• Διεθνής πολιτική

    Γαλλία: Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός ο Γκαμπριέλ Ατάλ – Μόλις 34 ετών, γοητευτικός και δημοφιλής

    • NewsRoom
    Γκαμπριέλ Ατάλ πρωθυπουργός της Γαλλίας

    Γκαμπριέλ Ατάλ πρωθυπουργός της Γαλλίας


    Ο 34χρονος Γκαμπριέλ Ατάλ είναι από σήμερα ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, αντικαθιστώντας την Ελιζαμπέτ Μπορν.

    Υπήρξε κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπουργός Προϋπολογισμού και υπουργός Παιδείας στις κυβερνήσεις του Εμανουέλ Μακρόν και είναι ο νεότερος σε ηλικία πρωθυπουργός που αποκτά η Γαλλία επί Πέμπτης Δημοκρατίας. Ο προηγούμενος ήταν ο Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος έγινε πρωθυπουργός επί προεδρίας Μιτεράν σε ηλικία 37 ετών το 1984.

    Ως υπουργός Παιδείας απαγόρευσε την ισλαμική αμπάγια, υποστηρίζοντας ότι το ένδυμα παραβιάζει τους αυστηρούς διεθνείς νόμους της Γαλλίας για την εκπαίδευση. Στις αρχές της καριέρας του, ο Ατάλ ήταν μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά αργότερα προσχώρησε στο κεντρώο κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, γνωστό πλέον ως Αναγέννηση.

    Οι πρώτες αντιδράσεις υπήρξαν θετικές από την κυβερνητική παράταξη και αρνητικές από την αντιπολίτευση. Ο αριστερός πολιτικός Ζαν-Λυκ Μελανσόν δήλωσε ότι ο Ατάλ ξαναβρήκε τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και ότι η θέση του πρωθυπουργού καταργήθηκε, ενώ ο ακροδεξιός πολιτικός Eρίκ Ζεμούρ δήλωσε ότι ένας μακρόνιστής αντικαθιστά μία μακρονίστρια.

    Ο Μακρόν μέσω ανάρτησης στο Twitter, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ξέρω ότι μπορώ να βασιστώ στην ενέργειά σου για να υλοποιήσεις το σχέδιο αναγέννησης της χώρας».

    O Ατάλ χαρακτηρίζεται και από τα γαλλικά ΜΜΕ ως νέος, γοητευτικός, ιδιαίτερα δημοφιλής στο ευρύ κοινό και στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα καθώς έχει δηλώσει δημόσια ότι είναι γκέι.

    Μετά τη νίκη του Μακρόν το 2017, ο γιος ενός κινηματογραφικού παραγωγού, ο οποίος φοίτησε στη φημισμένη Αλσατική Σχολή του Παρισιού, εξελέγη βουλευτής σ’ ένα φέουδο της δεξιάς στην περιφέρεια Ο-ντε-Σεν, στα προάστια του Παρισιού. Σιγά – σιγά εξελίχθηκε και πλέον αναλαμβάνει να «σώσει» τον Εμ. Μακρόν

    Διαβάστε επίσης:

    Χάρης Βαφειάς: Ο Πειραιάς έχει ναυτιλιακό «αλμυρό» DNA



    ΣΧΟΛΙΑ