ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

FT: Η ΕΕ ετοιμάζει πλήγμα στην οικονομία του Κιέβου – Εξετάζει υψηλότερους δασμούς στις ουκρανικές εισαγωγές
Η ΕΕ αποφάσισε το 17ο πακέτο ρωσικών κυρώσεων, μία ημέρα πριν την πολυαναμενόμενη συνάντηση του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Κωνσταντινούπολη, όπως ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ο Γάλος ΥΠΕΞ Ζαν-Νοέλ Μπαρό.
Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, σχεδόν 200 δεξαμενόπλοια του ρωσικού σκιώδους στόλου πρόκειται να τεθούν υπό καθεστώς κυρώσεων, λόγω της εμπλοκής τους στην παράκαμψη του πλαφόν τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο.
Τα πλοία αυτά, με ασαφές καθεστώς ιδιοκτησίας και συχνά χωρίς ασφάλιση, θεωρούνται απειλή για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και το περιβάλλον, καθώς εξυπηρετούν τη Μόσχα στην παράκαμψη των δυτικών περιορισμών.
Παρότι δύο χώρες μέλη χρειάζεται ακόμη να συμβουλευτούν τα κοινοβούλιά τους, το νέο πακέτο αναμένεται να υιοθετηθεί εντός της επόμενης εβδομάδας. Εκτός από τα πλοία, το πακέτο περιλαμβάνει νέους περιορισμούς σε 30 εταιρείες που εμπλέκονται σε εμπόριο διπλής χρήσης, και επιπλέον 75 άτομα και οντότητες που διατηρούν δεσμούς με το ρωσικό στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα.
Επιπλέον, τα κράτη μέλη συμφώνησαν στην επέκταση της νομικής βάσης των κυρώσεων, ώστε να καλύπτουν και τις υβριδικές απειλές από τη Ρωσία. Μεταξύ των μέτρων είναι η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε στόλους που καταστρέφουν υποθαλάσσιες υποδομές, όπως καλώδια, ενώ άλλες 20 οντότητες προστίθενται στον σχετικό κατάλογο.
Στο πλαίσιο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ΕΕ επιβάλλει κυρώσεις σε δικαστές και εισαγγελείς που συμμετείχαν σε υποθέσεις κατά των Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά και Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος απεβίωσε σε φυλακή της Αρκτικής το 2023. Τέλος, συμφωνήθηκε απαγόρευση εξαγωγής χημικών προϊόντων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή πυραύλων, ενισχύοντας τη συνολική πίεση προς τη ρωσική πολεμική μηχανή.
Διαβάστε επίσης
Νέα ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας: ΑΔΜΗΕ και Terna επενδύουν 1,9 δισ. ευρώ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δημήτρης Κυπαρίσσης (Optima Bank): Μέχρι το τέλος του 2ου τριμήνου η έκδοση του Tier II ομολόγου των 150 εκ. ευρώ
- Άλιμος: Θρίλερ με βρέφος που βρέθηκε σε σακούλα δίπλα σε κάδο απορριμμάτων
- Πανελλαδικές 2025: Ο ρόλος των γονέων στην υποστήριξη των υποψηφίων
- Πιερρακάκης: Επεκτείνουμε το επενδυτικό clawback ως το 2030
