• Διεθνής πολιτική

    Χάος στη Λευκορωσία μετά τις εκλογές – Νέες συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία

    • NewsRoom


    Νέες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών ξέσπασαν απόψε στη Λευκορωσία, αφού η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο για νοθεία στις εκλογές.

    Ένας αυτόπτης μάρτυρας, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, είπε ότι είδε αστυνομικούς να βγάζουν διαδηλωτές από το πλήθος σέρνοντάς τους και να τους χτυπούν με τα γκλομπ τους. Δεκάδες άλλοι συνελήφθησαν στο Μινσκ ενώ η αστυνομία είχε αποκλείσει πολλούς δρόμους στην πρωτεύουσα. Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων στο κέντρο της πόλης και πυροβολούσαν με πλαστικές σφαίρες.

    Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι είδε εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρωμένους σε διάφορα σημεία της πόλης και ότι οι αστυνομικοί προχώρησαν σε συλλήψεις.

    Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, ο Λουκασένκο, ο οποίος κυβερνά επί περισσότερα από 25 χρόνια, κέρδισε τις εκλογές της Κυριακής με ποσοστό 80% ενώ η κυριότερη αντίπαλός του, η μέχρι χθες άγνωστη στο ευρύ κοινό Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια συγκέντρωσε ποσοστό μόλις 9,9%. «Οι αρχές δεν μας ακούν. Οι αρχές πρέπει να σκεφτούν ειρηνικούς τρόπους παράδοσης της εξουσίας», είπε η Τιχανόφσκαγια, μια πρώην καθηγήτρια αγγλικών η οποία αποφάσισε να κατέβει στις εκλογές όταν συνελήφθη και φυλακίστηκε ο μπλόγκερ σύζυγός της. «Φυσικά, δεν αναγνωρίζουμε τα αποτελέσματα», πρόσθεσε.

    Από το 1995 οι ξένοι παρατηρητές δεν έχουν κρίνει ποτέ «ελεύθερες και δίκαιες» τις εκλογές στη Λευκορωσία. Τις εβδομάδες πριν από τις χθεσινές προεδρικές εκλογές οι πιθανοί αντίπαλοι του Λουκασένκο φυλακίστηκαν ή σε βάρος τους ξεκίνησαν εισαγγελικές έρευνες.

    Οι εξελίξεις παρακολουθούνται στενά από τη Ρωσία, η οποία εξάγει πετρέλαιο στη Δύση μέσω της Λευκορωσίας και την θεωρούσε ανέκαθεν ως «μαξιλάρι ασφαλείας» απέναντι στο ΝΑΤΟ, αλλά και από τη Δύση, η οποία προσπαθεί να βγάλει το Μινσκ από την επιρροή της Μόσχας.

    Η Γερμανία κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να συζητήσει την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία, οι οποίες είχαν αρθεί το 2016 σε μια προσπάθεια να σφυρηλατηθούν καλύτερες σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Η Πολωνία εξάλλου θέλει να συγκληθεί μια ειδική σύνοδος κορυφής της ΕΕ για τη Λευκορωσία.

    Το ρωσικό πρακτορείο RIA, επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών της Λευκορωσίας, ανέφερε ότι η αστυνομία συνέλαβε περίπου 3.000 ανθρώπους στις διαδηλώσεις μετά τις εκλογές.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



    ΣΧΟΛΙΑ