• Διεθνής πολιτική

    Διπλωματικές πηγές: Το μνημόνιο συνεργασίας με τον Αραβικό Σύνδεσμο επιβεβαιώνει την ενίσχυση των δεσμών Ελλάδας και Αραβικού κόσμου

    Διπλωματικές πηγές: Το μνημόνιο συνεργασίας με τον Αραβικό Σύνδεσμο επιβεβαιώνει την ενίσχυση των δεσμών Ελλάδας και Αραβικού κόσμου


    Η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών και της Γενικής Γραμματείας του Αραβικού Συνδέσμου, η οποία έλαβε χώρα στο Κάιρο πριν από λίγες μέρες, αποτελεί επιστέγασμα των προσπαθειών εμβάθυνσης των ήδη στενών δεσμών της Ελλάδας με τον Αραβικό κόσμο, σημειώνουν διπλωματικές πηγές.

    Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το μνημόνιο προβλέπει τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του γενικού γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, τουλάχιστον μια φορά κατ’ έτος, καθώς και τακτικές επαφές σε υπηρεσιακό επίπεδο. Επίσης, θεσμοθετεί επαφές μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών και των Αράβων πρέσβεων στην Αθήνα, καθώς και συντονισμό μεταξύ των Μονίμων Αντιπροσωπειών στη Νέα Υόρκη.

    Οι διαβουλεύσεις αυτές θα καλύπτουν θέματα αμοιβαίου πολιτικού ενδιαφέροντος, αλλά θα εξετάζουν και την προοπτική συνεργασίας σε τομείς όπως το εμπόριο, η προστασία του περιβάλλοντος, ο τουρισμός και οι νέες τεχνολογίες.

    Όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, από ελληνικής πλευράς, το ενδιαφέρον εστιάζεται στους εξής άξονες:

    Καταρχήν, χτίζοντας στη βάση των διμερών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και των Αραβικών κρατών, που αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δημιουργείται ένα πλέγμα επαφών σε πολυμερές επίπεδο, το οποίο θα επιτρέψει την προώθηση των ελληνικών θέσεων, αλλά και των ελληνικών υποψηφιοτήτων σε διεθνή fora, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και σε οργανισμούς στους οποίους εξ’ ορισμού δεν μετέχει η Ελλάδα, όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος.

    Η συνεργασία αυτή θεμελιώνεται σε κοινές αξίες και κοινές αρχές, όπως ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η διασφάλιση της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, καθώς και η αποφυγή ανάμιξης στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων κρατών.

    Ειδικότερα ως προς το τελευταίο σημείο, υπενθυμίζεται ότι κατά την διάρκεια της υπουργικής Συνάντησης του Αραβικού Συνδέσμου τον περασμένο Οκτώβριο δημιουργήθηκε ομάδα εργασίας η οποία παρακολουθεί την ανάμιξη της Τουρκίας στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών. Στην ομάδα αυτή συμμετέχουν η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράκ, το Μπαχρέιν και η Σαουδική Αραβία.

    Η συνάντηση επιβεβαίωσε την σύγκληση των απόψεων μεταξύ της Ελλάδας και των Αραβικών κρατών όσον αφορά τις προκλήσεις στην περιοχή, όπως η κατάσταση στη Λιβύη, στη Συρία, η ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση στον Λίβανο, και βεβαίως η αντιμετώπιση του τουρκικού αναθεωρητισμού, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

    Διαβάστε επίσης:

    Μνημόνιο κατανόησης υπέγραψαν Ελλάδα και Αραβικός Σύνδεσμος

    Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μετατρέπει τις υποδομές σε εφαλτήριο ανάπτυξης

    Γεωργιάδης για υποχρεωτικό εμβολιασμό: Η κυβέρνηση δεν θα θεσπίσει γενικό κανόνα απολύσεων



    ΣΧΟΛΙΑ