• Διεθνής πολιτική

    Μπλόκο Ανώτατου Δικαστηρίου προς Γερουσία – Αρνείται την πρόσβαση στις φορολογικές δηλώσεις Τραμπ

    Ντόναλντ Τραμπ

    Ντόναλντ Τραμπ


    Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται ακόμα σε ένα κυκεώνα προβλημάτων για τις φορολογικές του δηλώσεις. Για τον λόγο αυτό ο πρώην πρόεδρος πήγε στο Ανώτατο Δικαστήριο να αποτρέψει την δυνατότητα να αποκτήσει πρόσβαση στις φορολογικές του δηλώσεις.

    Ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς εμπόδισε την Τρίτη προσωρινά την Επιτροπή Τρόπων και Μέσων της Βουλής να λάβει επί χρόνια ομοσπονδιακές δηλώσεις φόρου εισοδήματος του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και σχετικών επιχειρηματικών οντοτήτων από το IRS.

    Η προσωρινή απόφαση

    Η εντολή του Ρόμπερτς ήρθε μια ημέρα αφότου οι δικηγόροι του Τραμπ υπέβαλαν αίτηση έκτακτης ανάγκης στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας την καθυστέρηση και δύο ημέρες προτού η Εφορία οριστεί να δώσει στην επιτροπή τις φορολογικές δηλώσεις των Ρεπουμπλικανών.

    Ο ανώτατος δικαστής έδωσε προθεσμία στην Επιτροπή Τρόπων και Μέσων μέχρι τις 10 Νοεμβρίου για να απαντήσει στην αίτηση του Τραμπ για καθυστέρηση. Ο Τραμπ θέλει το Ανώτατο Δικαστήριο να εμποδίσει την επιτροπή να λάβει τις φορολογικές του δηλώσεις και τις φορολογικές δηλώσεις των σχετικών φορέων για τα έτη 2015 έως 2020, έως ότου ζητήσει επίσημα από το ανώτατο δικαστήριο να του επιτρέψει να ασκήσει έφεση κατά των αποφάσεων κατώτερου δικαστηρίου που άνοιξαν τον δρόμο για τα αρχεία. παρέδωσε.

    Η Επιτροπή Τρόπων και Μέσων που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς είπε ότι θέλει τις δηλώσεις ως μέρος μιας έρευνας για τον τρόπο με τον οποίο η υπηρεσία ελέγχει τους προεδρικούς φόρους. Όμως ο Τραμπ, ο οποίος ως υποψήφιος και πρόεδρος έσπασε παράδοση τεσσάρων δεκαετιών αρνούμενος να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές του δηλώσεις, υποστηρίζει ότι η επιτροπή απλώς προσπαθεί να τον φέρει σε δύσκολη θέση και σχεδιάζει να δημοσιοποιήσει τις δηλώσεις του.

    Μεγάλος αριθμός αιτήσεων

    Η αίτηση του Τραμπ τη Δευτέρα απευθυνόταν στον Ρόμπερτς επειδή ο ανώτατος δικαστής υποβάλλει αιτήσεις έκτακτης ανάγκης, όπως αυτή, που προκύπτουν από το Εφετείο των ΗΠΑ για την Περιφέρεια της Κολούμπια.

    Ο Dylan Peachey, εκπρόσωπος της Επιτροπής Τρόπων και Μέσων, σε δήλωση απαντώντας στην εντολή του Roberts είπε ότι η επιτροπή «διατηρεί ότι ο νόμος είναι με το μέρος μας και θα υποβάλει έγκαιρη απάντηση όπως ζητηθεί».

    Ο Peachey είπε επίσης ότι ο πρόεδρος της επιτροπής Richard Neal, D-Mass., «ανυπομονεί για την ταχεία εξέταση του Ανώτατου Δικαστηρίου». Ο δικηγόρος του Τραμπ, Γουίλιαμ Κονσονόι, δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν δέχεται αυτόματα προσφυγές. νΚαι δεν είναι σαφές εάν ο Τραμπ θα πείσει αρκετούς δικαστές στο δικαστήριο, τρεις από τους οποίους διόρισε, να λάβουν υπόψη την υπόθεσή του. Αλλά αν το πράξει το δικαστήριο, θα μπορούσε να εμποδίσει την επιτροπή να λάβει τις επιστροφές για μήνες ή και χρόνια.

    Τι θα γίνει αν οι Ρεπουμπλικάνοι πάρουν τον έλεγχο του Κοργκρέσου

    Και αν οι Ρεπουμπλικάνοι ανακτήσουν τον έλεγχο της πλειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ενδιάμεσες εκλογές της επόμενης εβδομάδας, είναι βέβαιο ότι θα κλείσουν την προσπάθεια της Επιτροπής Τρόπων και Μέσων να επιτύχει τις επιστροφές του Τραμπ. Αυτή η επιτροπή ζήτησε για πρώτη φορά τα αρχεία από το Υπουργείο Οικονομικών, τη μητρική της IRS, το 2019, όταν ο Τραμπ ήταν ακόμη πρόεδρος.

    Το πάνελ αναζήτησε τις ατομικές φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος του Τραμπ και τις δηλώσεις του Donald J. Trump Revocable Trust και επτά εταιρειών περιορισμένης ευθύνης, μία από τις οποίες δραστηριοποιείται ως Εθνικό Γκολφ Λέσχη Τραμπ στο Μπέντμινστερ του Νιου Τζέρσεϊ. Το Υπουργείο Οικονομικών, που εκείνη την εποχή ελεγχόταν από τον διορισμένο Τραμπ, Στίβεν Μνούτσιν, αρνήθηκε το αίτημα, λέγοντας ότι δεν είχε νόμιμο σκοπό.

    Στη συνέχεια, η επιτροπή κατέθεσε μήνυση στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, DC, επιδιώκοντας να υποχρεώσει το τμήμα να παραδώσει τις επιστροφές.Τον Ιούλιο του 2021, μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Δημοκρατικού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, το Υπουργείο Οικονομικών αντέστρεψε τη στάση του και είπε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να συμμορφωθεί με το αίτημα της επιτροπής.

    Η στρατηγική του Τραμπ

    Στη συνέχεια, ο Τραμπ μήνυσε, επιδιώκοντας να εμποδίσει την παράδοση των επιστροφών, υποστηρίζοντας ότι η επιτροπή δεν είχε νόμιμο νομοθετικό σκοπό και παραβίαζε τον συνταγματικό διαχωρισμό των εξουσιών μεταξύ του εκτελεστικού και του νομοθετικού κλάδου της κυβέρνησης.

    Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Trevor McFadden, ο οποίος διορίστηκε στο εδώλιο από τον Trump, τον Δεκέμβριο απέρριψε τα επιχειρήματα του Trump και διέταξε την IRS να δώσει τις δηλώσεις του στην επιτροπή. Στη συνέχεια, ο Τραμπ άσκησε έφεση κατά της εντολής στο Εφετείο των ΗΠΑ για την Περιφέρεια της Κολούμπια. Όμως έχασε αυτή την προσπάθεια τον Αύγουστο.

    Μια τριμελής επιτροπή του εφετείου, σε ομόφωνη απόφαση εκείνον τον μήνα, σημείωσε ότι ενώ οι φορολογικές δηλώσεις, κατά κανόνα, είναι εμπιστευτικές σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία, εξαίρεση αποτελεί όταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Τρόπων και Μέσων ζητά επιστροφές γραπτώς από ο γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, ο γονέας της ΔΟΥ. Την περασμένη εβδομάδα, το εφετείο απέρριψε το αίτημα του Τραμπ να επανεξετάσει την υπόθεση μια μεγαλύτερη ομάδα δικαστών σε αυτό το δικαστήριο. Αυτό οδήγησε στην επείγουσα αίτησή του τη Δευτέρα, ζητώντας από το Ανώτατο Δικαστήριο να παρέμβει.

    Διαβάστε επίσης

    Ο Πούτιν στρατολογεί Αφγανούς για τον Ουκρανικό πόλεμο αντί 1.500 ευρώ

    1.000 πυραύλους και drone στέλνει το Ιράν στην Ρωσία

    Μπολσονάρου: Δεν θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών



    ΣΧΟΛΙΑ