• Διεθνής πολιτική

    Deutsche Welle: Συμβιβασμούς ψάχνει η τσεχική προεδρία για να αρθούν οι αντιρρήσεις για την μείωση 15% στο φυσικό αέριο

    • NewsRoom
    αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου

    αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου


    Ένα συμβιβασμό φέρεται να συζητά η τσεχική προεδρία προκειμένου να αποφευχθεί ένα πιθανό αδιέξοδο σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν για υποχρεωτική (σε περίπτωση που το αποφασίσει η Κομισιόν) και οριζόντια μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

    Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η οποία επικαλείται κοινοτικές πηγές, η τσεχική προεδρία βρίσκεται σε συζητήσεις με τους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών, ώστε να παρουσιαστεί στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας την Πέμπτη μια πρόταση που θα επιτρέπει στις χώρες του νότου να άρουν τις αντιρρήσεις τους.

    Οι χώρες που διαφωνούν ζητούν να προτείνει  να παραμείνει εθελοντική και να μην είναι οριζόντια η μείωση, αλλά και να έχει σχέση με τον βαθμό εξάρτησης της κάθε χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο.

    Όλες οι χώρες, πάντως, συμφωνούν με τον επείγοντα χαρακτήρα της πρότασης της Κομισιόν για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου. Στην πρότασή της η Επιτροπή προέβλεπε πως όλοι οι καταναλωτές, οι δημόσιες διοικήσεις, τα νοικοκυριά, οι ιδιοκτήτες δημόσιων κτιρίων, οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και η βιομηχανία μπορούν και πρέπει να λάβουν μέτρα για την εξοικονόμηση αερίου. Για παράδειγμα, συνιστά στα κράτη μέλη να ξεκινήσουν συστήματα δημοπρασιών ή διαγωνισμών για να δώσουν κίνητρα στη μείωση της ενέργειας από τη βιομηχανία.

    Ένας άλλος σημαντικός πυλώνας εξοικονόμησης ενέργειας είναι η μείωση της θέρμανσης και της ψύξης. Η Επιτροπή προτρέπει όλα τα κράτη μέλη να ξεκινήσουν εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού για την προώθηση της μείωσης της θέρμανσης και ψύξης, επιλέγοντας μέτρα και από την πρόσφατη πρόταση που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο.

    Διαβάστε επίσης:

    Süddeutsche Zeitung: Οι Έλληνες πρέπει να αποταμιεύσουν για να μπορέσουν οι Γερμανοί να περάσουν τον χειμώνα

    Μηχανισμός πλαφόν χονδρικής: Συγκέντρωσε €332 εκατ. σε 15 μέρες – Τη Δευτέρα τα τιμολόγια Αυγούστου



    ΣΧΟΛΙΑ