ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή είναι έτοιμες να ξεκινήσουν νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν, ενδεχομένως μεγάλης κλίμακας, μέσα σε 96 ώρες από τη στιγμή που θα λάβουν εντολή από τον Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται το CNN.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή επαρκούν πλέον για την υλοποίηση των σχεδιαζόμενων επιθέσεων. Το εύρος τους εκτιμάται ότι θα ξεπερνούσε τις περιορισμένες, περιοδικές επιχειρήσεις που καταστρέφουν επιμέρους στόχους χωρίς να αλλάζουν ουσιαστικά την κατάσταση.
Μια τέτοια επιχείρηση δεν θα περιοριζόταν σε ραντάρ, εκτοξευτές πυραύλων και άλλα στρατιωτικά μέσα που μπορούν να αντικατασταθούν ή να αποκατασταθούν σχετικά γρήγορα. Τέτοιου είδους πλήγματα χαρακτήριζαν την περίοδο μετά τον Απρίλιο, όταν ο Τραμπ διέκοψε τις πλήρους κλίμακας πολεμικές επιχειρήσεις.
«Θα πρόκειται για μια μεγάλη επιχείρηση», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους στο CNN. Αντίστοιχη εκτίμηση διατυπώνουν και άλλοι νυν και πρώην Αμερικανοί αξιωματούχοι με γνώση των εσωτερικών συζητήσεων για τον στρατιωτικό σχεδιασμό.
Ορισμένοι θεωρούν ότι το βασικό ερώτημα είναι πλέον πότε θα δοθεί η εντολή και όχι εάν. Τοποθετούν το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης οποιαδήποτε στιγμή έως το τέλος του έτους, με πιθανότερο το διάστημα μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ.
Ο σχεδιασμός και οι δυσκολίες μιας νέας επιχείρησης
Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι μια νέα επίθεση θα αντιμετώπιζε σημαντικά εμπόδια. Οι ιρανικές δυνάμεις έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη εξοικείωση με τις αμερικανικές τακτικές, γεγονός που δυσκολεύει την αποτελεσματική καταστροφή του συνόλου των επιλεγμένων στόχων.
Παρά τις δυσκολίες, η ηγεσία της Κεντρικής Διοίκησης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων (CENTCOM) και του Πενταγώνου επεξεργάζεται εκτεταμένο κατάλογο στόχων, στον οποίο περιλαμβάνονται ενεργειακές υποδομές, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και πυρηνικές υποδομές του Ιράν.
Οι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν, πάντως, ότι ο Τραμπ δεν έχει οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του για την περίοδο μετά τις ενδιάμεσες εκλογές. Παρότι εμφανίζεται να κλίνει προς μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση, υπενθυμίζουν ότι στο παρελθόν έχει υπαναχωρήσει την τελευταία στιγμή από κινήσεις για τις οποίες προηγουμένως έδειχνε αποφασισμένος.
Ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου ανέφερε στο CNN ότι «το υπουργείο είναι ένας οργανισμός που καταρτίζει σχέδια και αποστολή του είναι να αναπτύσσει και να εκτελεί τις στρατιωτικές επιλογές που διατάσσει ο πρόεδρος».
Προειδοποιήσεις για άμεσα ιρανικά αντίποινα
Σύμφωνα με δύο ακόμη πηγές με γνώση των σχετικών σχεδιασμών, πρόσφατες εκτιμήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών δείχνουν ότι το Ιράν και οι Χούθι λαμβάνουν ιδιαίτερα σοβαρά το ενδεχόμενο νέων επιθέσεων από τις ΗΠΑ και, ενδεχομένως, το Ισραήλ.
Εάν εξαπολυθούν νέες επιχειρήσεις κατά του Ιράν, η Τεχεράνη και οι Χούθι εκτιμάται ότι πιθανότατα θα απαντήσουν αμέσως, στοχοποιώντας αμερικανικό προσωπικό και εγκαταστάσεις σε ολόκληρη την περιοχή, ενδεχομένως και εκτός αυτής.
Σε μη διαβαθμισμένο υπόμνημα της 23ης Οκτωβρίου, το οποίο απηύθυνε ο διευθυντής των Εθνικών Πληροφοριών, Τζέι Κλέιτον, στον υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, αναφερόταν ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν διαπιστώσει πως «το Ιράν έχει εντείνει σημαντικά τις προσπάθειες στοχοποίησης αμερικανικού προσωπικού».
Σύμφωνα με το ίδιο υπόμνημα, τα σχέδια επιθέσεων «έχουν φτάσει σε προχωρημένο στάδιο τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και σε ορισμένες άλλες χώρες».
Οι υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι, στην παρούσα φάση, το Ιράν και οι Χούθι δύσκολα θα αναλάμβαναν πρώτοι δράση κατά αμερικανικού προσωπικού ή του Ισραήλ που θα οδηγούσε σε νέα κλιμάκωση. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει τις τελευταίες αξιολογήσεις, δεν θα δίσταζαν να απαντήσουν εάν προηγούνταν αμερικανική ή ισραηλινή επίθεση στο Ιράν.
Περιορίζεται το αμερικανικό προσωπικό στη Μέση Ανατολή
Η απειλή από το Ιράν και τους Χούθι αποτελεί έναν από τους λόγους για τους οποίους η Ουάσιγκτον αναμένεται να συνεχίσει τις επόμενες ημέρες, χωρίς ιδιαίτερη δημοσιότητα, την απομάκρυνση προσωπικού από τις πρεσβείες της στη Μέση Ανατολή.
Προς το παρόν, η πρεσβεία στο Ριάντ είναι η μοναδική αμερικανική διπλωματική αποστολή στην περιοχή για την οποία έχει εκδοθεί εντολή αποχώρησης προσωπικού. Πηγή του CNN, ωστόσο, ανέφερε ότι αναμένονται αντίστοιχες οδηγίες και για άλλες αποστολές.
Οι πρεσβείες που δεν θα λάβουν τέτοια εντολή θα περιορίσουν επίσης το προσωπικό τους, μέσω της εφαρμογής ανώτατων ορίων στελέχωσης.
Παράλληλα, Αμερικανοί στρατιωτικοί που δεν θεωρούνται απαραίτητοι και επρόκειτο να μεταβούν στη Μέση Ανατολή κατά την επόμενη προγραμματισμένη εναλλαγή προσωπικού ενημερώθηκαν ότι τελικά δεν θα αποσταλούν. Την πληροφορία επιβεβαίωσε Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ακόμη μία ένδειξη πιθανής κλιμάκωσης.
Η επίσκεψη Κούπερ στα Στενά του Ορμούζ
Ο διοικητής της CENTCOM, ναύαρχος Μπραντ Κούπερ, επισκέφθηκε την Κυριακή τα Στενά του Ορμούζ, ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις συνεχίζουν τον αποκλεισμό των ιρανικών λιμανιών και υποστηρίζουν τη διέλευση εμπορικών πλοίων από τη στρατηγικής σημασίας θαλάσσια οδό.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της CENTCOM, ο Κούπερ «επιθεώρησε τις τρέχουσες επιχειρησιακές συνθήκες», πετώντας με ελικόπτερο πάνω από τα Στενά. Συναντήθηκε επίσης με στρατιωτικούς που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις εκκαθάρισης της περιοχής από ιρανικές νάρκες.
«Συνεχίζουμε να στεκόμαστε πλάι στους εταίρους μας στον Κόλπο και στη ναυτιλιακή βιομηχανία», δήλωσε. «Η επίσκεψη αυτή υπογραμμίζει την ισχυρή δέσμευσή μας για τη διαρκή διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας μέσω των Στενών του Ορμούζ».
Παρότι αυξάνεται ο αριθμός των δεξαμενόπλοιων που διασχίζουν τα Στενά, οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν υψηλές, εν μέρει λόγω της απειλής νέων ιρανικών επιθέσεων.
Αμερικανός αξιωματούχος αναγνώρισε ότι η σημερινή κατάσταση «δεν είναι βιώσιμη» μακροπρόθεσμα. Εάν δεν υπάρξει διπλωματική συμφωνία της τελευταίας στιγμής, το αδιέξοδο γύρω από το Ορμούζ ενδέχεται να αποτελέσει έναν από τους παράγοντες που θα ωθήσουν τον Τραμπ προς τη στρατιωτική δράση.
Παραμένουν, πάντως, τα ερωτήματα για το εάν ο Λευκός Οίκος διαθέτει συνολικότερη στρατηγική τερματισμού της σύγκρουσης.
Οι πιέσεις του Ισραήλ και το αμερικανικό αίτημα αναβολής
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου πιέζει για νέα πλήγματα κατά του Ιράν, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι του έχουν ζητήσει να περιμένει μέχρι η κυβέρνηση Τραμπ να είναι έτοιμη για κοινές επιχειρήσεις.
Την πληροφορία επιβεβαιώνουν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι και μία πηγή των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας.
«Ο Νετανιάχου ήθελε πραγματικά και προσπάθησε να πείσει τον Τραμπ να πραγματοποιήσουν κοινή επίθεση στο Ιράν πριν από τις εκλογές, αλλά ο Τραμπ δεν έδωσε το πράσινο φως», δήλωσε η ισραηλινή πηγή στο CNN.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ένας από τους λόγους της αμερικανικής άρνησης ήταν η εκτίμηση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, Εγιάλ Ζαμίρ. Ο Ζαμίρ είχε επισημάνει στον Αμερικανό στρατηγό Νταν Κέιν, πρόεδρο του Μικτού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ότι μια τέτοια επιχείρηση θα έπληττε την εκλογική διαδικασία στο Ισραήλ και θα οδηγούσε σε αναβολή των εκλογών.
Την τελευταία περίπου εβδομάδα, το Ισραήλ προετοιμαζόταν για νέες επιθέσεις και ζητούσε από την Ουάσιγκτον υποστήριξη και ενίσχυση των πληγμάτων. Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και ο ίδιος ο Τραμπ, ζήτησαν την αναβολή τους, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι σύντομα θα μπορούσε να ακολουθήσει κοινή στρατιωτική δράση.
Σύμφωνα με όλες τις πηγές, το Ισραήλ φαίνεται ότι έχει αναβάλει προς το παρόν τα σχέδια για επιπλέον πλήγματα, εντείνοντας όμως την προετοιμασία για πιθανές κοινές επιχειρήσεις με τις ΗΠΑ, πιθανότατα μετά τις αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές.
Στην απόφαση αναβολής φέρεται να συνέβαλε και η ανάγκη αμερικανικής υποστήριξης στην αντιπυραυλική άμυνα, σύμφωνα με πηγή που είχε ενημερωθεί για τις συζητήσεις. Μια νέα επίθεση θεωρείται πιθανό ότι θα προκαλούσε αντίποινα από το Ιράν και τους Χούθι, ενώ τα ισραηλινά αποθέματα αμυντικών πυρομαχικών έχουν ήδη δεχθεί σημαντική πίεση κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Η ανατροπή του καθεστώτος στον σχεδιασμό Νετανιάχου
Πρόσφατες εκτιμήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών αναφέρουν ότι ο Νετανιάχου και οι σύμμαχοί του εξακολουθούν να μην έχουν σαφή στρατηγικό στόχο, πέρα από την επίδειξη κάποιας μορφής «προόδου» και τη συνεχιζόμενη αποδυνάμωση του ιρανικού καθεστώτος.
Ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ωστόσο, δήλωσε σε ομιλία του σε τελετή αποφοίτησης των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων ότι έχει δώσει εντολή στον στρατό, τη Μοσάντ και τις υπόλοιπες υπηρεσίες ασφαλείας να εργαστούν για την ανατροπή του καθεστώτος στο Ιράν.
«Τα σχέδια είναι έτοιμα και περιμένουν την έγκριση του Τραμπ. Θα μπορούσε να έρθει μετά τις ενδιάμεσες εκλογές», δήλωσε στο CNN η ίδια πηγή.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συμβολαιακή καλλιέργεια: Πώς το ελληνικό κριθάρι δημιουργεί αξία από το χωράφι έως το τελικό προϊόν
- Γαλλικά ομόλογα: Κάτω από το 5% η απόδοση του δεκαετούς – «Ανάσα» από την Moody’s στην αγορά
- Metlen: Νέα υποχώρηση των short θέσεων στο 6,24%, από 6,47%
- IRIS Payments: Κληρώσεις με δωροεπιταγές για σούπερ μάρκετ αξίας 1.300 ευρώ από επτά τράπεζες
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.