ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νέες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, να ορίσει ως Πρωθυπουργό τον Μισέλ Μπαρνιέ.
Ο συντηρητικός Μισέλ Μπαρνιέ, πρώην διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit ανήκει στο δεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, το οποίο τερμάτισε τέταρτο στις τελευταίες εκλογές μετά την αριστερή συμμαχία (Nouveau Front Populaire), την κεντρώα συμμαχία του Μακρόν και την ακροδεξιά.
Για τον διορισμό του Μισέλ Μπαρνιέ ως νέου πρωθυπουργού της χώρας, ο αριστερός ηγέτης Ζαν-Λικ Μελανσόν καταδίκασε την επιλογή αυτή, εξαπολύοντας επίθεση στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και καλώντας σε κινητοποιήσεις στις 7 Σεπτεμβρίου, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) φάνηκε να κρατά στάση αναμονής απέναντι στις πολιτικές κινήσεις του νεοδιορισθέντος συντηρητικού πρωθυπουργού.
«Οι εκλογές κλάπηκαν από τον γαλλικό λαό», κατήγγειλε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, που συμμετέχει στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο, μια ευρεία συμμαχία κομμάτων, από τους Σοσιαλιστές μέχρι την Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν, που ήρθε πρώτο στις εκλογές του Ιουλίου.
«Ο πρόεδρος μόλις αποφάσισε να αρνηθεί επίσημα το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που ο ίδιος είχε προκηρύξει. Δεν είναι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που βγήκε πρώτο στις εκλογές, που θα έχει τον πρωθυπουργό… Οι εκλογές λοιπόν εκλάπησαν από τον γαλλικό λαό. Το μήνυμα απορρίφθηκε», συνέχισε ο Μελανσόν.
Ο επικεφαλής του RN, Ζορντάν Μπαρντελά, δήλωσε ότι το κόμμα του «(θα κρίνει) την πολιτική ομιλία» του νέου πρωθυπουργού πριν αποφασίσει τη στάση του.
«Θα ζητήσουμε να αντιμετωπιστούν επιτέλους οι μεγάλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης των Γάλλων, η αγοραστική δύναμη, η ασφάλεια, το μεταναστευτικό και επιφυλασσόμαστε να ασκήσουμε οποιοδήποτε πολιτικό μέσο δράσης εάν αυτό δεν συμβεί τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε στο X.
Το RN ήρθε τρίτο στις βουλευτικές εκλογές.
Ο Μπαρνιέ έχει πλέον εντολή να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, εν μέσω σοβαρών διαμαρτυριών και προβληματισμών με δεδομένο ότι φαίνεται πως θα χρειαστεί τη στήριξη ή την ανοχή της ακροδεξιάς για να μπορέσει να κυβερνήσει.
Διαβάστε επίσης:
Γαλλία: Ο Εμμανουέλ Μακρόν όρισε πρωθυπουργό, τον συντηρητικό Μισέλ Μπαρνιέ
Ιταλία: «Δεν είμαι εκβιάστρια, υπερασπίζω την αξιοπρέπειά μου ως γυναίκα», τονίζει η influencer
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- La Repubblica: Η Ιταλία εξετάζει την πιθανότητα να στείλει φρεγάτα στην Κύπρο
- Δένδιας για δίκη Χρυσής Αυγής: Ιστορικός σταθμός για την ελληνική Δικαιοσύνη η τελεσίδικη και αμετάκλητη απόφαση
- Τουρκία: Εξουδετέρωσε βαλλιστικό πύραυλο του Ιράν που κατευθύνονταν προς τον εναέριο χώρο της
- Bitcoin: Ξεπέρασε και πάλι τα 71.000 δολάρια – Ανακάμπτει η αγορά crypto
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.