• Διεθνής πολιτική

    Δυσαρέσκεια στη Σερβία για το επιχείρημα του Βλαντίμιρ Πούτιν για την απόσχιση του Κοσόβου

    Αλεξάνταρ Βούτσιτς . Πρόεδρος Σερβίας

    Αλεξάνταρ Βούτσιτς . Πρόεδρος Σερβίας


    Τη δυσαρέσκειά της Σερβίας προκάλεσε το επιχείρημα που χρησιμοποίησε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την πρόσφατη συνάντησή του στη Μόσχα με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όταν και επικαλέστηκε την απόσχιση του Κοσόβου για να δικαιολογήσει την απόσχιση των «Δημοκρατικών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ».

    Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς εκτίμησε ότι το επιχείρημα του Ρώσου προέδρου αποδυναμώνει τη σερβική στάση στο ζήτημα του Κοσόβου.

    «Η Σερβία στο άμεσο μέλλον θα δέχεται αφόρητες πιέσεις από δυτικές χώρες για να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και έτσι να καταρριφθεί το επιχείρημα του Πούτιν», ανέφερε ο Αλεξάντερ Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου.

    Ο Σέρβος πρόεδρος ανέφερε ότι η Σερβία πληρώνει ήδη υψηλό τίμημα που δεν επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία αλλά – όπως είπε – θα συνεχίσει την πολιτική της και «δεν θα σβήσει τις φιλίες της στην Ανατολή».

    Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική, ο Βούτσιτς επισήμανε ότι στο μέλλον θα ενδυναμωθούν οι προσπάθειες για να υλοποιηθούν όλες οι προϋποθέσεις για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρόεδρος της Σερβίας έκρινε ως ανησυχητικό το γεγονός ότι μειώθηκε η υποστήριξη της κοινής γνώμης για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και για πρώτη φορά η πλειονότητα των πολιτών αντιτίθεται με την ένταξη στην ΕΕ.

    Η σερβική πολιτική ηγεσία, τόνισε ο Βούτσιτς, παραμένει αφοσιωμένη στην ευρωπαϊκή πορεία και θα καταβάλλει προσπάθειες να πειστούν οι πολίτες ότι αποτελεί την μοναδική προοπτική που εγγυάται την ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία των πολιτών.

    Ο πρόεδρος της Σερβίας αναφερόμενος στο θέμα της ενέργειας τόνισε ότι η χώρα εξαρτάται πλήρως από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και για τα επόμενα δύο χρόνια δεν θα μπορέσει να βρει άλλες πηγές προμήθειας για να αντικατασταθούν.

    Διαβάστε επίσης:

    Ο Μπάιντεν θα εγκρίνει νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία

    Κρεμλίνο: Η Ρωσία θα παραμείνει «για πάντα» στη νότια Ουκρανία

    Reuters: Ο Πούτιν θα προειδοποιήσει τη Δύση στις 9 Μαΐου για την «συντέλεια του κόσμου»



    ΣΧΟΛΙΑ