ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σι Τζινπίνγκ: Κίνα και ΕΕ να κάνουν «τη σωστή στρατηγική επιλογή» – Φον ντερ Λάιεν: «Αληθινές λύσεις» στη διμερή σχέση
Στο Λονδίνο βρίσκεται σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να συμμετάσχει στη Διεθνή Σύνοδο για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας, που διοργανώνεται από τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) σε συνεργασία με τη βρετανική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, στο περιθώριο της συνόδου, θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, στις 16:00 ώρα Λονδίνου (18:00 ώρα Ελλάδας) .
Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών για αναθέρμανση των σχέσεων ΕΕ-ΗΒ μετά το Brexit, ενόψει της πρώτης επίσημης συνόδου κορυφής ΕΕ-ΗΒ που έχει προγραμματιστεί για τις 19 Μαΐου.
Θέματα όπως η αμυντική συνεργασία, η ενεργειακή ασφάλεια, τα δικαιώματα αλιείας και η κινητικότητα των νέων, θα βρεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών.
Στο επίκεντρο θα βρεθεί η πιθανή συμφωνία για αμυντική συνεργασία, η οποία θα μπορούσε να επιτρέψει στις βρετανικές αμυντικές εταιρείες να έχουν πρόσβαση στο ευρωπαϊκό ταμείο SAFE ύψους 150 δισ. ευρώ.
Η κ. Φον ντερ Λάιεν θα εκφωνήσει ομιλία στις 15:40 ώρα Κεντρικής Ευρώπης (14:40 ώρα Λονδίνου), στην οποία θα αναφερθεί στις προσπάθειες της Ευρώπης για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας μέσω της προώθησης καθαρών και βιώσιμων ενεργειακών λύσεων, καθώς και στη σημασία των διεθνών συνεργασιών στον τομέα αυτό .
Από την συμμετοχή της στη σύνοδο, φαίνεται η δέσμευση της ΕΕ για ενίσχυση της συνεργασίας με το Ηνωμένο Βασίλειο σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η ενεργειακή μετάβαση και η ασφάλεια, σε μια περίοδο αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων.
Πηγή: ertnews.gr
Διαβάστε επίσης:
Μακρόν κατά Πούτιν: Να σταματήσει να λέει ψέματα πως θέλει ειρήνη ενώ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς
Νικόλας Πατέρας (Contships): Άλλο ένα κερδοφόρο deal του εφοπλιστή
Κομισιόν: Προετοιμάζει οδικό χάρτη για την πλήρη κατάργηση των ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το ράλι σε Metlen, ΓΕΚ, Aktor, AEM, οι Ελληνάρες κερδοσκόποι της ΕΥΔΑΠ, τα μέτωπα του Εξάρχου, τα νέα λεφτά του Μουνδρέα και η επιδότηση του αγρότη Ανδρέα Παπανδρέου Junior
- «Σπιτάκια Ανακύκλωσης»: Τα γκρίζα σημεία ενός διαγωνισμού, οι δύο πράσινοι ατσίδες με κοινό ταμείο και ο Πατούλης
- Η νέα τάση των υπερπλουσίων: Υπόγεια καταφύγια με ανέσεις πεντάστερου ξενοδοχείου
- Μεγάλου (Πειραιώς): Οι στόχοι της τράπεζας μετά το ρεκόρ στην εκταμίευση δανείων
