,  από Δευτέρα μπορούν να ανοίξουν σε ό,τι αφορά το λιανικό εμπόριο καταστήματα ως και 800 τ.μ. όπως αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, ποδηλάτων και βιβλιοπωλεία. Η μάσκα θα συνεχίσει να μην είναι δεσμευτική, όμως η καγκελάριος Μέρκελ έκανε την «επείγουσα» σύσταση να γίνεται η χρήση της σε δημόσιους χώρους, σε καταστήματα και σε μέσα συγκοινωνίας.

    Όμως, εξακολουθούν να απαγορεύονται μη αναγκαία ταξίδια εντός της χώρας, προπαντός τουριστικά. Μαζικές εκδηλώσεις, όπως συναυλίες και ποδοσφαιρικοί αγώνες, δεν πρόκειται να διεξαχθούν τουλάχιστον ως τις 31 Αυγούστου. Κλειστοί θα παραμείνουν χώροι εστίασης, γυμναστήρια, ξενοδοχεία και ιεροί ναοί.

    Προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί θα προσέλθουν την Παρασκευή στο υπουργείο Εσωτερικών εκπρόσωποι της Καθολικής, της Ευαγγελικής και της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας όπως και εκπρόσωποι των Μουσουλμάνων και των Εβραίων.

     Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και τα μέλη τα διυπουργικής επιτροπής της γερμανικής κυβέρνησης για τον κορωνοϊό συνεδρίασαν σήμερα το απόγευμα με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων προκειμένου να αξιολογήσουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί πριν από περίπου ένα μήνα για να περιοριστεί η ταχύτητα εξάπλωσης της επιδημίας. Στην τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με την deutsche welle, συζητήθηκε επίσης και η άρση ορισμένων περιορισμών υπό προϋποθέσεις.
    Η σύνθεση αυτής της διάσκεψης εξηγείται από το γεγονός ότι σε πολλούς τομείς, στους οποίους εφαρμόζονται μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, άπτονται της αρμοδιότητας των κρατιδίων, για παράδειγμα η παιδεία και η υγεία. Το γεγονός ότι η συνεδρίαση διήρκεσε σχεδόν τέσσερις ώρες υποδηλώνει ότι η συνεννόηση δεν ήταν καθόλου εύκολη.

    Η απόσταση του 1,50 μέτρου εξακολουθεί να είναι δεσμευτική

    Παρουσιάζοντας το βράδυ σε συνέντευξη τύπου τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι χάρη στα μέτρα που έχουν ληφθεί επιτεύχθηκε η επιβράδυνση της διάδοσης του κορωνοϊού.

    Πρόκειται όμως για μια προσωρινή επιτυχία, τόνισε, ή οποία είναι «εύθραυστη». Δεδομένου ότι δεν διατίθεται ακόμη εμβόλιο τα περιθώρια είναι περιορισμένα και θα πρέπει «να επιδειχθεί ύψιστη προσοχή» σε ό,τι αφορά την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

    Για αυτό το λόγο παραμένουν σε ισχύ τουλάχιστον ως τις 3 Μαΐου οι περιορισμοί που αφορούν τις επαφές στους δημόσιους χώρους, όπως και η τήρηση της απόστασης τουλάχιστον 1,5 μέτρου.

    Μάθημα σε τάξη δανέζικου σχολείου – Πρότυπο για τη Γερμανία;

    Αναφορικά με το επίμαχο θέμα των σχολείων αποφασίστηκε ότι θα δοθεί από τις 27 Απριλίου η δυνατότητα στους μαθητές που έχουν εξετάσεις να επιστρέψουν στις τάξεις τους προκειμένου να προετοιμαστούν. Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους μαθητές το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει σταδιακά ξεκινώντας με τις ανώτερες τάξεις.

    Συγκεκριμένο σχέδιο θα συντάξουν τις επόμενες δύο εβδομάδες οι υπουργοί παιδείας των κρατιδίων. Γεγονός είναι πάντως ότι γύρω από αυτό το θέμα επικρατεί διάσταση απόψεων ανάμεσα στα κρατίδια. Το ίδιο ισχύει για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών, οι οποίοι παραμένουν προς το παρόν κλειστοί. Κλειστά θα παραμείνουν και τα πανεπιστήμια.

    Σε δύο εβδομάδες θα διεξαχθεί η επόμενη τηλεδιάσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων προκειμένου να εξετάσουν την πορεία της εξάπλωσης του κορωνοϊού και να αποφασίσουν ενδεχομένως επιπλέον χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.



    ΣΧΟΛΙΑ