• Διεθνής πολιτική

    Μπορέλ: Έτοιμη η ΕΕ και για πέμπτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

    • NewsRoom
    Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ

    Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ


    Έτοιμη για νέο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής του Ζοζέπ Μπορέλ.

    «Τα περιοριστικά μέτρα συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικό άξονα της προσέγγισής μας και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε επιπλέον (μέτρα) από κοινού με τους εταίρους μας», ανέφερε σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

    Ο Ζοζέ Μπορέλ υποστήριξε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν την Ουκρανία προκειμένου να γλιτώσουν από τη ρωσική επίθεση.

    Ικανοποίηση για την υιοθέτηση της στρατηγικής πυξίδας

    Ο Μπορέλ εξέφρασε και την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση της στρατηγικής πυξίδας από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών και ‘Αμυνας της ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα «ισχυρό μήνυμα ενότητας της ΕΕ».

    «Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας συνιστά μια τεκτονική αλλαγή στην ευρωπαϊκή ιστορία», είπε ο Μπορέλ, προσθέτοντας ότι πλέον όλοι έχουν πεισθεί ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο από ένα γείτονα που είναι αποφασισμένος να διεξάγει πόλεμο. Η «Στρατηγική πυξίδα» περιλαμβάνει σαφή χρονοδιαγράμματα για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ και την κάλυψη των «αμυντικών κενών», τα επόμενα χρόνια, ανέφερε ο Μπορέλ, ενώ πρόσθεσε ότι ο μέσος όρος των αμυντικών δαπανών στην ΕΕ θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά από το σημερινό 1,5% του ΑΕΠ.

    Τέλος, ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι στο Συμβούλιο της ΕΕ υπήρξε πολιτική συμφωνία για επιπλέον βοήθεια σε όπλα προς την Ουκρανία, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Ρωσία: Το Telegram είναι πλέον η κορυφαία εφαρμογή μηνυμάτων – Ξεπέρασε το WhatsApp

    Σερεμέτιεβο: Το μεγαλύτερο ρωσικό αεροδρόμιο βγάζει σε υποχρεωτική άδεια το 1/5 του προσωπικού του



    ΣΧΟΛΙΑ