ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο άτομα με γνώση του θέματος, ως μέρος μιας ευρύτερης ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.
Η ενδεχόμενη παραχώρηση αποτελεί το τελευταίο μήνυμα ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιθυμεί να εδραιώσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και έρχεται καθώς ο ίδιος και ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο πρότειναν την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αποχωρήσει από τις ειρηνευτικές προσπάθειες, εκτός αν σημειωθεί γρήγορα πρόοδος.
Η Κριμαία καταλήφθηκε από το Κρεμλίνο το 2014 μετά από εισβολή και επακόλουθο δημοψήφισμα που διεξήχθη υπό κατοχή. Η διεθνής κοινότητα αντιστάθηκε στην αναγνώριση της χερσονήσου ως ρωσικής για να αποφύγει τη νομιμοποίηση της παράνομης προσάρτησης.
Κάτι τέτοιο ενέχει τον κίνδυνο υπονόμευσης των διεθνών νόμων και συνθηκών που απαγορεύουν την κατάληψη γης με χρήση βίας.
Οι ίδιες πηγές δήλωσαν ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση για το θέμα. Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό. Αμερικανός αξιωματούχος που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αναγνώρισης της Κριμαίας, αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες των συνομιλιών.
Διαβάστε επίσης
Ρωσία: Πασχαλινή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία ανακοίνωσε ο Πούτιν
Πάτρα: Αυτοκίνητο παραβίασε διάβαση και συγκρούστηκε με τρένο – Βίντεο από τη στιγμή της σύγκρουσης
Volvo: Ετοιμάζει 800 απολύσεις στις ΗΠΑ εν μέσω αβεβαιότητας για τους δασμούς
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σύσκεψη αγροτών στην Νίκαια: Δεν είναι ξεκάθαρες οι δηλώσεις του κ. Τσιάρα – Η απόφαση θα ληφθεί πανελλαδικά
- Κωνσταντοπούλου: Κόντρα με Φάμελλο, επίθεση σε Γεωργιάδη και η απάντηση του Μηταράκη
- Μαρία Καρυστιανού: Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να μπω στην πολιτική – «Θα είμαι στην πρώτη γραμμή»
- Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συμβούλιο επισημαίνει αδυναμίες στο πλαίσιο της ΕΕ για την καταπολέμηση της απάτης