Διεθνής πολιτική

Ερσίν Τατάρ: «Οι Τουρκοκύπριοι ήμασταν σκλαβωμένοι – Η Τουρκία μας απελευθέρωσε»

  • NewsRoom
Ερσίν Τατάρ

Ερσίν Τατάρ


Για ακόμη μία φορά, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων προκάλεσε μεγάλη ενόχληση στους Ελληνοκύπριους.  Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε με ευκαιρία την 48η επέτειο από την κατάληψη της Αμμοχώστου, υποστήριξε ότι η Τουρκία με την «νόμιμη επέμβασή της», όπως χαρακτήρισε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, τερμάτισε την «σκλαβιά» των Τουρκοκυπρίων που διήρκεσε χρόνια.

Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι ο «λαός» θα συνεχίσει με αυτοθυσία προς τον στόχο της δημιουργίας ενός πιο ισχυρού ψευδοκράτους σε όλους τους τομείς, αγκαλιάζοντας κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες το «κράτος» του, που όπως ανέφερε είναι «σύμβολο της κυριαρχίας, της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας που αποκτήσαμε».

Οι δηλώσεις του Τατάρ

Αναφέροντας ότι γιορτάζει την 48η επέτειο από την «απελευθέρωση της Αμμοχώστου» κατά την δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής, ο Τατάρ είπε πως “ο σκοπός κάτω από τον μανδύα της ομοσπονδίας εδώ και χρόνια ήταν η πλήρης αποκοπή της Τουρκίας από την Κύπρο και η υλοποίηση της σχέσης ‘πλειοψηφία-μειοψηφία’ που είναι το όραμα της ελληνοκυπριακής πλευράς που έχει περισσότερο πληθυσμό”.

“Με την νέα πολιτική που εφαρμόζουμε σε πλήρη αρμονία με την μητέρα πατρίδα Τουρκία με την ανάληψη των καθηκόντων μου, τέθηκε επί τάπητος μια πιο δίκαιη, ρεαλιστική αντίληψη και άρχισε να εξηγείται σε όλο τον κόσμο αυτή η πολιτική. Με την συνείδηση της ευθύνης του κτισίματος του μέλλοντος αντλώντας διδάγματα από όσα συνέβησαν στο παρελθόν, σήμερα βαδίζουμε με σίγουρα βήματα τον δρόμο μας με το όραμά μας για λύση που προβλέπει την συνεργασία δύο ίσων και κυρίαρχων κρατών», συνέχισε.

Στο μεταξύ, μιλώντας σε τελετή μνήμης των θυμάτων της Τόχνης, ο Τατάρ υπογράμμισε την σημασία της ενίσχυσης του ψευδοκράτους σε μια περίοδο που αποκτά μεγαλύτερη σημασία η Ανατολική Μεσόγειος, προσθέτοντας πως “δεν είναι δυνατόν να εγκρίνει τον τερματισμό των εγγυήσεων της Τουρκίας και την αποχώρηση του τουρκικού στρατού από το νησί”. «Δεν θα προβούμε ποτέ σε υποχωρήσεις από τις κόκκινες γραμμές μας», συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι θα συναντηθεί την Πέμπτη με Ερντογάν και γ.γ. του ΟΗΕ στο Λβιβ

ΗΠΑ και ΕΕ μελετούν την απάντηση του Ιράν για την πυρηνική συμφωνία

Ο Σάντσεθ θέλει αγωγό φυσικού αερίου από την Ιβηρική στην Κεντρική Ευρώπη για απεξάρτηση από τη ΡωσίαΣΧΟΛΙΑ