• Διεθνής πολιτική

    Ραγδαίες εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία: Πρόωρες εκλογές ανακοίνωσε ο Ζάεφ

    • NewsRoom

    Ζόραν Ζάεφ


    Πρόωρες εκλογές ανακοίνωσε ο Ζόραν Ζάεφ, μετά το μπλόκο της Συνόδου Κορυφής στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε Αλβανία και Σκόπια.

    Ο Ζάεφ ένιωσε έντονη απογοήτευση με την επιλογή των Βρυξελλών «που δεν εκτίμησαν όπως έπρεπε τους συμβιβασμούς που έκανε στην επίλυση διαφορών, αλλά ούτε και τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε».

    «Στις εκλογές οι πολίτες θα αποφασίσουν σε ποιο μονοπάτι θα πρέπει να συνεχίσει η χώρα μας. Οι πολίτες θα μας υποδείξουν ποιο δρόμο να ακολουθήσουμε» έγραψε χαρακτηριστικά στο twitter o Ζόραν Ζάεφ.

    Σε άλλη ανάρτηση αναφέρει:

    «Δεν θα το βάλουμε κάτω. Θα παλέψουμε γενναία και αποφασιστικά. Δεν θα τους αφήσουμε να ανατρέψουν τις μεταρρυθμίσεις που κάναμε και να πάρουν πίσω την ελευθερία που φέραμε. Για τη χώρα και τους πολίτες, στέκομαι μπροστά σας και υπόλογος σε εσάς».

    Ο Ζόραν Ζάεφ ευχαρίστησε, μεταξύ άλλων, την πλειοψηφία των Ευρωπαίων ηγετών «που πάλεψαν υπέρ μιας θετικής απόφασης» για τα Σκόπια.

    «Είμαστε θύματα ενός ιστορικού λάθους της ΕΕ». Για εμένα η υπόσχεση που δεν τηρήθηκε είναι μια κακή και άδικη πράξη της Ένωσης και την ίδια ώρα ένα πολύ σημαντικό ζήτημα», συμπληρώνει ο Ζάεφ.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των Σκοπίων, Στέβο Πενταρόφσκι απηύθυνε διάγγελμα και ανακοίνωσε ότι συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ έστειλε το μήνυμα ότι δεν είναι η στιγμή για «απογοήτευση, απάθεια ή μικροπολιτικούς σχεδιασμούς».

    «Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν ανταποκρίνονται στις δικαιολογημένες προσδοκίες μας και δεν αντιστοιχούν σε προηγούμενες ανακοινώσεις της ΕΕ. Ενώ είμαστε απογοητευμένοι, πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία τη νέα πραγματικότητα», ανέφερε ο πρόεδρος των Σκοπίων.

     



    ΣΧΟΛΙΑ