ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ολοένα και περισσότερο δυναμιτίζεται το πολιτικό κλίμα στην Άγκυρα λίγες ημέρες προτού «μιλήσουν» οι κάλπες. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι προκαλεί ταραχές και υποστηρίζει τρομοκράτες.
Ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι οι πολιτικοί αντίπαλοί του ήταν εκείνοι που υποκίνησαν την αντιπαράθεση την Κυριακή, όταν το πλήθος πετροβόλησε ένα από τα γνωστότερα στελέχη της αντιπολίτευσης στο Ερζερούμ, μια πόλη-προπύργιο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη εκλογική πρόκληση της ζωής του στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου. Την Κυριακή, διαδηλωτές έριξαν πέτρες στον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, που προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και θα αναλάβει αντιπρόεδρος εφόσον ο Κεμάλ Κιλτσντάρογλου κερδίσει τις εκλογές αυτές.
Σήμερα, στην άλλη άκρη της χώρας, σε μια προεκλογική συγκέντρωση στην Αδριανούπολη, ο Ερντογάν κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι είναι «φιλο-ΛΟΑΤΚΙ» και «στηρίζει τους τρομοκράτες».
Οι αναλυτές λένε ότι οξύνει τη ρητορική του σε μια προσπάθεια να κερδίσει την ψήφο των συντηρητικών και εθνικιστών ψηφοφόρων.
Η αντιπολίτευση «προσπαθεί ξεδιάντροπα να δυσφημίσει τις πόλεις μας κάνοντας σκηνή με δική της πρόκληση» είπε, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί ευθέως στα γεγονότα του Ερζερούμ. «Ψάχνουν ένα πρόσχημα για την ήττα τους στις εκλογές, προκαλώντας και προσβάλλοντας ανθρώπους», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού κατηγόρησε επίσης την αντιπολίτευση ότι υποκίνησε τα βίαια επεισόδια στο Ερζερούμ. Σύμφωνα με τον υπουργό, η σύζυγος του Ιμάμογλου προκάλεσε το πλήθος επειδή είχε κάνει το σήμα της νίκης σε μια άλλη συγκέντρωση την περασμένη εβδομάδα. Η χειρονομία αυτή, είπε ο Σοϊλού, παρέπεμπε στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).
«Ο κόσμος στο Ερζερούμ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε πατριωτικά ζητήματα. Αν πάτε σ’ αυτές τις πόλεις και τους προκαλέσετε, τότε Θεός φυλάξοι», είπε ο Σοϊλού αργά το βράδυ της Κυριακής.
Ο Ιμάμογλου συμμετείχε σήμερα σε μια άλλη συγκέντρωση, στο Ικόνιο, που επίσης είναι προπύργιο του AKP.
«Μπορεί να μας πετούν πέτρες, αλλά εμείς θα απαντήσουμε με τριαντάφυλλα» είπε. «Οι ταραξίες θα πάρουν το μάθημά τους από το έθνος πρώτα στις κάλπες και κατόπιν θα δικαστούν στα ανεξάρτητα δικαστήρια για τα αδικήματά τους», πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης:
Ρωσία: Διακόπτεται η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χρηματιστήριο: Πτώση 2% στις τράπεζες, -4% η Τιτάν, βαριές απώλειες σε Metlen, CCHB
- Στάρμερ προς Τραμπ: Δεν θα αλλάξω γνώμη όσο και αν με πιέζουν – Δεν θα κάνω κάτι που δεν συμφέρει τη χώρα μου
- Δήμητρα Κούστα-Άννα Βίσση: Τι έκαναν την ώρα της ανακοίνωσης της Vission Music
- Γάζα: Το σχέδιο Τραμπ προβλέπει Διοίκηση από Παλαιστίνιους τεχνοκράτες και αφοπλισμό της Χαμάς σε 8 μήνες
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.