• Διεθνής πολιτική

    Ευρωβουλή: Τα «ξεχασμένα» δώρα της Μετσόλα και οι εξηγήσεις- Από σαμπάνιες μέχρι χρυσό

    • NewsRoom
    Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα

    Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα


    Για μία λίστα 142 δώρων τα οποία έλαβε κατά την περίοδο των καθηκόντων της η Ρομπέρτα Μετσόλα, έκανε λόγο το Politico σε ρεπορτάζ του, σημειώνοντας ότι η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με καθυστέρηση τα δήλωσε στο δημόσιο μητρώο για τους ευρωβουλευτές.

    Σύμφωνα με το Politico μεταξύ των δώρων που έλαβε η Μέτσολα περιλαμβάνονται ένα χρυσό ομοίωμα πύργου από τον Μαροκινό πολιτικό Naam Mayara, ένα λευκό φόρεμα με χρυσά κεντήματα από τον Fawzia Zainal, ομιλητή στο κοινοβούλιο του Μπαχρέιν, ένα κασκόλ από τη Γαλλίδα πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν, ασύρματα ακουστικά Sennheiser από τη γερμανική Bundestag, ένα βάζο από την τσεχική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, μια λευκή μπλούζα από την Πρόεδρο της Μολδαβίας Maia Sandu, ένα βιβλίο για την Μπριζ από την πρύτανη του Κολλεγίου της Ευρώπης, Φεντερίκα Μογκερίνι, και ένα διακοσμητικό πιάτο από τον πρέσβη του Ουζμπεκιστάν στις χώρες της Μπενελούξ.

    Η Μετσόλα έλαβε επίσης σαμπάνια, σοκολάτες, μπισκότα, κέικ και αποξηραμένα λουκάνικα, τα οποία «σερβιρίστηκαν κατά τη διάρκεια των λειτουργιών της Βουλής».

    Τα δώρα αυτά προσφέρθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες και καταγράφηκαν σε δημόσιο φάκελο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 12 Ιανουαρίου 2023. Όμως, ο εσωτερικός κανονισμός προβλέπει ότι οι ευρωβουλευτές οφείλουν να δηλώνουν τα δώρα το αργότερον στο τέλος του μήνα που ακολουθεί τον μήνα κατά τον οποίο παρελήφθη το δώρο.

    Οι εξηγήσεις της Μετσόλα

    Εκπρόσωπος της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι η κίνησή της έχει ως στόχο να ενισχύσει την διαφάνεια και να αποτελέσει παράδειγμα, καθώς και ότι αποτελεί ρήξη με την πρακτική των προκατόχων της.

    Και για ποιον λόγο η Ρομπέρτα Μετσόλα δεν τήρησε τις προθεσμίες για την καταγραφή των δώρων στο δημόσιο μητρώο; Ο εκπρόσωπος επικαλέσθηκε «μία πρακτική» σύμφωνα με την οποία οι πρόεδροι δεν υπόκεινται στον κανόνα αυτόν. Ωστόσο έδωσε την διαβεβαίωση ότι η Ρομπέρτα Μετσόλα, στο εξής, θα τηρεί τον κανόνα.

    «Η πρόεδρος του Κοινοβουλίου είναι στο σημερινό σύστημα το μόνο πρόσωπο που μπορεί να επιβάλει την εφαρμογή των ηθικών κανόνων και κατά συνέπεια η συμπεριφορά της πρέπει να είναι υποδειγματική», τόνισε στο Twitter ο Αλμπέρτο Αλεμάνο, καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στην Ecole des hautes études commerciales (HEC) του Παρισιού, κάνοντας την εκτίμηση ότι οι ευρωβουλευτές δεν έχουν αντιληφθεί το μέγεθος της έκρηξης που προκάλεσε η έρευνα της βελγικής δικαιοσύνης για το σκάνδαλο διαφθοράς στους κόλπου του Ευρωκοινοβουλίου.

    Η Ρομπέρτα Μετσόλα παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα στους προέδρους των ομάδων του Κοινοβουλίου πακέτο 14 μέτρων για την μεταρρύθμιση του θεσμού και την αντιμετώπιση των ξένων επεμβάσεων.

    Ανάμεσά τους, η απαγόρευση πρόσβασης των πρώην ευρωβουλευτών στο Κοινοβούλιο, οι οποίοι μέχρι σήμερα κρατούσαν ανοικτή την πόρτα και η καταγραφή στο μητρώο διαφάνειας όλων των εξωτερικών ομιλητών.

    Διαβάστε επίσης:

    Qatargate: Άρχισε να μιλάει ο Παντσέρι – Συνελήφθη η λογίστρια του για ξέπλυμα χρήματος



    ΣΧΟΛΙΑ