• Διεθνής πολιτική

    Έτσι μπορεί να αποφευχθεί το Brexit

    Μπόρις Τζόνσον


    Μετά τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος γίνεται όλο και πιο πραγματικό το Brexit, δηλαδή η έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Απαιτείται όμως μία προδιαγραμμένη διαδικασία για να πραγματοποιηθεί αυτή η διάσπαση. Για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις πρέπει πρώτα να κάνει αίτηση η βρετανική κυβέρνηση της ενεργοποίησης του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας. Προτού όμως γίνει η αίτηση πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων και τη Βουλή των Λόρδων. Τα δύο βουλευτικά σώματα μπορούν να αποτρέψουν την έξοδο καθώς δεν υπάρχει ξεκάθαρη εντολή για το πώς θα πραγματοποιηθεί το Brexit.

    O Πρωθυπουργός David Cameron ανακοινώνει την Παρασκευή τα σχέδια παραίτησής του
    O Πρωθυπουργός David Cameron ανακοινώνει τα σχέδια παραίτησής του μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

    Σύμφωνα με τον Δρ. Peter Catterall, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Westminster, σε μία συνέντευξή του “οι λεπτομέρειες του Brexit είναι ασαφείς”. “Γνωρίζουμε πως η δημόσια υπηρεσία δεν έχει προετοιμαστεί για αυτή την κατάσταση και δεν βρίσκεται σε θέση να συμβουλεύσει την τωρινή ή μέλλουσα κυβέρνηση.” Ο Catterall υποστηρίζει πως το δημοψήφισμα δεν είναι νομικά δεσμευτικό, παρά μόνο υποδηλώνει την άποψη του λαού, χωρίς να γνωστοποιεί ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί. “Έδωσε την εναλλακτική στους Βρετανούς της ‘παραμονής’ ή ‘εξόδου’, χωρίς να εξηγεί στο ψηφοδέλτιο τη μέθοδο που θα ακολουθήσουν εάν ψηφιστεί η αποχώρηση. Το φθινόπωρο θα αναλάβει μία νέα συντηρητική κυβέρνηση η οποία δεν είχε ψηφιστεί και ίσως να είναι πιο σκληροπυρηνική. Εάν ήταν γραμμένη αυτή η εξέλιξη στο ψηφοδέλτιο πιθανότατα να μην ήταν ίδιο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.”

    Με λίγα λόγια, τα εκλεγμένα μέλη του κοινοβουλίου έχουν κάθε δικαίωμα να αγνοήσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. “Ακόμα και τα μέλη που στήριζαν το ‘Remain’ δεν χρειάζεται απαραίτητα να απορρίψουν την έξοδο από την ΕΕ, αλλά μπορούν να απορρίψουν τους όρους με τους οποίους θα πραγματοποιηθεί αυτή η διαδικασία”, προσθέτει ο Catterall. Ο David Lammy, όπως και άλλα μέλη του κοινοβουλίου, απορρίπτουν ανοιχτά την εγκυρότητα του δημοψηφίσματος. O Lammy σε tweet σχολιάζει:

    “Ξυπνήστε! Δεν είμαστε αναγκασμένοι να βγούμε από την ΕΕ. Μπορούμε να σταματήσουμε αυτή την τρέλα με μία ψήφο στη Βουλή. Η Βουλή μας πρέπει να ψηφίσει άμεσα εάν θα αποχωρήσουμε από την ΕΕ. Το δημοψήφισμα ήταν συμβουλευτικό και μη-δεσμευτικό. Ας μην καταστρέψουμε την οικονομία μας για τα ψέματα και την ύβρη του Boris Johnson.”

    Larry

    Η Βουλή των Λόρδων θα είναι πρόβλημα 

    Ακόμα κι αν συμφωνήσει η Βουλή των Κοινοτήτων στη διαδικασία του Brexit, η Βουλή των Λόρδων μπορεί να ασκήσει βέτο στους νόμους που θα περάσουν στη Βουλή των Κοινοτήτων και να μην τους εγκρίνει.

    Αν η Σκωτία δεν συμφωνήσει; 

    Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος δείχνουν πως στη Σκωτία το 62% του πληθυσμού ψήφισε υπέρ του “Remain” έναντι του 38% υπέρ του “Leave”. Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Nicola Sturgeon υπαινίχτηκε άλλο ένα δημοψήφισμα ανεξαρτησίας. Ο Catterall υποστηρίζει πως η Sturgeon “δεν μπορεί να απορρίψει το Brexit, αλλά αυτό που κάνει είναι πιο ‘έξυπνο’. Είναι η μόνη πολιτικός που φαίνεται να έχει κάποιο σχέδιο. Η Σκωτία προσπαθεί να περάσει ένα μήνυμα στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες.”

    “Το βρετανικό σύνταγμα δεν έχει γραμμένους κανόνες που προβλέπουν τι γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Η Sturgeon και κατ’ επέκταση το κοινοβούλιο της Σκωτίας δεν έχει το συνταγματικό δικαίωμα να εμποδίσει το Brexit. Καθώς όμως το Brexit επηρεάζει άμεσα και τη Σκωτία, δεν μπορεί να μην ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα.”

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

    http://www.mononews.gr/apocheretistirio-fili-tou-juncker-ston-farage-aporo-giati-ise-akoma-stin-evrovouli-foto/56655

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

    http://www.mononews.gr/kanis-den-viazete-oute-o-cameron-oute-evropei/56566

     



    ΣΧΟΛΙΑ