• Διεθνής πολιτική

    ΕΕ: Εξετάστηκε από τους εκπροσώπους των κρατών-μέλών η εμπορική συμφωνία με την Βρετανία (upd)

    • NewsRoom
    Κομισιόν


    Οι εκπρόσωποι των 27 κρατών – μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες εξέτασαν νωρίτερα, ανήμερα Χριστούγεννα, την επιτευχθείσα συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, με την οποία ρυθμίζονται οι εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών από την 1η Ιανουαρίου 2021.

    Η εκδοχή που είδαν ωστόσο οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών ήταν ένα γραμμένη μόνο μια προσωρινή στην αγγλική γλώσσα και για τον λόγο αυτό θα συνεδριάσουν ξανά την  Δευτέρα, για να ξεκινήσει η διαδικασία υπογραφής της συμφωνίας από τις χώρες μέλη και η έγκρισή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι χώρες μέλη αναμένεται να υπογράψουν το κείμενο αυτό το βράδυ της Τρίτης ή την Τετάρτη. Στη συνέχεια θα δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, την Πέμπτη, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2021.

    Η επίσημη διαδικασία έγκρισης της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ – ΗΒ θα διαρκέσει τέσσερις μήνες και τελικώς θα χρειαστεί να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Κανένας από τους εκπροσώπους των “27” πάντως δεν φαίνεται να έχει σοβαρές αντιρρήσεις κάτι που δείχνει ότι κανένα από τα κράτη – μέλη δεν θέτει εμπόδια ούτε αντιτίθεται στη συμφωνία με τη Βρετανία, εξαλείφοντας έτσι την πιθανότητα χάους στο διμερές εμπόριο σε μία εβδομάδα από σήμερα.

    Πάντως, από την πρώτη ημέρα του νέου έτους, επιστρέφουν όλα τα συνοριακά και τελωνειακά εμπόδια στις εισαγωγές και εξαγωγές μεταξύ των δύο μερών, αφού η Βρετανία θα αποτελεί πλέον τρίτη χώρα για την ΕΕ, διατηρώντας μαζί της χαμηλότερο επίπεδο δεσμών από εκείνο που διατηρούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες – μη μέλη της Ένωσης, όπως η Νορβηγία, το Λιχτενστάιν, η Ισλανδία και η Ελβετία, που συμμετέχουν ή συνδέονται με τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

    Η Βρετανία, η οποία αποχώρησε από την ΕΕ στις 30 Ιανουαρίου 2020, αποχωρεί στις 31 Δεκεμβρίου, δηλαδή σε μία ακριβώς εβδομάδα, και από την μεταβατική συμμετοχή της στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ), την ευρωπαϊκή κοινή αγορά και την τελωνειακή ένωση της ΕΕ, κόβοντας και τους τελευταίους δεσμούς που την ενώνουν με το μπλοκ των 27 χωρών, στο οποίο είχε γίνει μέλος το 1973..



    ΣΧΟΛΙΑ