ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
COP29: Η συμφωνία για το Κλίμα ορίζει να αντληθούν 250 δισεκ. δολάρια από τις πλούσιες χώρες – mononewsTV
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο περιθώριο της COP29 με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η βελτίωση των διμερών σχέσεων και το θετικό momentum ενίσχυσης των επαφών το τελευταίο διάστημα.
Συζητήθηκε ακόμη η ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών, καθώς το Αζερμπαϊτζάν είναι σημαντικός προμηθευτής φυσικού αερίου στη χώρα μας.
Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τις περιφερειακές εξελίξεις. Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έναρξη απευθείας επαφών του Αζερμπαϊτζάν με την Κύπρο και για τη συμμετοχή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στην COP29, η οποία σηματοδοτεί την πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Αζερμπαϊτζάν.
Έγινε ακόμη αναφορά στις προοπτικές και τον οδικό χάρτη για την οριστική επίτευξη ειρήνης ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και στην Αρμενία.
Στο περιθώριο της COP29 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ακόμα συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Καζακστάν, Kassym-Jomart Tokayev και με τον Πρόεδρο του Ουζμπεκιστάν, Shavkat Mirziyoyev.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκε η ενίσχυση των σχέσεων και της επιχειρηματικής συνεργασίας τόσο με το Καζακστάν όσο και με το Ουζμπεκιστάν, καθώς και οι προοπτικές συνεργασίας για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος κατά τη διάρκεια της θητείας της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τη διετία 2025-26.
Συζητήθηκαν ακόμα θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος.
Διαβάστε επίσης
COP29: Ο Πολωνός πρόεδρος απείχε από την κοινή φωτογράφιση των ηγετών λόγω Λουκασένκο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Νέους δασμούς 10% σε 60 χώρες επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ – Μεταξύ τους ΕΕ και Βρετανία
- Χρηματιστήριο: Έρευνα από την Επ. Κεφαλαιαγοράς για τις συναλλαγές μετά το sell off – Στο μικροσκόπιο οι κινήσεις στις τράπεζες και η παρανόηση που προκάλεσε αναστάτωση
- Dolce & Gabbana Alta Moda: Οι θεές του Ολύμπου συναντούν τις θνητές σε μια ανθισμένη Μεγάλη Ελλάδα
- Breitling x Aston Martin: Δύο βρετανικοί θρύλοι συναντιούνται ξανά
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.