Διεθνής πολιτική

Γαλλία: Ξεκινά η δίκη ακροδεξιών που κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν τη δολοφονία του Μακρόν

  • NewsRoom
Εμανουέλ Μακρόν

Εμανουέλ Μακρόν


Ενώπιον του δικαστηρίου βρέθηκαν την Τρίτη μέλη μιας ομάδας ακροδεξιών, η οποία σχεδίαζε να δολοφονήσει τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του.

Η δολοφονία, σύμφωνα με τις αρχές, ήταν μέρος σχεδιασμού για πραξικόπημα από την ομάδα Barjols.

Στο εδώλιο βρέθηκαν 12 άνδρες και μία γυναίκα, από 26 έως 66 ετών. Κατηγορούνται για συνωμοσία για τη διάπραξη τρομοκρατικής ενέργειας, αναφέρει ο Guardian. Αν καταδικαστούν αντιμετωπίζουν ποινή έως 10 έτη.

Η ομάδα σχηματίστηκε μέσω Facebook στις αρχές του 2017. Αρχηγός φέρεται να είναι ένας άνδρας περίπου 60 ετών, άνεργος, άλλοτε μέλος του Εθνικού Μετώπου του Ζαν-Μαρί Λεπέν και πλέον Εθνικού Συναγερμού υπό την Μαρίν Λεπέν.

Οι αρχές είχαν την πληροφορία ότι μια ακροδεξιά ομάδα σχεδιάζει να επιτεθεί στον Μακρόν κατά την επίσκεψή του στο Βερντέν τον Νοέμβριο του 2018, για τα 100 χρόνια από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

 Η αστυνομία είχε προχωρήσει, κατά τη διάρκεια της έρευνας που κράτησε τέσσερα χρόνια, ακόμη και στη παγίδευση τηλεφώνων. Τα μέλη της ομάδας (που έφτασαν να είναι 5.000) σχεδίαζαν ακόμη τη δολοφονία μεταναστών, επιθέσεις σε τεμένη, την απαγωγή βουλευτών, ενώ υπήρχαν και ενδείξεις αντισημιτισμού.

Τίποτα από όσα σχεδίαζαν δεν πραγματοποιήθηκε.

Κατά τις εφόδους στα σπίτια των συλληφθέντων βρέθηκαν όπλα και οδηγίες για κατασκευή εκρηκτικών.

Η υπεράσπιση των κατηγορούμενων ισχυρίζεται ότι τα μέλη της ομάδας απλώς συνομιλούσαν για τα σχέδιά τους και ότι ποτέ δεν υπήρξε απειλή κατά του Μακρόν.

Διαβάστε επίσης

Ρωσία: Διάταγμα Πούτιν θα επιτρέπει σε επιχειρήσεις να μην λαμβάνουν υπόψη την ψήφο ξένων μετόχωνΣΧΟΛΙΑ