• Διεθνής πολιτική

    FT: Το κόστος ζωής στη Ισπανία κλονίζει τη δημοτικότητα του Σάντσεθ

    • NewsRoom
    Πέδρο Σάντσεθ, πρωθυπουργός στην Ισπανία

    Πέδρο Σάντσεθ, Ισπανός πρωθυπουργός


    Υψηλή ανεργία και κόστος ζωή συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα που δίνει το προβάδισμα στο Λαϊκό Κόμμα, σημειώνουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times. “Ο Sanchez αντιμετωπίζει την πιο δύσκολη χρονιά από τότε που ανέλαβε την εξουσία πριν από τέσσερα χρόνια”, λέει η Luciá Méndez, μια εκ των ιδρυτών της El Mundo. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα σχεδόν 9 μονάδων στη συντηρητική αντιπολίτευση. “Είναι η πρώτη φορά που οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να χάνει έδαφος, την στιγμή που η οικονομία χειροτερεύει”.

    Η κατάσταση της οικονομίας θα ορίσει το αποτέλεσμα των εκλογών. Πάντως ο Sanchez θα καθυστερήσει τη διενέργεια εκλογών μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023 – όσο περισσότερο μπορεί δηλαδή – με την ελπίδα ότι στο ενδιάμεσο θα ανακάμψει η οικονομία.

    Υποχωρεί το ποσοστό ανεργίας

    Και ενώ το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στα χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, μια μικρή αύξηση που κατεγράφη τον Ιούλιο προκάλεσε μεγάλη ανησυχία. Όπως εξηγεί ο Pablo Simón, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Carlos III στη Μαδρίτη “Κανένα οικονομικό ζήτημα δεν είναι πιο σημαντικό στην Ισπανία από την ανεργία. Αν ξεκινήσει και πάλι να ανεβαίνει, θα πρόκειται για μείζον ζήτημα σε ό,τι αφορά τις εκλογές”.

    Στην Ισπανία, το ποσοστό ανεργίας συνεχίζει να είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φτάνοντας το 12,6% τον Ιούλιο του 2022 την στιγμή που, για παράδειγμα, στην Ελλάδα το ποσοστό είναι στο 11,4% τον ίδιο μήνα (μειώθηκε από το 12,3% τον Ιούνιο).

    Την προηγούμενη εβδομάδα η Ισπανική βουλή θεσμοθέτησε μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στη χώρα. Ανάμεσα σε άλλα προβλέπονται όρια για την θερμοκρασία των κλιματιστικών.

    Ο Sanchez επεδίωξε να ανακτήσει τη δυναμική του με ένα πακέτο 9 δισ., το οποίο περιλαμβάνει αυξήσεις συντάξεων, μειώσεις φόρων και επιδόματα για τη στήριξη νοικοκυριών που παλεύουν να τα βγάλουν πέρα με το κόστος της ενέργειας που αυξάνεται αλλά και τον πληθωρισμό που έφτασε στο 10,8% τον Ιούλιο (το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 38 ετών). Την ίδια στιγμή, επέβαλε υψηλούς φόρους σε τράπεζες και εταιρείες ενέργειας.

    Διαβάστε ακόμη

    Μεντβέντεφ: Διακοπή φυσικού αερίου στην Ευρώπη αν η ΕΕ εγκρίνει πλαφόν στις τιμές

    Ερντογάν: Η Ελλάδα δεν έχει καμία αξία στο NATO

     



    ΣΧΟΛΙΑ