Η Χαμάς κατέστησε σαφές χθες Παρασκευή πως οι όμηροι που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας δεν πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι όσο το Ισραήλ δεν βάζει τέλος στην επίθεσή του, παρά τον θάνατο του ηγέτη της Γιαχία Σινουάρ, που χαρακτηρίζεται βαρύ χτύπημα για το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Υπέρ της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και της συνέχισης της στήριξης στην Ουκρανία τάχθηκαν οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας

1

Σε πόλεμο σε δυο μέτωπα, το Ισραήλ ανακοίνωσε προχθές Πέμπτη τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ, που σκοτώθηκε την προηγουμένη σε επιχείρηση σε νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ συνεχίζει στον Λίβανο την επίθεσή του εναντίον της Χεζμπολά, συμμάχου της Χαμάς – και τα δυο κινήματα χαρακτηρίζονται υποστηριζόμενα από το Ιράν.

Η Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, που θεωρείται εξασθενημένη έπειτα από έναν χρόνο και πλέον πολέμου, επιβεβαίωσε χθες τον θάνατο του ηγέτη της, που το Ισραήλ θεωρεί πως ήταν ο αρχιτέκτονας της άνευ προηγουμένου επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023 εναντίον νότιων τομέων της επικράτειάς του.

Η Χαμάς διαβεβαίωσε πως ο θάνατός του θα «ενισχύσει» το κίνημα, ενώ επέμεινε πως οι όμηροι που κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακο δεν πρόκειται να απελευθερωθούν προτού «σταματήσει η επίθεση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας».

Ο στρατιωτικός βραχίονάς της τόνισε πως η μάχη θα συνεχιστεί «ως την απελευθέρωση της Παλαιστίνης», ενώ η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) απηύθυνε έκκληση για «ενότητα» των παλαιστινιακών παρατάξεων.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως ο θάνατος του Γιαχία Σινουάρ σηματοδοτεί την «αρχή του τέλους» του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ δυτικοί ηγέτες πρόβαλαν την ελπίδα τους πως θα ανοίξει τον δρόμο για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είδε ευκαιρία να ανοίξει «δρόμος προς την ειρήνη» στην Εγγύς Ανατολή και «καλύτερο μέλλον στη Γάζα χωρίς τη Χαμάς».

Ο θάνατός του καθιστά «πιο εύκολη» την ειρήνη στην Εγγύς Ανατολή, έκρινε από την πλευρά του ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, ο κ. Μπάιντεν και οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας τόνισαν την «άμεση ανάγκη να επιστρέψουν οι όμηροι στις οικογένειές τους, να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα και να υπάρξουν εγγυήσεις ότι θα φθάσει στους αμάχους ανθρωπιστική βοήθεια».

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν από την πλευρά του εξέφρασε χθες τα «συλλυπητήριά του» για το «μαρτύριο του Γιαχία Σινουάρ» σε αξιωματούχους της Χαμάς που υποδέχθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Γιαχία Σινουάρ, 61 ετών, ήταν επικεφαλής από το 2017 της Χαμάς στη Γάζα, προτού ονομαστεί στις αρχές Αυγούστου πολιτικός ηγέτης του κινήματος, μετά τον θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος σκοτώθηκε στην Τεχεράνη την 31η Ιουλίου, σε επίθεση αποδοθείσα στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, που διαβεβαίωσε πως μίλησε με τον ιατροδικαστικό που έκανε τη νεκροψία-νεκροτομή στο Ισραήλ, ο αρχηγός της Χαμάς αρχικά τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών, κατόπιν πέθανε όταν χτυπήθηκε από σφαίρα στο κεφάλι.

Ο σωματοφύλακάς του Μαχμούντ Χαμντάν σκοτώθηκε επίσης, διαβεβαίωσε ο ισραηλινός στρατός χθες.

Στη Λωρίδα της Γάζας υπό πολιορκία, κάποιο Παλαιστίνιοι βρίσκονταν μεταξύ ελπίδας και παραίτησης.

«Ο πόλεμος δεν σταματά, οι σκοτωμοί συνεχίζονται», έλεγε κάτοικος, ο Τζεμάα Αμπού Μέντι.

Στο Ισραήλ, ο θάνατος του Σινουάρ εκλήφθηκε από κάποιος ως ένδειξη ελπίδας. «Έχω την εντύπωση πως τελειώσαμε αυτό που αρχίσαμε», είπε ο Ντόλεφ, 29 ετών, κάτοικος του Τελ Αβίβ,

Η κυριότερη οργάνωση των συγγενών των ομήρων ανακοίνωσε πως «ζητεί αμέσως» να αξιοποιηθεί αυτή η «μεγάλη πρόοδος» και να «εξασφαλιστεί η επιστροφή» των ομήρων που απομένουν ζωντανοί.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου 2023, 97 παραμένουν σε αιχμαλωσία στη Λωρίδα της Γάζας, όμως τουλάχιστον 34 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Στην επίθεση έχασαν τη ζωή τους 1.206 άνθρωποι στο Ισραήλ, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα, η οποία συμπεριλαμβάνει ομήρους που σκοτώθηκαν ενώ κρατούνταν.

Μετά τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ, αναλυτές θεωρούν πως ο αντίκτυπος του γεγονότος είναι αβέβαιος. Παρότι «σημαντικά αποδυναμωμένη», η Χαμάς «δεν θα εξαφανιστεί έτσι απλά», σημείωσε ο Μάικλ Χόροβιτς, ειδικός στην εταιρεία συμβούλων για ζητήματα ασφαλείας Le Beck.

Συνεχίζει να είναι «κυρίαρχη» δύναμη στη Λωρίδα της Γάζας, ιδίως μέσω του ελέγχου «της ανθρωπιστικής βοήθειας», συμπλήρωσε ο Νταβίντ Χάλφα, ειδικός για την περιοχή.

Χθες ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στην Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Η πολιτική προστασία του θυλάκου ανακοίνωσε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο ότι τουλάχιστον 33 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και «δεκάδες» άλλοι τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμό εναντίον καταυλισμού προσφύγων στην πόλη αυτή, ήδη δυο φορές από το ξέσπασμα του πολέμου θέατρο μανιασμένων εχθροπραξιών.

Τουλάχιστον 42.500 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, τα οποία χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.

Ο μικρός παλαιστινιακός θύλακος έχει μετατραπεί σε αληθινή «κόλαση πάνω στο γη» για τα ένα εκατομμύριο και πλέον παιδιά εκεί, κατήγγειλε η UNICEF χθες.

Ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς καταγράφτηκε εν μέσω εκρηκτικής ατμόσφαιρας στη Μέση Ανατολή, καθώς το Ισραήλ διεξάγει πόλεμο από τα τέλη Σεπτεμβρίου εναντίον της Χεζμπολά στον Λίβανο και έχει διαμηνύσει πως επίκειται η ανταπόδοσή του στην επίθεση του Ιράν εναντίον της επικράτειάς του την 1η Οκτωβρίου.

Για την Τεχεράνη, ο Γιαχία Σινουάρ παραμένει «πηγή έμπνευσης» στη Μέση Ανατολή.

Έπειτα από έναν χρόνο ανταλλαγών πυρών στα σύνορα, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ διεξάγουν από τα τέλη Σεπτεμβρίου χερσαίες επιχειρήσεις σε τομείς του νοτίου Λιβάνου, με την υποστήριξη εκστρατείας αεροπορικών πληγμάτων.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ λέει πως σκοπός της είναι η ασφαλής επιστροφή στο βόρειο τμήμα της χώρας περίπου 60.000 εκτοπισμένων εδώ κι έναν χρόνο εξαιτίας των ακατάπαυστων εκτοξεύσεων ρουκετών από τη Χεζμπολά.

Το λιβανικό σιιτικό κίνημα ανέλαβε χθες την ευθύνη για επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ, ιδίως εναντίον των πόλεων Σαφέντ και Χάιφα (βόρεια) και εναντίον στρατιωτικής βάσης στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι «περίπου 75» ρουκέτες και drones εξαπολύθηκαν «από τον Λίβανο» χθες.

Πρόσθεσε πως διεξήγαγε «στοχευμένες» επιδρομές στον νότιο Λίβανο και σκότωσε «περίπου 60 τρομοκράτες».

Χθες βράδυ, ανακοίνωσε πως αναχαίτισε «εναέριο στόχο» που πλησίαζε το ισραηλινό έδαφος από τη Συρία.

Τουλάχιστον 1.418 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο αφότου άρχισαν οι ισραηλινοί μαζικοί βομβαρδισμοί εναντίον της Χεζμπολά την 23η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα.

Ο ΟΗΕ μετρά περίπου 700.000 εκτοπισμένους.

Διαβάστε επίσης

Το Σχέδιο Εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς διευκολύνονται οι πληρωμές προς τους αγρότες – παραγωγούς