• Διεθνής πολιτική

    Μπορέλ για Σουδάν: «Περίπλοκη» αλλά «επιτυχημένη» η επιχείρηση απεγκλωβισμού

    • NewsRoom
    Ζοζέπ Μπορέλ

    Ζοζέπ Μπορέλ


    «Επιτυχημένη» αλλά και «Περίπλοκη», χαρακτήρισε την επιχείρηση απομάκρυνσης των Ευρωπαίων πολιτών από το Σουδάν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος πριν από λίγο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο. Όπως σημείωσε ο κ. Μπορέλ, πάνω από 1.000 πολίτες απομακρύνθηκαν από την περιοχή.

    «Αρχικά απομακρύνθηκε το προσωπικό της ΕΕ, 21 άνθρωποι είναι ήδη στην Ευρώπη και πολλοί ακόμη πολίτες της ΕΕ είναι εκτός Σουδάν. Δεν μπορώ να δώσω τους ακριβείς αριθμούς. Σίγουρα πάνω από 1.000 άνθρωποι. Θέλω να ευχαριστήσω κυρίως τη Γαλλία που απομάκρυνε τους πολίτες μας και τις συντονισμένες προσπάθειες πολλών χωρών», ανέφερε ο κ. Μπορέλ.

    Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη για πολιτική διευθέτηση του ζητήματος στο Σουδάν καθώς μία εκτός ελέγχου κατάσταση θα είχε συνέπειες σε όλη την Αφρική.

    Απεγκλωβίστηκαν επιπλέον 10 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους 

    Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια, απεγκλωβίστηκαν επιπλέον 10 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στο Τζιμπουτί, αυτή τη φορά με τη βοήθεια της Ιταλίας.

    Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

    Υπενθυμίζεται ότι χθες το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως είχε απομακρυνθεί η πρώτη ομάδα Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν. Ανάμεσά τους βρίσκονταν και οι δύο Έλληνες που είχαν τραυματιστεί προ ημερών.

    Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τη Γαλλίδα ομόλογό του, Catherine Colonna, καθώς και προς τη Γαλλίδα Υφυπουργό Εξωτερικών, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, για την ουσιαστική βοήθεια της Γαλλίας στην ασφαλή απομάκρυνση των Ελλήνων από το Σουδάν.

    Επίσης, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών την Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι, ευχαρίστησε ο Νίκος Δένδιας για τη βοήθεια της χώρας του στον απεγκλωβισμό ομάδας 10 Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του στο twitter.

    Διαβάστε επίσης

    Σουδάν: Απεγκλωβίστηκαν επιπλέον 10 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους 



    ΣΧΟΛΙΑ