• Διεθνής πολιτική

  Μπορέλ: Η ΕΕ αποδοκιμάζει την απόφαση της Ρωσίας να προσθέσει 5 κράτη-μέλη της στην λίστα των «μη φιλικών κρατών»

  Ζοζέπ Μπορέλ

  Ζοζέπ Μπορέλ


  Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδοκιμάζει την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης στις 20 Ιουλίου 2022 να προσθέσει πέντε κράτη μέλη της ΕΕ – Ελλάδα, Δανία, Κροατία, Σλοβακία και Σλοβενία – στον κατάλογο των χωρών για τις οποίες θα εφαρμοστεί το μέτρο «Απάντηση σε μη φιλικές ενέργειες ξένων κρατών» τονίζει σε γραπτή ανακοίνωσή του εκ μέρους της ΕΕ ο Ύπατος Εκπρόσωπος, Ζ. Μπορέλ.

  Προσθέτει ότι η η ΕΕ θεωρεί τους ισχυρισμούς σχετικά με εχθρικές ενέργειες ως αβάσιμους και απαράδεκτους, καλώντας τη Ρωσία να ανακαλέσει όλες αυτές τις καταχωρήσεις.

  Αυτή η απόφαση είναι ένα ακόμη βήμα της Ρωσίας προς τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση των εντάσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της. Το προηγούμενο διάταγμα για τη θέσπιση του καταλόγου των αποκαλούμενων «μη φιλικών» κρατών είναι ασυμβίβαστο με τη Σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις του 1961. Η ΕΕ καλεί τη Ρωσία να αναθεωρήσει την απόφασή της και να σεβαστεί πλήρως τη Σύμβαση της Βιέννης υπογραμμίζει ο κ.Μπορέλ.

  Ο Ύπατος Εκπρόσωπος καταλήγει λέγοντας ότι η ΕΕ συνεχίζει να καλεί τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως την επιθετικότητά της κατά της Ουκρανίας και όλες τις άλλες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των παραβιάσεων των δικών της διεθνών υποχρεώσεων και δεσμεύσεων.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε επίσης: 

  Νέα πτώση για το πετρέλαιο, μικτή η εικόνα σε επίπεδο εβδομάδα για WTI και Brent

  Ζελένσκι: Κατάπαυση πυρός χωρίς ανάκτηση των χαμένων εδαφών απλώς θα παρατείνει τον πόλεμο

  ΗΠΑ: Νέα δέσμη στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ύψους 270 εκατ. δολαρίων  ΣΧΟΛΙΑ