• Διεθνής πολιτική

    Γαλλία: Νέες απειλές για βόμβες σε αεροδρόμια – Ποια εκκενώνονται

    • NewsRoom

    Γαλλία – Απειλές για βόμβες σε αεροδρόμια


    Νέες απειλές για βόμβες σημειώθηκαν σε πολλά αεροδρόμια της Γαλλίας, ενώ, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, εκκενώσεις των κτηρίων βρίσκονται σε εξέλιξη.

    Ειδικότερα, δεκατέσσερα γαλλικά αεροδρόμια έλαβαν σήμερα νέες απειλές για επιθέσεις και “τουλάχιστον οκτώ αεροδρόμια” προχώρησαν σε εκκενώσεις απέναντι σε αυτές τις απειλές για βόμβα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Ήδη χθες, Τετάρτη, η πλειονότητα των μεγάλων γαλλικών αεροδρομίων, εκτός των δύο του Παρισιού, εκκενώθηκαν προσωρινά έπειτα από απειλές, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν 130 πτήσεις και να σημειωθούν αμέτρητες καθυστερήσεις.

    Οι συναγερμοί αυτοί έχουν πολλαπλασιαστεί εδώ και αρκετές ημέρες στη Γαλλία, κυρίως μετά την επίθεση που κόστισε τη ζωή στον εκπαιδευτικό Ντομινίκ Μπερνάρ στην Αράς (Πα-ντε-Καλαί).

    Σήμερα οι εκκενώσεις αφορούσαν, σύμφωνα με την προαναφερθείσα πηγή, τα αεροδρόμια της Μπρεστ, της Καρκασόν, της Ρεν, της Ταρμπ, του Μπορντό-Μερινιάκ, της Μπεζιέ, του Μονπελιέ και της Ναντ.

    Η γενική διεύθυνση πολιτικής αεροπορίας (DGAC), με την οποία επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), επιβεβαιώνει πως “πολλά εθνικά αεροδρόμιο μεταξύ των οποίων εκείνο της Ναντ, έλαβαν σήμερα το πρωί απειλές για επίθεση”, χωρίς ωστόσο να δίνει αριθμό ούτε να τα κατονομάζει, λόγω της μεταβαλλόμενης κατάστασης.

    Ορισμένα αεροδρόμια έκαναν τα ίδια ανακοινώσεις για το θέμα. Το αεροδρόμιο της Λιλ ανέφερε στο τέλος του πρωινού στο X (πρώην Twitter) πως προχώρησε σε “εκκένωση έπειτα από συναγερμό για βόμβα” στη συνέχεια, μισή ώρα αργότερα, ανακοίνωσε το “τέλος του συναγερμού”, με αποτέλεσμα “το σταδιακό άνοιγμα εκ νέου του αεροδρομίου”.

    “Το αεροδρόμιο της Ναντ αποτέλεσε εκ νέου αντικείμενο απειλής για βόμβα σήμερα, Πέμπτη, το πρωί, όπως και άλλα γαλλικά αεροδρόμια”, δήλωσε το αεροδρόμιο στο AFP. “Σε συμφωνία με τις κρατικές υπηρεσίες, το αεροδρόμιο εκκενώθηκε προκειμένου να προχωρήσει στους απαραίτητους ελέγχους”.

    Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη ημέρα πανικού στη Γαλλία.

    Κηδεύτηκε ο καθηγητής που μαχαιρώθηκε σε σχολείο του Αράς

    Στο μεταξύ, με συγκίνηση και αυστηρά μέτρα ασφαλείας η πόλη του Αράς στη βόρεια Γαλλία απέτινε σήμερα ύστατο φόρο τιμής στον καθηγητή Ντόμινικ Μπερνάρ, ο οποίος μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου μπροστά στο λύκειο στο οποίο δίδασκε από ένα πρώην μαθητή σεσημασμένο για ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση, σ’ ένα φόνο που έφερε τη χώρα σε κατάσταση συναγερμού.

    Η Γαλλία τέθηκε σε συναγερμό για επιθέσεις το ίδιο βράδυ της επίθεσης, που πραγματοποιήθηκε από έναν 20χρονο ριζοσπαστικοποιημένο Ρώσο, τον Μοχάμεντ Μογκούσκοφ, ο οποίος δήλωσε πως ανήκει στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

    Σε βάρος του δράστη απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φόνο σχετιζόμενο με μια τρομοκρατική επιχείρηση και προφυλακίσθηκε το βράδυ της Τρίτης.

    Ο 16χρονος αδελφός του κατηγορείται για συνεργία και ένας 15χρονος εξάδελφός του επειδή εσκεμμένα δεν εμπόδισε το έγκλημα.

    Διαβάστε επίσης: 

    Γαλλία: Κηδεύτηκε ο καθηγητής που μαχαιρώθηκε σε σχολείο του Αράς

    Σχοινάς: Να ολοκληρωθεί η Οδηγία για ταχείες επιστροφές

    Συνάντηση Μητσοτάκη-Σακελλαροπούλου: Ανησυχία για την κλιμάκωση στο Ισραήλ



    ΣΧΟΛΙΑ