• Διεθνής πολιτική

    Bloomberg: Η Τουρκία διεξάγει συνομιλίες με τη Ρωσία για το ζήτημα των ουκρανικών σιτηρών

    • NewsRoom
    πλοίο που μεταφέρει ουκρανικά σιτηρά στην Αφρική

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


    Η Τουρκία διεξάγει συνομιλίες με τη Ρωσία προκειμένου να επιτραπούν ξανά οι αποστολές ουκρανικών σιτηρών, ανέφερε αξιωματούχος της χώρας στο Bloomberg.

    H Ρωσία αποχώρησε το Σάββατο από τη συμφωνία, υποστηρίζοντας πως η Ουκρανία και η Βρετανία επιτέθηκαν με drone στον στόλο της, χρησιμοποιώντας τον ασφαλή διάδρομο στη Μαύρη Θάλασσα, έχοντας ως κέντρο την Οδησσό.

    Σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο, υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας ότι οι συνομιλίες μπορούν να επιτύχουν πρόοδο.

    Πάντως, όλο το προηγούμενο διάστημα  Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν επικρίνει τη συμφωνία, η οποία είχε προθεσμία ανανέωσης της 19ης Νοεμβρίου. Την ίδια ώρα η Ουκρανία κατηγορούσε  τη Ρωσία ότι καθυστερεί την πρόοδο μέσω του διαδρόμου ασφαλούς διέλευσης για να δημιουργήσει μια αυξανόμενη καθυστέρηση πλοίων.

    Εάν ο διάδρομος παραμείνει κλειστός, θα μπορούσε να προκαλέσει και πάλι σοκ στις παγκόσμιες αγορές καλλιεργειών, επιδεινώνοντας την πείνα και αυξάνοντας τον πληθωρισμό των τροφίμων, αναφέρει το Bloomberg. Η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές σιταριού, καλαμποκιού και φυτικών ελαίων παγκοσμίως και το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών της πραγματοποιείται δια θαλάσσης. Ακόμη και πριν από την τελευταία κίνηση της Ρωσίας, πολλά κράτη που εισάγουν τρόφιμα αγωνίζονται να πληρώσουν για τις αγορές τους λόγω της ανόδου του δολαρίου και των τεταμένων προϋπολογισμών.

    “Η πρωτοβουλία παρείχε τα απαραίτητα σιτηρά και ελαιούχους σπόρους σε έναν πεινασμένο κόσμο”, δήλωσε ο Τζόζεφ Γκλάουμπερ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, ο οποίος τώρα υπηρετεί ως ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Έρευνας Διεθνούς Επισιτιστικής Πολιτικής στην Ουάσιγκτον.

    H Ουκρανία έχει στείλει πάνω από 9 εκατομμύρια τόνους αγαθών σε άλλες χώρες από την έναρξη της συμφωνίας, βοηθώντας στην υποχώρηση των τιμών του καλαμποκιού και του σιταριού. Όμως οι εξαγωγείς και οι αξιωματούχοι προειδοποιούν εδώ και εβδομάδες για την αυξανόμενη καθυστέρηση των πλοίων που περιμένουν για επιθεώρηση προκειμένου να προχωρήσουν.

    Εκατομμύρια τόνοι καλλιεργειών περιμένουν στη θάλασσα και στα λιμάνια – 176 πλοία με περισσότερα από δύο εκατομμύρια τόνους φορτίου έχουν συσσωρευτεί στον διάδρομο σιτηρών, δήλωσε αργά το Σάββατο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Η συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας, απαιτεί όλα τα πλοία να ελέγχονται πριν εισέλθουν ή εξέλθουν από τα ουκρανικά λιμάνια.

    Τα εξερχόμενα πλοία που έχουν ήδη φθάσει στην Κωνσταντινούπολη ελέγχονται, αλλά κανένα νέο πλοίο με σιτηρά δεν θα αποπλεύσει από την Ουκρανία προς το παρόν, δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος. Νωρίτερα, ο υπουργός υποδομών της Ουκρανίας δήλωσε ότι ένα φορτίο 40.000 τόνων σιταριού που αγοράστηκε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος και προοριζόταν για την Αιθιοπία φορτώθηκε αλλά δεν μπορούσε να φύγει από το λιμάνι.

    Η συμφωνία για τον διάδρομο σιτηρών αντιμετώπισε εμπόδια και σκεπτικισμό από την αρχή, καθώς οι ασφαλιστές και οι πλοιοκτήτες ζύγιζαν τους κινδύνους της αποστολής φορτίων μέσω της Μαύρης Θάλασσας καθώς ο πόλεμος μαίνεται. Τα ρωσικά χτυπήματα στο λιμάνι της Οδησσού μια ημέρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας αποτέλεσαν μια έντονη υπενθύμιση των κινδύνων.

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί για τη συμφωνία, λέγοντας ότι δεν στέλνονται αρκετά φορτία σε φτωχά έθνη. Η Ρωσία δήλωσε επίσης ότι τα δικά της σιτηρά και γεωργικά προϊόντα δεν είχαν την ίδια πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές, αν και το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ εξακολουθεί να εκτιμά ότι θα είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο αυτή τη σεζόν.

    Ωστόσο, οι ισχυρισμοί ότι τα αναπτυσσόμενα έθνη δεν επωφελούνται από τη συμφωνία για τον ασφαλή διάδρομο δεν υποστηρίζονται από τα στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι ένα σημαντικό τμήμα των αποστολών πήγε σε αυτές τις χώρες.

    Ενώ έχουν διεξαχθεί συζητήσεις για την παράταση της συμφωνίας, η πρόσφατη κλιμάκωση του πολέμου είχε προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με την προοπτική ότι ο διάδρομος θα παραμείνει ανοιχτός μετά τη λήξη της προθεσμίας.

    Ο Αμίρ Αμπντάλα, συντονιστής του ΟΗΕ για την Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι ένα από τα βασικά σημεία διαπραγμάτευσης για τη Ρωσία ήταν ότι ήθελε να δει έναν αγωγό που μεταφέρει την αμμωνία της στο λιμάνι της Οδησσού της Ουκρανίας για αποστολή να ανοίξει ξανά στο πλαίσιο της συμφωνίας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης:

    ΝΑΤΟ προς Μόσχα: Επιστρέψτε άμεσα στη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών

    Ρωσία: Τα drones στην Κριμαία χρησιμοποίησαν τον «ασφαλή διάδρομο» για τη μεταφορά των σιτηρών

    Υπ. Υποδομών Ουκρανίας: Αδύνατο να γίνουν εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια λόγω του ρωσικού αποκλεισμού



    ΣΧΟΛΙΑ