ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δύο Γάλλοι δικαστές εξέδωσαν χθες Δευτέρα ένταλμα σύλληψης κατά του ανατραπέντος προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ για συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου, κρίνοντας τον πρώην δικτάτορα της Συρίας υπεύθυνο ως «ανώτατο διοικητή των ενόπλων δυνάμεων» για μια βομβιστική επίθεση στη Ντεράα το 2017, όπου σκοτώθηκε ένας άμαχος.
Το Γαλλικό Πρακτορείο έλαβε σήμερα γνώση αυτού του εντάλματος σύλληψης από μια πηγή προσκείμενη στην υπόθεση.
Αυτό είναι το δεύτερο ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Μπασάρ αλ Άσαντ που εκδίδουν Γάλλοι δικαστές από το τμήμα εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας δικαστηρίου του Παρισιού.
Έπειτα από 13 χρόνια εμφυλίου πολέμου που άφησε περισσότερους από 500.000 νεκρούς, ένοπλες ομάδες υπό την ηγεσία της ριζοσπαστικής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) κατέλαβαν στις 8 Δεκεμβρίου τη Δαμασκό και εκδίωξαν τον Μπασάρ αλ Άσαντ που διέφυγε στη Ρωσία. Το καθεστώς Άσαντ κατηγορήθηκε για εγκλήματα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.
Η έκδοση αυτού του εντάλματος ακολουθεί συμπληρωματικό κατηγορητήριο της εθνικής αντιτρομοκρατικής εισαγγελίας (Pnat), που ζητά την έκδοσή του, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας, η Pnat θεωρεί ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ, που δεν είναι πλέον εν ενεργεία πρόεδρος, δεν επωφελείται πλέον από ασυλία.
Αυτό το ένταλμα εκδόθηκε μετά από έρευνες που διαπίστωσαν ότι ο Σάλαχ Αμπού Ναμπούτ, ένας 59χρονος με γαλλική και συριακή υπηκοότητα, πρώην καθηγητής γαλλικών, σκοτώθηκε στις 7 Ιουνίου 2017 μετά τον βομβαρδισμό του σπιτιού του από ελικόπτερα του συριακού στρατού.
Η γαλλική δικαιοσύνη πιστεύει ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ διέταξε και παρείχε τα μέσα για αυτήν την επίθεση, σύμφωνα με την προσκείμενη στην υπόθεση πηγή.
Εις βάρος έξι ανώτερων αξιωματικών του συριακού στρατού έχουν ήδη εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου, στο πλαίσιο αυτής της δικαστικής έρευνας που ξεκίνησε το 2018.
«Αυτή η υπόθεση αντιπροσωπεύει το αποκορύφωμα ενός μακροχρόνιου αγώνα για δικαιοσύνη, στον οποίο εγώ και η οικογένειά μου πιστέψαμε από την αρχή», δήλωσε ο Ομάρ Αμπού Ναμπούτ, γιος του θύματος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θα διεξαχθεί μια δίκη και ότι οι δράστες θα συλληφθούν και θα δικαστούν όπου κι αν βρίσκονται».
Τον Νοέμβριο του 2023, εκδόθηκε ένα πρώτο ένταλμα σύλληψης κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ για επιθέσεις που αποδίδονται στο καθεστώς του στις 5 Αυγούστου στην Άντρα και τη Ντούμα (450 τραυματίες) και στις 21 Αυγούστου 2013 στην Ανατολική Γούτα, όπου περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι, σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, σκοτώθηκαν από το αέριο σαρίν.
Διαβάστε επίσης:
Τριντό: Η κυβέρνηση του Καναδά είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στους δασμούς του Τραμπ
Τουρκία: Εθνικό πένθος για τα θύματα της πυρκαγιάς σε ξενοδοχείο χιονοδρομικού κέντρου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΠΑΣΟΚ: Να επανέλθει άμεσα η προστασία της πρώτης κατοικίας
- Κατασκοπεία υπέρ Κίνας ομολόγησε ο 50χρονος σμήναρχος – Πώς έφτασαν στα ίχνη του, η παρακολούθηση από την ΕΥΠ
- Noval Property: Αγορά 2 εκατ. μετοχών από την Viohalco, πούλησε η Σιδενόρ
- Rio Tinto: Εγκαταλείπει τις συνομιλίες με την Glencore για τη δημιουργία του μεγαλύτερου μεταλλευτικού ομίλου στον κόσμο
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.