• Διεθνής πολιτική

    Γέλεν: Μια στάση πληρωμών στις ΗΠΑ θα απειλήσει την παγκόσμια οικονομία

    • NewsRoom
    Τζάνετ Γέλεν, Υπ. Οικονομικών ΗΠΑ

    Τζάνετ Γέλεν, Υπ. Οικονομικών ΗΠΑ


    Να αυξήσει το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους κάλεσε σήμερα το Κογκρέσο η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν και να αποφύγει το πρωτοφανές σενάριο της στάσης πληρωμών, κάτι που θα προκαλέσει, όπως είπε, παγκόσμια οικονομική ύφεση και θα κινδυνεύσει να υπονομεύσει την ηγετική θέση των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία.

    Η Γέλεν έκανε αυτή την προειδοποίηση σε δηλώσεις που έχει προετοιμάσει για τη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει λίγο πριν τη συνάντηση στην Ιαπωνία με τους ομολόγους της της Ομάδας των 7 (G7), καθώς και της Ινδίας, της Ινδονησίας και της Βραζιλίας.

    «Μια στάση πληρωμών θα απειλήσει τα κέρδη για τα οποία εργαστήκαμε τόσο σκληρά τα τελευταία λίγα χρόνια στην ανάκαμψή μας μετά την πανδημία. Και θα προκαλέσει παγκόσμια ύφεση η οποία θα μας πάει ακόμη πιο πίσω», τόνισε. «Επίσης κινδυνεύει να υπονομεύσει την ηγετική θέση των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία και να εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητά μας να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας εθνικής ασφάλειας», πρόσθεσε η Αμερικανίδα υπουργός.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Τετάρτη ότι, αν το Κογκρέσο δεν καταφέρει να αναλάβει δράση προτού τελειώσουν τα χρήματα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης – κάτι που ενδέχεται να συμβεί ήδη από την 1η Ιουνίου–, η αμερικανική οικονομία θα κινδυνεύσει με ύφεση.

    Η Γέλεν υπογράμμισε ότι τα πολιτικά παιχνίδια των Ρεπουμπλικάνων με το θέμα ισοδυναμούν «με μια κρίση την οποία δημιουργήσαμε μόνοι μας» και ότι απλώς και μόνο η απειλή της στάσης πληρωμών ενδέχεται να οδηγήσει σε υποβάθμιση του αξιόχρεο του αμερικανικού κράτους, όπως συνέβη στη διάρκεια της διαμάχης του 2011 για το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού.

    Παράλληλα ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια των υποθηκών, των πιστωτικών καρτών και των δανείων αυτοκινήτων, σημείωσε η Γέλεν.

    Ο Μπάιντεν επιμένει ότι το Κογκρέσο έχει συνταγματικό καθήκον να αυξήσει το όριο δανεισμού, που ήδη ανέρχεται στα 31,4 τρισεκ. δολάρια (28,6 τρισεκ. ευρώ), χωρίς όρους. Όμως οι Ρεπουμπλικάνοι, που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων συνδέουν την αύξηση αυτή με μεγάλες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.

    Εξάλλου ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρότρυνε χθες Τετάρτη τους Ρεπουμπλικάνους να προκαλέσουν στάση πληρωμών, αν δεν εξασφαλίσουν «τεράστιες» περικοπές δημοσίων δαπανών από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

    Διαβάστε επίσης: 

    Τζάνετ Γέλεν: “Πελώρια” η απόσταση Μπάιντεν – Ρεπουμπλικανών για το όριο χρέους των ΗΠΑ

    Σεντένο: Πλησιάζει η κορύφωση για τα επιτόκια της ΕΚΤ



    ΣΧΟΛΙΑ