• Διεθνής πολιτική

    Μπλίνκεν: Το Ισραήλ δεν μπορεί να επιβάλει κατοχή στη Γάζα – Οι 5 όροι για την ειρήνη

    • NewsRoom
    Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν

    Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν


    Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να διοικήσει την Γάζα, αλλά μπορεί να υπάρξει μία μεταβατική περίοδος μετά το τέλος του πολέμου.

    Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανέφερε πως ένα από τα βασικά στοιχεία για την οικοδόμηση της μελλοντικής ειρήνης περιλαμβάνει την δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει καμία βίαια εκτόπιση των Παλαιστίνιων από τη Λωρίδα.

    «Η Γάζα δεν μπορεί να συνεχίσει να διοικείται από την Χαμάς. Αυτό καλεί σε επανάληψη της 7ης Οκτωβρίου…Είναι επίσης σαφές ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να επιβάλει κατοχή στην Γάζα», δήλωσε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου της G7 στο Τόκιο.

    «Τώρα, η πραγματικότητα είναι ότι μπορεί να υπάρξει ανάγκη για μία μεταβατική περίοδο μετά το τέλος του πολέμου … Δεν βλέπουμε ανακατάληψη και από ό,τι άκουσα από την ισραηλινή ηγεσία δεν έχουν την πρόθεση να επιβάλουν εκ νέου κατοχή στην Γάζα», είπε.

    Ανέφερε ότι οι όροι για την ειρήνη θα πρέπει να περιλαμβάνουν:

    • Καμία χρήση της Γάζας ως πλατφόρμας για τρομοκρατικές ή βίαιες επιθέσεις.
    • Καμία επανακατάληψη της Γάζας μετά το τέλος της σύγκρουσης.
    • Καμία προσπάθεια αποκλεισμού ή πολιορκίας της Γάζας.
    • Καμία μείωση των εδαφών της Γάζας
    • Διασφάλιση ότι «καμία τρομοκρατική απειλή δεν μπορεί να προέρχεται από τη Δυτική Όχθη»

    Ο Μπλίνκεν τόνισε ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ συμφωνούν ότι «δεν υπάρχει επιστροφή στις 6 Οκτωβρίου πριν από τις βάρβαρες επιθέσεις της Χαμάς».

    Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «Όλοι μας θέλουμε να τερματίσουμε τη σύγκρουση το συντομότερο δυνατό και να ελαχιστοποιήσουμε τον πόνο των αμάχων».

    Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε έναν κατασκευαστή όπλων της Χαμάς στη Γάζα — στοχοθετεί το δίκτυο τούνελ της οργάνωσης

    Εν τω μεταξύ από τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας σκοτώθηκε ένας από τους κατασκευαστές όπλων της Χαμάς και αρκετοί μαχητές της, ανακοίνωσαν σήμερα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, την ώρα που η αεροπορία και ο στρατός ξηράς στοχοθετούν το ευρύ δίκτυο τούνελ που έχει δημιουργήσει η παλαιστινιακή οργάνωση κάτω από τον υπό πολιορκία θύλακα.

    Η πόλη της Γάζας, προπύργιο της Χαμάς, είναι περικυκλωμένη από τις ισραηλινές δυνάμεις. Ο στρατός επεσήμανε ότι έχει προωθηθεί στο κέντρο της πυκνοκατοικημένης πόλης, ενώ η Χαμάς σημείωσε ότι οι μαχητές της έχουν προκαλέσει μεγάλες απώλειες στις ισραηλινές δυνάμεις.

    Με τον πόλεμο να εισέρχεται στον δεύτερο μήνα του, αξιωματούχοι του ΟΗΕ ενισχύουν τις εκκλήσεις τους να επιβληθεί ανθρωπιστική παύση στις εχθροπραξίες ώστε να απαλυνθούν τα δεινά στη Γάζα, όπου χιλιάδες κτίρια έχουν ισοπεδωθεί και τα είδη πρώτης ανάγκης εξαντλούνται. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον παλαιστινιακό θύλακα, το 40% από τους οποίους παιδιά.

    Το επίπεδο θανάτου και δεινών «είναι δύσκολο να γίνει κατανοητό», τόνισε ο εκπρόσωπος της υγειονομικής υπηρεσίας του ΟΗΕ Κρίστιαν Λίντμάιερ σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

    «Κάθε μέρα πιστεύεις ότι είναι η χειρότερη και μετά η επόμενη είναι ακόμη πιο άσχημη», δήλωσε επικαλούμενος συνάδελφό του στη Γάζα.

    Το Ισραήλ πλήττει τη Γάζα σε απάντηση στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, όταν ένοπλοι της παλαιστινιακής οργάνωσης σκότωσαν 1.400 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, και απήγαγαν περίπου 240 ομήρους.

    Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι με δύο ξεχωριστά πλήγματα εξουδετέρωσε τον κατασκευαστή όπλων της Χαμάς Μαχσέιν Αμπού Ζίνα, αλλά και μαχητές της οργάνωσης που εξαπέλυαν επιθέσεις με αντιαρματικές ρουκέτες και ρουκέτες εδάφους- εδάφους.

    Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστίνιων μαχητών και των ισραηλινών δυνάμεων κοντά στον καταυλισμό αλ Σάτι, στην πόλη της Γάζας.

    Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς καμίας πλευράς.

    Εξάλλου δεν έχουν υπάρξει διευκρινίσεις από το Ισραήλ για την τύχη του Γιαχία Σινουάρ, του πλέον υψηλόβαθμου στελέχους της Χαμάς στη Γάζα, ο οποίος πιστεύεται ότι διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στον σχεδιασμό της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου. Το Ισραήλ επεσήμανε χθες ότι οι δυνάμεις του έχουν περικυκλώσει τον Σινουάρ στο κρησφύγετό του.

    Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν εκρηκτικούς μηχανισμούς για να καταστρέψουν το δίκτυο τούνελ που έχει δημιουργήσει η Χαμάς κάτω από τη Γάζα και το οποίο εκτείνεται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα.

    Ισραηλινά άρματα μάχης έχουν αντιμετωπίσει ισχυρή αντίσταση από μαχητές της Χαμάς, οι οποίοι χρησιμοποιούν αυτές τις σήραγγες για να τους στήσουν ενέδρα, σύμφωνα με πηγές της παλαιστινιακής οργάνωσης και του Ισλαμικού Τζιχάντ.

    Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει τον θάνατο 32 στρατιωτών του.

    «Προκαλώ (το Ισραήλ να πει) αν έχει καταφέρει, μέχρι στιγμής, να πετύχει οποιαδήποτε στρατιωτική νίκη επί του πεδίου, πέραν του φόνου αμάχων», δήλωσε ο Γκάζι Χάμαντ, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς, στο al Jazeera.

    «Η Γάζα δεν σπάει και θα παραμείνει ένα αγκάθι στον λαιμό των Αμερικανών και των σιωνιστών», πρόσθεσε.

    Επιδεινώνεται η κατάσταση για τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα

    Την ίδια στιγμή, η Ταχρίρ Αζάμ, νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο Μακασίντ στην ανατολική Ιερουσαλήμ, φροντίζει νεαρούς, βαριά νοσούντες Παλαιστίνιους για 16 χρόνια.

    Από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς τον περασμένο μήνα, πασχίζει να τους εντοπίσει.

    Συνήθως, περίπου 100 ασθενείς από τη Γάζα υποβάλλονται σε θεραπεία κάθε ημέρα για περίπλοκα προβλήματα υγείας, όπως θεραπεία για σπάνιες μορφές καρκίνου και εγχειρήσεις ανοικτής καρδιάς, σε νοσοκομεία σαν αυτό της Αζάμ, καθώς και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, το Ισραήλ και άλλες χώρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

    Η διαδικασία αυτή ‘πάγωσε’ μετά τις 7 Οκτωβρίου, όταν ένοπλοι από την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς διέρρηξαν τον φράκτη στα σύνορα της Γάζας, σκοτώνοντας σχεδόν 1.400 ανθρώπους εντός του Ισραήλ και συλλαμβάνοντας περίπου 240 ομήρους.

    Το Ισραήλ επέβαλε πλήρη πολιορκία στη Γάζα, βομβαρδίζοντας τον παράκτιο θύλακα και εξαπολύοντας χερσαία επίθεση. Πάνω από 10.000 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων 4.000 παιδιών, έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Γάζα.

    Η Αζάμ και οι συνάδελφοί της προσπαθούν να έχουν επικοινωνία με τους ασθενείς τους έκτοτε, ελέγχοντας μεταξύ άλλων το Facebook για να δουν εάν είναι ακόμα ζωντανοί.

    «Είδαμε μια ανάρτηση που ανακοινώνει ότι ένα από τα παιδιά που ήταν ασθενείς μας σκοτώθηκε στις επιθέσεις. Ήταν στο τμήμα μας μόλις πριν από μία εβδομάδα. Ήταν έξι χρονών», δήλωσε η ίδια στο Reuters. «Δεν μπορώ να ξεχάσω την εικόνα του».

    Ο ΠΟΥ πιέζει ώστε οι πιο ευπαθείς μεταξύ των χρονίως πασχόντων να μπορέσουν να φύγουν εκτός του θύλακα για θεραπεία. Άλλες χώρες έχουν προσφερθεί να δεχθούν ασθενείς, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

    Πριν από τον πόλεμο, περίπου 20.000 ασθενείς κάθε χρόνο ζητούσαν άδειες από το Ισραήλ για να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας για λόγους υγείας, με πολλούς εξ αυτών να ζητούν πολλές φορές να περάσουν τα σύνορα. Σχεδόν το ένα τρίτο εξ αυτών είναι παιδιά. Το Ισραήλ ενέκρινε περίπου το 63% αυτών των αιτήσεων εξόδου για λόγους υγείας το 2022, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Οι υγειονομικές υποδομές στην ίδια τη Γάζα έχουν υποστεί μεγάλη πίεση λόγω του 16ετούς ισραηλινου αποκλεισμού και των επαναλαμβανόμενων συγκρούσεων.

    «Στους προηγούμενους πολέμους, το πέρασμα έκλεινε για μια-δυο μέρες, αλλά μετά οι ασθενείς μπορούσαν να επιστρέψουν.

    Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει τέτοια ολοκληρωτική απαγόρευση στις μετακινήσεις και οι ασθενείς στη Γάζα δεν μπορούν να φύγουν», δήλωσε ο Οσάμα Καντούμι, επιμελητής στο νοσοκομείο Μακασίντ.

    «Όσο περισσότερο περιμένουμε, τόσο περισσότερο θα επιδεινωθεί η κατάσταση κάποιων ασθενών. Πολλοί θα πεθάνουν απλά διότι δεν έχουν πρόσβαση σε θεραπεία».

    Κλειστό το μοναδικό αντικαρκινικό νοσοκομείο της Γάζας

    Ανησυχίες δεν υπάρχουν μόνο για τις πιο περίπλοκες καταστάσεις. Υπάρχουν 350.000 ασθενείς με χρόνια νοσήματα στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων καρκινοπαθών και διαβητικών, καθώς και 50.000 έγκυοι, σύμφωνα με στοιχεία από οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών.

    Προηγουμένως, η πλειονότητα των ασθενών αυτών θα λάμβανε ιατρική φροντίδα στη Γάζα, αλλά τώρα τα Ηνωμένα Εθνη λένε ότι το εύθραυστο σύστημα υγείας στον θύλακα είναι στα όρια της κατάρρευσης, λόγω των αεροπορικών επιθέσεων, της αύξησης του αριθμού των τραυματιών και της γρήγορης μείωσης των προμηθειών σε φάρμακα και καύσιμα.

    Μόνο ένα μικρό μέρος βοήθειας έχει εισέλθει στον θύλακα ενώ περίπου 80 ασθενείς κατάφεραν να φύγουν.

    «Πάντα μιλάμε για τραυματίες, και ορθώς γίνεται αυτό», δήλωσε ο δρ Ρίτσαρντ Πεέπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ για τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη σε συνέντευξη Τύπου τον περασμένο μήνα. «Αλλά πρέπει να σκεφθούμε τους 350.000 ασθενείς».

    Ορισμένες ανάγκες είναι ιδιαίτερα έντονες. Περίπου 1.000 ασθενείς στη Γάζα χρειάζονται αιμοκάθαρση για να παραμείνουν ζωντανοί, αλλά το 80% των μηχανημάτων βρίσκονται σε νοσοκομεία που τελούν υπό εντολές εκκένωσης, δήλωσε ο ΠΟΥ.

    Το μοναδικό αντικαρκινικό νοσοκομείο της Γάζας δεν λειτουργεί πλέον.

    Ο ισραηλινός στρατός έχει πει σε αμάχους να εγκαταλείψουν τη βόρεια Γάζα, όπου βρίσκονται κάποια νοσοκομεία, ενώ συνεχίζει με την εκστρατεία του για την εξάρθρωση της Χαμάς. Ο στρατός υποστηρίζει ότι η Χαμάς κρύβει τα κέντρα διοίκησής της κάτω από τα νοσοκομεία.

    Η ίδια η Χαμάς το αρνείται αυτό.

    Ενώ μαίνονται οι συγκρούσεις, περίπου 400 ασθενείς και οι συνοδοί τους που έφυγαν από τη Γάζα για θεραπεία πριν από τον πόλεμο βρίσκονται τώρα εγκλωβισμένοι στην ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, δήλωσε ο ΠΟΥ.

    Πολλοί πασχίζουν να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους, καθώς στη Γάζα η κινητή τηλεφωνία υπολειτουργεί και υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στην ηλεκτροδότηση.

    «Δεν έχω καταφέρει να τους πω πώς πήγε η εγχείρηση», δήλωσε η Ουμ Τάχα αλ-Φαράχ, που μετέφερε την εξάχρονη εγγονή της Χαλά στο νοσοκομείο Μακασίντ στις 5 Οκτωβρίου για μια τρίτη επέμβαση στην σπονδυλική στήλη στη μονάδα αυτή.

    Στη μητέρα της Χαλά δεν επετράπη να τη συνοδεύσει στο νοσοκομείο.

    Όταν τηλεφωνεί ο πατέρας της Χαλά, καταφέρνουν να μιλήσουν για ένα-δύο λεπτά πριν πέσει η γραμμή. «Ρωτούν ‘Πώς είναι η Χαλά;’. Τους λέω ‘Δόξα τω Θεώ’, και τέλος», δήλωσε η Ουμ Τάχα.

    Στη Χαλά λείπουν οι γονείς της και το σπίτι της. Δείχνει μια ζωγραφιά με ένα παγωτό, έναν λαγό και ένα μικρό κορίτσι. «Αγαπώ τη μαμά και τον μπαμπά», δηλώνει η φιγούρα στη ζωγραφιά. «Δεν ξέρω ποιος έχει απομείνει από την οικογένειά μου. Είμαι σίγουρη ότι δεν μου λένε τα πάντα», είπε η Ουμ Τάχα.

    Πηγές: ΑΠΕ, Reuters 

    Διαβάστε επίσης: 

    Χαμάς: Νέες ρουκέτες κατά του Τελ Αβίβ

    Axios: Ο Μπάιντεν πρότεινε τριήμερη κατάπαυση του πυρός στον Νετανιάχου

    Το σκάνδαλο που «έριξε» τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας – Τα έργα και οι εταιρείες που είναι στο στόχαστρο



    ΣΧΟΛΙΑ