• Διεθνής πολιτική

    FT: Συνεργάτες της Wagner στην Τουρκία και την Κίνα για αγορά όπλων

    • NewsRoom


    Νέα οπλικά συστήματα από την Τουρκία και την Κίνα φέρεται πως δρομολογεί να αγοράσει η Wagner με τους συνεργάτες της να βρίσκονται ήδη στις προαναφερθείσες χώρες.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times η προσπάθεια της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης δεν στέφθηκε με επιτυχία. Η αναφορά των FT βασίζεται σε έκθεση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ η οποία βρισκόταν ανάμεσα στα διαβαθμισμένα έγγραφα που διέρρευσαν στις αρχές Απριλίου.

    Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ σημειώνουν ότι συνεργάτες της Wagner έφτασαν στην Άγκυρα προκειμένου να διαπραγματευτούν την ενδεχόμενη απόκτηση drones και οπλικών συστημάτων. Ωστόσο έφυγαν με άδεια χέρια καθώς όπως επισημαίνουν οι Financial Times, οι άνθρωποι με τους οποίους ήρθαν σε επαφή τους ξεκαθάρισαν ότι δεν μπορούσαν να εξάγουν ορισμένα από τα οπλικά συστήματα που τους ζητούσαν.

    Επιπλέον το εν λόγω έγγραφο  υπογραμμίζει ότι οι εκπρόσωποι της παραστρατιωτικής οργάνωσης «ζήτησαν πυρομαχικά και εξοπλισμό» από την Κίνα στις «αρχές του 2023». Όπως αναφέρουν οι FT τα στελέχη της Wagner εκτίμησαν ότι υπήρχε περίπτωση να λάβουν στήριξη από το Πεκίνο. Πάντως όπως φαίνεται και από την έκθεση η Κίνα «δεν είχε στείλει κανένα όπλο στη Wagner, ούτε καν για δοκιμή, και δεν είχε καμία επαφή μαζί της σχετικά με τις παραδόσεις όπλων».

    Επίσης, οι Financial Times προσθέτουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει καταγγείλει δημόσια ότι το Πεκίνο εξετάζει το ενδεχόμενο προμήθειας όπλων στη Ρωσία αν και κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί από το Πεκίνο. Τέλος η έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που επικαλείται το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι η Wagner έχει ήδη προμηθευτεί όπλα από τη Λευκορωσία, αλλά και από τη Συρία.

    Ειδικότερα, η έκθεση που είναι μέρος των 100 απόρρητων εγγράφων που φέρεται να αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από 21χρονο Τζακ Τεσέιρα, μέλος της Εθνοφρουράς της Αεροπορίας της Μασαχουσέτης, αναφέρει ότι η Λευκορωσία παρέδωσε το 50% των όπλων που είχε υποσχεθεί μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου. Η Βάγκνερ αγόρασε επίσης έξι εκτοξευτές χειροβομβίδων SPG-9 και 180 χειροβομβίδες στη Συρία σε απροσδιόριστο χρόνο.

    Διαβάστε επίσης:

    Στόλτενμπεργκ: «Είμαι βέβαιος πως οι Ουκρανοί θα μπορέσουν να απελευθερώσουν ακόμη περισσότερα εδάφη»



    ΣΧΟΛΙΑ