• Διεθνής πολιτική

    Brexit: Η Βρετανία αθετεί τις υποχρεώσεις της, προειδοποιεί ο Μπαρνιέ

    Μισέλ Μπαρνιέ


    Προειδοποίηση μέσω της Sunday Times προς τη Βρετανία να τηρήσει τις υποχρεώσεις της αναφορικά με τη μελλοντική της σχέση με την ΕΕ, απηύθυνε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ.

    Ο Μπαρνιές κατηγόρησε τη Βρετανία πως αθέτησε τις δεσμεύσεις της. «Η Βρετανία κάνει ένα βήμα πίσω, δύο βήματα πίσω, τρία βήματα πίσω από τις αρχικές δεσμεύσεις. Οι Βρετανοί διαπραγματευτές πρέπει να είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση με αυτά που υπέγραψε μαζί μας ο πρωθυπουργός. Επειδή οι 27 επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχουν κοντή μνήμη. Θυμόμαστε πολύ καθαρά το κείμενο που διαπραγματευτήκαμε με τον Μπόρις Τζόνσον”, τόνισε.

    Ο Μπαρνιέ εκτιμά πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν τηρεί το περιεχόμενο της «Πολιτικής Διακήρυξης για τη μελλοντική σχέση», ειδικά σε ότι αφορά το  λεγόμενο ισότιμο πεδίο ανταγωνισμού που κατά την ΕΕ απαιτεί μεταξύ άλλων κοινούς κανόνες αναφορικά με την περιβαλλοντική προστασία και την αγορά εργασίας, καθώς και στην εξασφάλιση των αλιευτικών δικαιωμάτων Ευρωπαίων αλιέων στα βρετανικά ύδατα.

    «Το Brexit είναι μία κατάσταση στην οποία όλοι χάνουν. Αν δεν πετύχουμε συμφωνία, τότε θα υπάρξουν ακόμα περισσότερες επιπτώσεις και αυτές βέβαια θα προστεθούν στις ήδη σοβαρές επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού».

    Σύμφωνα με τον Μπαρνιέ η ΕΕ έχει πολύ λιγότερα να χάσει από μια αδυναμία κατάληξης σε συμφωνία για τη μελλοντική σχέση. Όπως λέει, το 7% των εξαγωγών της ΕΕ πηγαίνει στη Βρετανία, ενώ αντίθετα το 47% των βρετανικών εξαγωγών καταλήγει σε χώρες-μέλη.

    Κατά τον τελευταίο γύρο συνομιλιών για την μελλοντική μεταξύ τους σχέση, οι δύο πλευρές συμφωνήσαν για μια ακόμα φορά ότι διαφωνούν. Θεωρητικά οι δύο πλευρές θα πρέπει να αποφασίσουν μέχρι τον Ιούνιο αν η μεταβατική περίοδος μέχρι την οριστική έξοδο της Βρετανία θα παραταθεί, κάτι στο οποίο διαφωνεί η βρετανική κυβέρνηση.

    Η βρετανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι εάν δεν υπάρξει ένα ευρύτερο σχεδιάγραμμα για πρόοδο σε μία συμφωνία μέχρι το καλοκαίρι, θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τις συνομιλίες και να ξεκινήσει την προετοιμασία για ένα Brexit υπό τους όρους του ΠΟΕ, το 2021.



    ΣΧΟΛΙΑ