• Διεθνής πολιτική

    Γαλλία: Ανοιχτή λογαριασμοί μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών

    Ο Εμανουέλ Μακρόν σε συνάντησή του στο Προεδρικό Μέγαρο της Γαλλίας με τον Ζαν Λικ Μελανσόν

    Εμανουέλ Μακρόν – Ζαν Λικ Μελανσόν


    Αφήνοντας πολλούς ανοιχτούς λογαριασμούς ολοκληρώθηκε χθες ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, όπου 23,3 εκατ. ψηφοφόροι, δηλαδή λιγότεροι από τους μισούς, προσήλθαν στις κάλπες για να εκλέξουν τα 577 μέλη της Εθνοσυνέλευσης.

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του γαλλικού Υπουργείου Εσωτερικών η προσκείμενη στον πρόεδρο Μακρόν παράταξη «Μαζί!» λαμβάνοντας το 27,77% των ψήφων ήρθε πρώτη «με διαφορά στήθους» από την αριστερή «Νέα Λαϊκή οικολογική και κοινωνική Ένωση» του Ζαν Λικ Μελανσόν που συγκέντρωσε το 27,66%, δηλαδή περίπου 20.000 ψήφους λιγότερους.

    Από τον χθεσινό πρώτο γύρο εξελέγησαν μόνο πέντε βουλευτές,αυτοί που στις εκλογικές τους περιφέρειες συγκέντρωσαν πάνω από το 50% των ψηφισάντων, αλλά και των εγγεγραμμένων στους καταλόγους ψηφοφόρων.

    Στη μεγάλη πλειονότητα των εκλογικών περιφερειών (σε 564) θα αναμετρηθούν οι δυο πρώτοι σε ψήφους στις χθεσινές κάλπες, ενώ υπάρχουν και οκτώ περιφέρειες στις οποίες οι ψηφοφόροι θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις υποψήφιους και να στείλουν τον πρώτο στην Εθνοσυνέλευση.

    Με βάση στοιχεία του γαλλικού Τύπου στον δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής έχουν προκριθεί 419 υποψήφιοι της παράταξης Μακρόν, 386 της παράταξης της αριστεράς, 208 προσκείμενοι στην ακροδεξιά της Μαριν Λεπέν-περισσότεροι παρά ποτέ, και 87 προσκείμενοι στους νεογκωλικους Ρεπουμπλικάνους-λιγότεροι παρά ποτέ.

    Στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες και συγκεκριμένα σε 278 θα μονομαχήσουν ένας υποψήφιος προσκείμενος στον Μακρόν με ένα υποψήφιο προσκείμενο στον Μελανσόν, σε 110 ένας του Μακρόν με έναν της Λεπέν, σε 62 ένας του Μελανσόν με έναν της Λεπέν, ενώ σε 80 περιφέρειες ένας υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων θα αντιμετωπίσει υποψήφιο ενός εκ των τριών μεγαλύτερων κομμάτων.

    Υπάρχουν ωστόσο και μερικοί υποψήφιοι με σχετικά «αδιαφανή» πολιτική τοποθέτηση που έχουν περάσει στον δεύτερο γύρο και στους οποίους οφείλεται εν πολλοίς η διαμάχη που έχει ξεσπάσει από χθες το βράδυ σχετικά με το αν όντως ήλθε πρώτη η παράταξη Μακρόν, έστω και με διαφορά στήθους.

    Τόσο η Λαϊκή Ένωση, όσο και μερίδα του γαλλικού Τύπου εκτιμούν πως υπάρχουν υποψήφιοι οι οποίοι αν κερδίσουν στον δεύτερο γύρο, στη συνέχεια θα ενταχθούν στην κοινοβουλευτική ομάδα της αριστεράς, έστω και αν δεν το δηλώνουν εκ των προτέρων. Τούτου δοθέντος, θεωρούν πως κακώς το γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών δεν τους συνυπολόγισε στο ποσοστό ψήφων της Λαϊκής Ενωσης, η οποία στην περίπτωση αυτή θα ερχόταν πρώτη σε ψήφους.

    Εν πάση περιπτώσει, όμως από τα αποτελέσματα του χθεσινού πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία προκύπτει ότι κατά πάσα πιθανότητα ο Ζαν Λικ Μελανσόν δεν θα επιτύχει τον στόχο της «εκλογής» στην πρωθυπουργία κερδίζοντας την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ότι για τον ίδιο λόγο ο πρόεδρος Μακρόν δύσκολα θα καταφέρει να έχει την απόλυτη εξουσία κατά την ερχόμενη πενταετία.

    Τα σενάρια περί ενδεχομένων πολιτικών συμμαχιών και των όρων σύναψης τους ήδη φουντώνουν στη Γαλλία, όπου ούτως ή άλλως αναμένεται πραγματικός καύσωνας αυτή την εβδομάδα με θερμοκρασίες που θα προσεγγίσουν τους 40 βαθμούς.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης:

    Ιταλία: Η κεντροδεξιά νικήτρια στις δημοτικές εκλογές, δείχνουν τα exit poll



    ΣΧΟΛΙΑ