• Διεθνής πολιτική

    Deutsche Welle: Συμβολικής σημασίας η επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα

    • NewsRoom

    Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάικ Πομπέο


    Για πρώτη φορά υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, στο δίπολο Ελλάδας – Τουρκίας, επισκέπτεται την μία χώρα χωρίς να επισκεφθεί την άλλη

    Την επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα σχολίασε η γερμανική εφημερίδα Deutsche Welle.

    Η εφημερίδα σχολιάζει ότι το ζήτημα βρίσκεται ψηλά στο ενδιαφέρον του τουρκικού Τύπου.

    Η ίδια πηγή σχολιάζει ότι οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας τον τελευταίο καιρό είναι ψυχρές, όπως είναι ήδη γνωστό, όχι μόνο με αφορμή τους S-400, αλλά με μια σειρά θεμάτων με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Συρία και αλλού.

    Στο μεταξύ, η Άγκυρα, εν όψει της επανέναρξης των διερευνητικών με την Αθήνα, με κάθε ευκαιρία θέτει θέματα όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών, επιδιώκοντας να ανοίξει όσο περισσότερο γίνεται η βεντάλια των θεμάτων.

    Το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού στον ΟΗΕ, που βάζει ξεκάθαρα στον ορίζοντα την Χάγη, θέτει το ερώτημα σε ποιο πλαίσιο θα συμφωνήσει η Τουρκία να γίνει αυτό. Αναλυτές σημειώνουν ότι η στρατηγική της Άγκυρας, που δέχεται πιέσεις από ΕΕ και ΗΠΑ, είναι να πείσει την διεθνή κοινότητα ότι η αδιάλλακτη πλευρά είναι η Αθήνα.

    Παράλληλα, η κυβέρνηση Ερντογάν και στο εσωτερικό έχει περάσει το μήνυμα της σκληρής γραμμής σε ό,τι αφορά στην υπεράσπιση της γαλάζιας πατρίδας. Ο Ερντογάν, αλλά και αξιωματούχοι της κυβέρνησης συνδέουν την όποια διευθέτηση στην Ανατολική Μεσόγειο με λύση στο Κυπριακό.

    Μένει να διαπιστωθεί εάν αυτή τη φορά οι διερευνητικές, που σύμφωνα με πληροφορίες κάποιες στιγμές έφτασαν πολύ κοντά σε διευθέτηση των ζητημάτων, θα οδηγήσουν σε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ