• Διεθνής πολιτική

    ΕΕ: Δεν ετοιμάζει νέα νομική αντίδραση παρά την πρόθεση της Βρετανίας να παρατείνει την περίοδο χάριτος στη Βόρεια Ιρλανδία

    • NewsRoom


    Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κινείται προς νέα νομικά βήματα κατά της Βρετανίας, η οποία ετοιμάζεται να παρατείνει μονομερώς την περίοδο χάριτος σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις ης Βόρειας Ιρλανδίας με την κοινή αγορά, καθώς οι συζητήσεις με την ΕΕ παραμένουν σε αδιέξοδο.

    Με βάση ανακοίνωση της Κομισιόν, «αυτή την στιγμή, η Επιτροπή δεν κινείται στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021 και δεν ανοίγει νέες παραβάσεις προς το παρόν».

    Ταυτόχρονα, ωστόσο, υπενθυμίζει πως η Συμφωνία στην οποία κατέληξαν η Βρετανία με την ΕΕ αποτελεί διεθνή συμφωνία.

    Το Πρωτόκολλο για την Ιρλανδία/Βόρεια Ιρλανδία, που ορίζει τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Συμφωνίας Απόσυρσης όπως και η συμφωνημένη λύση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ε.Ε. στα προβλήματα που προκάλεσε το Brexit στο νησί της Ιρλανδίας, αναφέρει η Κομισιόν. Και οι δύο πλευρές δεσμεύονται νομικά να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο της Συμφωνίας, υπογραμμίζει.

    Υπενθυμίζεται πως η Βόρεια Ιρλανδία, με βάση το Πρωτόκολλο, παραμένει προς το παρόν μέρος της κοινής αγοράς, σε αντίθεση με τα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου που βρίσκονται στο νησί της Μεγάλης Βρετανίας (Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία), τα οποία αποχώρησαν με την ενεργοποίηση του Brexit. Η αρχική λήξη του πρωτοκόλλου αναμενόταν στις 1 Ιουλίου, ωστόσο οι δύο πλευρές αποφάσισαν να δοθεί παράταση μερικών μηνών προκειμένου να καταλήξουν σε μια συμφωνία και να αποφευχθεί ο  αποκαλούμενος «πόλεμο του λουκάνικου».



    ΣΧΟΛΙΑ