• Διεθνής πολιτική

    Μπλίνκεν: Είναι επιτακτική ανάγκη η Ευρώπη να σταματήσει να βασίζεται στη ρωσική ενέργεια

    Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν

    Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν


    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι είναι “επιτακτική ανάγκη” για τις ευρωπαϊκές χώρες να σταματήσουν να βασίζονται στη ρωσική ενέργεια, ιδίως καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο εφοδιασμός είναι “ευρέως διαθέσιμος”, όπως μετέδωσε το CNN.

    Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Ταλίν με την πρωθυπουργό της Εσθονίας Κάγια Κάλας, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι υπάρχει μια “σημαντική, όχι μόνο ευκαιρία αλλά και επιτακτική ανάγκη αυτή τη στιγμή η απομάκρυνση επιτέλους, για πολλές χώρες της Ευρώπης, από την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια. Διότι η Ρωσία τη χρησιμοποιεί ως όπλο”.

    Η Κάλας ζήτησε να αποκλειστεί πλήρως η Ρωσία και η Λευκορωσία από το σύστημα SWIFT και να περιοριστεί η πρόσβασή τους στα κρυπτονομίσματα.

    Οι χώρες πρέπει να επικεντρωθούν στην “πλήρη απομόνωση” της Ρωσίας από τον ελεύθερο κόσμο, είπε. Η επιδεινούμενη κατάσταση ασφαλείας “απαιτεί ταχείες αλλαγές στην ευρωπαϊκή ασφάλεια”, τόνισε, προσθέτοντας ότι ο κόσμος πρέπει να είναι προετοιμασμένος για τα χειρότερα, τα οποία δεν έχουν έρθει ακόμα.

    Η Κάλας κάλεσε επίσης το ΝΑΤΟ να εργαστεί πάνω σε μια “επικαιροποιημένη στρατηγική για την άμυνα στην περιοχή μας”.

    Ευχαρίστησε τον Μπλίνκεν για το έργο των ΗΠΑ στην οικοδόμηση ενότητας μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι ζήτησε “μόνιμη και ουσιαστική εμπροσθοφυλακή του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Βαλτικής”.

    Παρά την  κατάσταση στο έδαφος, το ΝΑΤΟ δεν είναι πρόθυμο να εμπλακεί άμεσα στη σύγκρουση -συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων- πέρα από την υποστήριξη της αντίστασης της Ουκρανίας σε μια εισβολή που σκοτώνονται και άμαχοι.

    Διαβάστε επίσης

    ΗΠΑ και ΕΕ συζητούν την πιθανότητα να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου

    Μπλίνκεν: Συζητήσεις με την Πολωνία για αποστολή πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία

    ΗΠΑ-Γαλλία: Συνάντηση Μπλίνκεν με τον πρόεδρο Μακρόν το βράδυ της Τρίτης στο Παρίσι



    ΣΧΟΛΙΑ