• Διεθνής πολιτική

    Ερντογάν: Η Σουηδία πρέπει να μας εκδώσει 130 τρομοκράτες για να μπει στο ΝΑΤΟ

    • NewsRoom


    H έκδοση Κούρδων «τρομοκρατών» από τη Σουηδία στην Τουρκία αποτελεί τον απαράβατο όρο που θέτει η Άγκυρα προκειμένου να άρει το «βέτο» στην ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ, όπως επανέλαβε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Μιλώντας σε εκδήλωση της νεολαίας του κυβερνώντος AKP στη Φετιγιέ της επαρχίας Μούγλα, ο Τούρκος πρόεδρος άσκησε έντονη κριτική στη Σουηδία και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες για την «ανοχή που δείχνουν στη συνεχιζόμενη τρομοκρατική παρουσία», όπως ισχυρίστηκε.

    «Τους είπαμε (στη Σουηδία). Κοιτάξτε, αν δεν εκδώσετε τους τρομοκράτες που έχετε, τότε δεν μπορούμε να το επικυρώσουμε αυτό (την ένταξη στο ΝΑΤΟ) στο Κοινοβούλιο μας», υποστήριξε ο Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία υποσχέθηκαν τον περασμένο Ιούνιο να λάβουν ξεκάθαρη στάση κατά των «τρομοκρατών», προκειμένου να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

    «Πρώτα απ’όλα, πρέπει να εκδώσουν σχεδόν 130 τρομοκράτες για να περάσει η αίτησή τους από το Κοινοβούλιό μας, αλλά δυστυχώς δεν το έχουν κάνει ακόμα», ισχυρίστηκε.

    Σχολιάζοντας πως το «τρομοκρατικό», όπως το χαρακτήρισε PKK, εμφανίζεται συχνά στους δρόμους της Στοκχόλμης, ο Ερντογάν είπε πως η Άγκυρα έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα τη Σουηδία γι’αυτά το φαινόμενο, αλλά «παρά τις προειδοποιήσεις μας, δυστυχώς, δεν υπήρξε καμία ενέργεια να σταματήσουν οι διαδηλώσεις του PKK και του PYD».

    «Εάν η σουηδική κυβέρνηση αποτύχει να λάβει δράση για τη συνεχιζόμενη προπαγάνδα του PKK/PYD, οι εντάσεις στις σχέσεις μας μπορεί να αυξηθούν», υποστήριξε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στο πρόσφατο περιστατικό στη Στοκχόλμη, όπου κρεμάστηκε ομοίωμά του.

    Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι «τρομοκρατικές ομάδες» των Κούρδων έχουν παρουσία όχι μόνο στη Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά και σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, παρότι «το PKK βρίσκεται στη λίστα των τρομοκρατικών ομάδων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Διαβάστε επίσης:

    Τουρκία: Εκλογές στις 14 Μαΐου «δείχνει» ο Ερντογάν



    ΣΧΟΛΙΑ