• Διεθνής πολιτική

    Elon Musk: Δεν υπάρχει τρόπος να χάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Πούτιν

    • NewsRoom
    Elon Musk

    Elon Musk


    Δεν υπάρχει τρόπος ο Πούτιν να χάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία ανέφερε ο Elon Musk μιλώντας σε Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές.

    Ο δισεκατομμυριούχος διευθύνων σύμβουλος της Tesla έκανε τα σχόλια σε forum τη Δευτέρα στο X Spaces, σχολιάζοντας το νομοσχέδιο στη Γερουσία, που θα παρείχε περαιτέρω βοήθεια στην Ουκρανία για να συνεχίσει τις συγκρούσεις με τη Ρωσία που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια.

    Μαζί του στη συζήτηση συμμετείχαν οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές Ron Johnson από το Ουισκόνσιν, ο JD Vance από το Οχάιο και ο Mike Lee από τη Γιούτα, καθώς και ο Vivek Ramaswamy , πρώην υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία, και ο David Sacks , συνιδρυτής της Craft Ventures LLC .

    O Musk συμφώνησε με την άποψη του Johnson ότι ο Πούτιν δεν θα χάσει στην Ουκρανία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «there is no way in hell». Ο Johnson υποστήριξε πως όσοι περιμένουν μια νίκη της Ουκρανίας «ζούσαν σε έναν κόσμο φαντασίας».

    «Πρέπει να τερματίσουμε αυτό το πράγμα», είπε ο Vance για το νομοσχέδιο των 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει βοήθεια 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, καθώς και χρηματοδότηση για το Ισραήλ, την Ταϊβάν και ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα.

    Ο Musk πρόσθεσε ότι ελπίζει οι Αμερικανοί να επικοινωνήσουν με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους σχετικά με το νομοσχέδιο για την Ουκρανία. «Αυτές οι δαπάνες δεν βοηθούν την Ουκρανία. Η παράταση του πολέμου δεν βοηθά την Ουκρανία».

    Ο Musk έχει εκφράσει παρόμοια συναισθήματα στο παρελθόν στο X, αμφισβητώντας την ικανότητα της Ουκρανίας να κερδίσει τον πόλεμο και χλευάζοντας τα αιτήματα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για βοήθεια. Ο μεγιστάνας της τεχνολογίας έχει δεχθεί κριτική από την Ουκρανία και από μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος στο Κογκρέσο.

    Ο Musk υποστήριξε πως ασκείται πίεση στον Πούτιν, ενώ τόνισε πως «αν υποχωρούσε, θα τον δολοφονούσαν».  Δήλωσε επίσης στους γερουσιαστές ότι μερικές φορές κατηγορείται ότι είναι απολογητής του Πούτιν, αλλά η κατηγορία αυτή είναι «παράλογη». Είπε ότι οι εταιρείες του «μάλλον έχουν κάνει περισσότερα για να υπονομεύσουν τη Ρωσία από οτιδήποτε άλλο».

    Ανέφερε ότι η SpaceX παρείχε την υπηρεσία διαδικτύου Starlink στην Ουκρανία, η οποία ήταν κρίσιμη για τις επικοινωνίες της χώρας μετά την εισβολή της Ρωσίας, καθώς και την απομάκρυνση της επιχείρησης από τη ρωσική επιχείρηση εκτόξευσης στο διάστημα.

    Οι απόψεις του Musk έρχονται σε αντίθεση με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον Ρεπουμπλικανό ηγέτη της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ , οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η βοήθεια στην άμυνα της Ουκρανίας ενάντια στο Κρεμλίνο είναι προς το συμφέρον της Αμερικής και θα βοηθήσει να αποτρέψει άλλους αυταρχικούς από το να ξεκινήσουν δικούς τους πολέμους.

    Ο Musk υποστήριξε ότι το ενδιαφέρον του είναι να σταματήσει «ο θάνατος ανθρώπων και στις δύο πλευρές», προσθέτοντας ότι αμφιβάλλει για τη σοφία της επιδίωξης της ανατροπής του Πούτιν.

    «Για όσους θέλουν αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία, θα πρέπει να σκεφτούν ποιος είναι ο άνθρωπος που θα μπορούσε να εκδιώξει τον Πούτιν και είναι πιθανό αυτό το άτομο να είναι ειρηνιστής; Πιθανώς όχι», ανέφερε ο ιδιοκτήτης του X, προσθέτοντας πως  ένα τέτοιο άτομο πιθανότατα θα ήταν «ακόμη πιο σκληροπυρηνικός από τον Πούτιν».

    Διαβάστε επίσης

    Βουλή-ισότητα στον πολιτικό γάμο-Επιστημονική Υπηρεσία: Υλοποιούνται οι συνταγματικές αρχές της ελευθερίας και της ισότητας

    Βορίδης: Ο πρωθυπουργός άφησε περιθώρια για περισσότερα χρήματα στους αγρότες

    Αυγενάκης: Θα κάνουμε γενναίες κινήσεις για να στηρίξουμε τους αγρότες



    ΣΧΟΛΙΑ