• Διεθνής πολιτική

    Ερντογάν: Δεν θα υποχωρήσουμε από τις συμφωνίες μας με τη Λιβύη – Βλέπει «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο

    • NewsRoom
    Ερντογάν


    Η Τουρκία «αποκλείεται» να οπισθοχωρήσει από τις δύο συμφωνίες που έχει υπογράψει με την Λιβύη, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δέχεται την κριτική από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και την Ρωσία για την πρόθεσή του να εμπλακεί στρατιωτικά στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης.

    Όπως ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος, η Τουρκία θα αυξήσει την στρατιωτική υποστήριξή της προς την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, αν αυτό χρειαστεί, και θα αξιολογήσει τις επιλογές που έχει σε αεροπορικό, χερσαίο και ναυτικό επίπεδο.

    Η τουρκική βουλή κύρωσε το Σάββατο την αμυντική συμφωνία συνεργασίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης, έπειτα και από το αίτημα της τελευταίας για την ενεργοποίησή της, υπό το βάρος της πολιορκίας της πρωτεύουσας της Λιβύης από τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ. Ωστόσο η κίνηση της Άγκυρας προκάλεσε δυσαρέσκεια τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Ρωσία.

    Παράλληλα, η Άγκυρα βρίσκεται διεθνώς απομονωμένη και στην έτερη συμφωνία με την κυβέρνηση του Σάρατζ, αναφορικά με τα δήθεν «θαλάσσια σύνορα» των δύο κρατών. Μάλιστα, η κίνησή της αυτή ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των υπόλοιπων κρατών της Μεσογείου, με το Ισραήλ, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιταλία να ετοιμάζονται να υπογράψουν άμεσα διακρατική συμφωνία για τον αγωγό East Med.

    «Η Ελλάδα και οι σύμμαχοί της προσπαθούν να μπλοκάρουν την πρόσβαση της Τουρκίας σε όλες τις θάλασσες, αλλά η Τουρκία θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση στον EastMed μέσω πρωτοβουλιών όπως η Συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη και την ΤΔΒΚ», δήλωσε απαντώντας στην πρωτοβουλία των τεσσάρων χωρών ο Τούρκος Πρόεδρος.

    Παράλληλα ο Ερντογάν έθεσε «θέμα γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο.  «Όσοι κάνουν σχέδια σε νησιά αμφισβητούμενης κυριαρχίας στον Αιγαίο να ξέρουν πως το πεδίο δεν είναι ελεύθερο», είπε Τούρκος πρόεδρος, σε επίσκεψή του σε ναυπηγεία. «Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα μας περιορίσει τις ακτές μας» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι το μνημόνιο με τη Λιβύη δεν αντιτίθεται στον τουρκικό νόμο ή το διεθνές δίκαιο. «Ως η μακρύτερη παράκτια χώρα, δεσμευόμαστε να καταπολεμήσουμε όλες τις ευκαιρίες μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας εδώ», ανέφερε.



    ΣΧΟΛΙΑ