• Διεθνής πολιτική

    Χουάν Κάρλος: Ο σκανδαλώδης τέως βασιλιάς απασχολεί και πάλι την Ισπανία

    O τέως βασιλιάς Χουάν Κάρλος της Ισπανίας


    Οξύνεται το κλίμα στην βασιλική οικογένεια της Ισπανίας, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς του τέως βασιλιά

    Εν μέσω…καταιγίδας για το σκάνδαλο διαφθοράς που έχει ξεσπάσει στην Ισπανία και θέλει τον τέως βασιλιά, Χουάν Κάρλος να διατηρούσε εκατομμύρια ευρώ σε offshore λογαριασμούς, ο βασιλιάς Φελίπε αποφάσισε να αποποιηθεί την κληρονομιά του πατέρα του, ενώ απομάκρυνε τον Χουάν Κάρλος από το επίδομα συνταξιοδότησής του.

    Ο βασιλιάς Φελίπε, ειδικότερα, αποφάσισε να «παραιτηθεί από οποιαδήποτε κληρονομικότητα προερχόμενη από τον Χουάν Κάρλος, καθώς και κάθε περιουσιακό στοιχείο, επένδυση ή χρηματοοικονομική δομή, της οποίας η προέλευση, τα χαρακτηριστικά ή ο σκοπός ενδέχεται να μην είναι σύμφωνα με το νόμο», κοινοποίησε ο βασιλιάς, σε δήλωσή του, που δημοσιεύθηκε ηλεκτρονικά από το παλάτι.

    Παράλληλα, ο Ισπανός βασιλιάς Φελίπε αφαίρεσε από τον πατέρα του την ετήσια επιχορήγηση που λάμβανε,  μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις του διεθνούς Τύπου, που φέρουν τον Χουάν Κάρλος να εισέπραξε 100 εκ. δολάρια το 2008, εκ μέρους του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντάλα, στον λογαριασμό παναμαϊκού ιδρύματος στην Ελβετία.

    Η Daily Telegraph, μάλιστα, έγραψε ότι ο βασιλιάς Φελίπε ήταν δικαιούχος σε αυτό το ίδρυμα. Ο ίδιος, ωστόσο, αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση ότι αποτελεί οικονομικό δικαιούχο του ιδρύματος Zagatka ή ότι είχε συνδέσεις με άλλο ίδρυμα, που ονομάζεται Lucum, όπως ανέφερε η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, μάλιστα, το εν λόγω ίδρυμα χρηματοδοτούσε με εκατομμύρια ευρώ τις πτήσεις του Χουάν Κάρλος με ιδιωτικά τζετ.

    Το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας, που δημοσιεύθηκε στις 14 Μαρτίου ανέφερε ότι ο Φελίπε ονομάστηκε ως δικαιούχος ενός off-shore αμοιβαίου κεφαλαίου ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ, που έδωσε η Σαουδική Αραβία στον Χουάν Κάρλος, όταν βρισκόταν στο θρόνο.

    Η απόφαση του Φελίπε αποτελεί ένα ακόμη «χτύπημα» για τον πατέρα του, του οποίου η φήμη έχει ήδη αμαυρωθεί και ξυπνά προβληματισμούς στο παλάτι σχετικά με το πώς η επιχειρηματική ενασχόληση του βασιλιά θα μπορούσε να αποτελέσει πλήγμα για την μοναρχία της Ισπανίας.

    Ο Χουάν Κάρλος, που αντιμετωπίστηκε ως ήρωας, καθώς αντιστάθηκε αποτελεσματικά στην απόπειρα πραξικοπήματος κατά της εκκολαπτόμενης δημοκρατίας της Ισπανίας το 1981, τα τελευταία χρόνια της βασιλείας του αμαυρώθηκαν από καταγγελίες περί διαφθοράς εναντίον των στενών συνεργατών του, καταλήγοντας τελικά στην παραίτησή του, το 2014.

    Το κεφάλαιο που προήλθε από την Σαουδικής Αραβίας προκάλεσε προβληματισμό στην Ισπανία, κάνοντας πολλούς να πιστεύουν ότι ο βασιλιάς ο ίδιος είχε λάβει παράνομες πληρωμές. Η αδελφή του Φελίπε, Κριστίνα, το 2014 ήταν το πρώτο βασιλικό μέλος που αντιμετώπισε ποινικές καταγγελίες στο δικαστήριο από την επανένταξη της μοναρχίας το 1978.

    Η ίδια ανακρίθηκε σχετικά με το τι γνωρίζει αναφορικά με τις οικονομικές υποθέσεις του συζύγου της Inigo Urdangarin, πρώην ολυμπιονίκη του χάντμπολ και εκτελεστικό μέλος της Telefonica SA, ο οποίος τώρα βρίσκεται στη φυλακή για υπεξαίρεση δημοσίων κεφαλαίων.

    Παράλληλα, η δημοτικότητα του Χουάν Κάρλος είχε ήδη υποστεί ένα μεγάλο πλήγμα, τον Απρίλιο του 2012, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο τότε βασιλιάς απολάμβανε ένα σαφάρι με ελέφαντες στην Μποτσουάνα, την ίδια ώρα που η χώρα του προσπαθούσε απεγνωσμένα να αποφύγει μια ευρωπαϊκή οικονομική διάσωση.

    Ο Χουάν Κάρλος, τότε μάλιστα, αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη από το ισπανικό λαό, βγαίνοντας σε τηλεοπτική εκπομπή. Η πίεση προς το πρόσωπό του αυξήθηκε, όταν αποκαλύφθηκε η σύνδεση μεταξύ των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του γαμπρού του και του ταξιδιού του ίδιου στην Μποτσουάνα.

    Στο ταξίδι αυτό, ο τέως βασιλιάς συνοδεύτηκε από την Corinna zu Sayn-Wittgenstein, Γερμανίδα αριστοκρατικής καταγωγής, η οποία μάλιστα, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει, είχε ομολογήσει ότι την συνέδεε μία «στενή φιλία» με τον βασιλιά.

    Η ίδια δήλωσε, επιπλέον, ότι ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος της είχε ζητήσει να βρει δουλειά στον γαμπρό του.

    Από πλευράς του, ο Χουάν Κάρλος ζήτησε να διευκρινιστεί στην δημοσιότητα ότι ο ίδιος ουδέποτε είχε ενημερώσει τον βασιλιά Φελίπε για τα δύο ιδρύματα. Μετά από όλα τα σκάνδαλα στα οποία ενεπλάκη το όνομά του, ο πρώην βασιλιάς αποχώρησε από τη δημόσια ζωή πέρυσι.



    ΣΧΟΛΙΑ