• Διεθνής πολιτική

    Έκκληση Ερντογάν: “Να μειωθεί το επιτόκιο σε μονοψήφια νούμερα”

    • NewsRoom
    O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπροστά από τουρκικές σημαίες

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Επανέλαβε την έκκληση του ο Ταγίπ Ερντογάν προς την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας. Ο πρόεδρος της Τουρκίας ζητά να συνεχιστεί η μείωση του βασικού της επιτοκίου σε μονοψήφια επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους.

    “Το επιτόκιο θα μειωθεί σε μονοψήφια επίπεδα”, δήλωσε σε ομιλία του στην επαρχία Μαλάτια της Τουρκίας σήμερα. “Θα σώσουμε τους επενδυτές μας, τους πολίτες από την καταπίεση των επιτοκίων”.

    Πόσο μειώθηκε το επιτόκιο

    Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μόλις μείωσε το επιτόκιο αναφοράς της για τρίτη συνεχόμενη φορά και με μεγαλύτερο μέγεθος από τις προβλέψεις, σηματοδοτώντας ότι είναι κοντά στο να τερματίσει μια σειρά μειώσεων που έχουν ωθήσει μια εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική σε νέα άκρα.

    Με επικεφαλής τον διοικητή Σαχάπ Καβτσίογλου, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής μείωσε το επιτόκιο ρεπό μιας εβδομάδας από 12% σε 10,5%. Τον Σεπτέμβριο, ο Ερντογάν ζήτησε το κύριο επιτόκιο να πέσει κάτω από το 10% μέχρι το τέλος του έτους — όλα αυτά παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία βρισκόταν στο 83,45% τον Σεπτέμβριο, ο υψηλότερος των τελευταίων 24 ετών.

    Ο Ερντογάν υπήρξε φανατικός υπέρμαχος του χαμηλού κόστους δανεισμού, υποστηρίζοντας τη θεωρία ότι η μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε χαμηλότερο πληθωρισμό. “Θα επιβραδύνουμε τον πληθωρισμό από το επόμενο έτος, καθώς μειώσαμε τα επιτόκια”, δήλωσε ο πρόεδρος.

    Διαβάστε επίσης

    Ρίσι Σούνακ: Τον υποστηρίζουν πάνω από 120 βουλευτές – Πόσους έχει ο Τζόνσον

    Ρωσικό Υπ. Άμυνας: Αποκρούστηκαν προσπάθειες ουκρανικών επιθέσεων σε Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ

    Ερντογάν: «Τώρα έχουμε τον Tayfun και αυτό είναι ένα μήνυμα… προς κάπου»



    ΣΧΟΛΙΑ