• Διεθνής πολιτική

    Μπέρμποκ: Μια αναμορφωμένη Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να έχει μεγάλο ρόλο μετά τον πόλεμο στη Γάζα

    • NewsRoom

    Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ


    Η διεθνής κοινότητα έχει την υποχρέωση να οργανώσει την ασφάλεια στη Γάζα μετά τον πόλεμο και μια αναμορφωμένη Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να διαδραματίσει έναν κρίσιμο ρόλο στο μέλλον, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, στη διάρκεια επίσκεψής της στο Κάιρο.

    “Η Αίγυπτος και η Γερμανία συμφωνούν πως η Γάζα και η Δυτική Όχθη ανήκουν στους Παλαιστίνιους”, δήλωσε η Μπέρμποκ στους δημοσιογράφους.

    Η πίεση αυξάνεται στο Ισραήλ από τις Ηνωμένες Πολιτείες και δυνάμεις της Μέσης Ανατολής να μετριάσει την επίθεσή του στον θύλακα της Γάζας που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς.

    Αν και η Γερμανία είναι παραδοσιακά ένας από τους πιο ισχυρούς συμμάχους του Ισραήλ, λόγω της κληρονομιάς του Ολοκαυτώματος όπου η ναζιστική Γερμανία ήταν υπεύθυνη για τη δολοφονία κάπου έξι εκατομμυρίων Εβραίων, το Βερολίνο έχει καλέσει για έναν μετριασμό των δεινών που υφίσταται ο παλαιστινιακός λαός στη Γάζα.

    Η Μπέρμποκ είπε πως οι Παλαιστίνιοι δεν πρέπει να εκδιωχθούν από τη Γάζα.

    “Πρέπει να έχουμε απτά μέτρα σήμερα και τώρα. Χρειάζεται να διασφαλίσουμε πως η βοήθεια φθάνει στους ανθρώπους στη Γάζα”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου με τον Αιγύπτιο ομόλογό της.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι δήλωσε πως η άμεση προτεραιότητα είναι να υπάρξει εκεχειρία, να αντιμετωπιστούν θέματα ασφαλείας ενώ θα διοχετεύεται η ανθρωπιστική βοήθεια και να αποτραπεί ο εκτοπισμός.

    “Όλα τα βήματα που γίνονται (από το Ισραήλ) είναι με σκοπό να υπάρξει ώθηση προς τον εκτοπισμό”, δήλωσε ο Σούκρι, προσθέτοντας πως δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να παραμένουν εγκλωβισμένοι.

    “Είμαστε υπό την ψευδαίσθηση πως γίνονται προσπάθειες για να αποτραπεί ο εκτοπισμός, όμως δεν έχουμε δει πραγματικές προσπάθειες να αποτραπεί ο εκτοπισμός”, είπε.

    Η Μπέρμποκ, που ήταν στο Ισραήλ χθες, Δευτέρα, και αργότερα θα ταξιδέψει στον Λίβανο, δήλωσε πως η Χαμάς πρέπει να καταθέσει τα όπλα της.

    Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν πει πως εισέρχονται σε μια νέα φάση πιο στοχοποιημένου πολέμου στη Γάζα έπειτα από μαζικούς βομβαρδισμούς που έχουν καταστρέψει τη Λωρίδα της Γάζας και έχουν σκοτώσει πάνω από 23.000 Παλαιστίνιους σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας εκεί.

    Η επίθεση του Ισραήλ ήταν σε απάντηση των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου από μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς κατά τις οποίες σύμφωνα με το Ισραήλ σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι.

    Διαβάστε επίσης:

    Γαλλία: Κύμα ψύχους πλήττει τη χώρα – Εκατοντάδες οχήματα εγκλωβίστηκαν από το χιόνι

    Μπλίνκεν: Συζητά στο Τελ Αβίβ το επόμενο βήμα για τη Γάζα

    Συναγερμός στο Λευκό Οίκο: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πύλη στον φράκτη



    ΣΧΟΛΙΑ